Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 09:06

131 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”

Γράφτηκε από την
131 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε μια ακόμα χρονιά που σφραγίστηκε από την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της και στους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης, 131 άτομα έκαναν το πρώτο βήμα και ζήτησαν βοήθεια από το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” της Καλαμάτας. Εν τω μεταξύ όπως προκύπτει από τον ετήσιο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, τα απαγορευτικά μέτρα και οι επιβεβλημένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων πρώτης γραμμής δημιούργησαν δυσχέρειες τόσο στο θεραπευτικό όσο και στο εκπαιδευτικό έργο. Οι αλλαγές αφορούσαν τον υποχρεωτικό περιορισμό του αριθμού των ατόμων ανά θεραπευτική και εκπαιδευτική ομάδα, την αναγκαστική μείωση της συχνότητας προσέλευσης στις μονάδες εξωτερικής παρακολούθησης όπως και του χρόνου παραμονής σε αυτές. Η υλοποίηση δράσεων από τα προγράμματα απεξάρτησης στις τοπικές κοινωνίες έπαυσε ή περιορίστηκε δραστικά για μεγάλο διάστημα του έτους. Μειώθηκε έτσι η εξωστρέφεια της θεραπευτικής διαδικασίας, τα ερεθίσματα προσωπικής ανάπτυξης για τα μέλη των προγραμμάτων και η αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία. Στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης των μελών επικράτησε αβεβαιότητα λόγω των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Αυτό ενέτεινε τις ανάγκες υποστήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος υποτροπής.

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΘΕΑ “ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ”

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, πέρυσι στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στα συμβουλευτικά κέντρα της Καλαμάτας, του Πύργου και του Ναυπλίου δέχτηκαν υπηρεσίες μόλις 6 άτομα (σ.σ. ο μικρός αριθμός προσέλευσης πέρα από τα υγειονομικά μέτρα έχει να κάνει και με την παράλληλη λειτουργία των Πολυδύναμων Κέντρων, όπου αρχικά απευθύνονται τα άτομα με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης), έναντι 173 το 2020 και 148 το 2019. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή εντατικής απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο” στη Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 47 άτομα πέρυσι, 52 το 2020 και 60 το 2019.

Υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν πέρυσι στο Πολυδύναμο Κέντρο της Καλαμάτας 101 άτομα, ενώ πρόπερσι και το 2019, οπότε δεν λειτουργούσε το Πολυδύναμο Κέντρο, αλλά ξεχωριστά Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, δέχτηκαν υπηρεσίες 85 άτομα το 2020 και 114 το 2019. Επίσης, πέρυσι, στη φάση της μεταθεραπευτικής φροντίδας στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δέχτηκαν υπηρεσίες 26 άτομα πέρυσι, έναντι 24 το 2020 και 31 το 2019. Στα κέντρα κοινωνικής υποστήριξης της Καλαμάτας, του Πύργου και του Ναυπλίου πέρυσι δέχτηκαν υπηρεσίες 42 άτομα, έναντι 244 το 2020 και 212 το 2019.

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την Πελοπόννησο, με έδρα την Καλαμάτα. Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εθισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εκτός από τα ναρκωτικά, με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση αλκοόλ, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ο τζόγος. Επίσης, υποστηρίζει συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι στις μονάδες του θεραπευτικού προγράμματος και στις 4 πόλεις όπου δραστηριοποιείται το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” προσήλθαν πέρυσι συνολικά 334 άτομα με θέματα εξαρτήσεων. Από αυτά, τα 196 αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ τα υπόλοιπα 138 άτομα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, με βασικότερο αυτό του αλκοόλ (88 άτομα). Παράλληλα, στις μονάδες του οργανισμού στην Πελοπόννησο προσήλθαν 397 άτομα, γονείς, συγγενείς, σύζυγοι και σημαντικοί άλλοι για να δεχθούν υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης.

 

* Για όποιους επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα, μπορούν για όλες τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά,  αλκοόλ, παιχνίδια, διαδίκτυο) να απευθύνονται στο τηλ. 27210 86967


NEWSLETTER