Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 08:28

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο μία από τις μορφές κακοποίησης

Γράφτηκε από την
Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο μία από τις μορφές κακοποίησης

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο είναι μία από τις μορφές κακοποίησης που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και αποτελεί τη συνέχεια της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου. 

Οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτελέσουν στόχο διαδικτυακής έμφυλης βίας. Ιδιαίτερα γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, όπως πολιτικοί, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, στοχοποιούνται στο διαδίκτυο λόγω της θέσης τους και της έκφρασης των απόψεών τους δημόσια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europe- an Union Agency for Fundamental Rights - FRA) μία στις 10 γυναίκες (11%) έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο από την ηλικία των 15 ετών, αναφέρει η σελίδα SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Όπως μάλιστα επισημαίνει η σελίδα, το ποσοστό της βίας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ; 

Η διαδικτυακή έμφυλη βία (δηλ. παράνομες ή επιβλαβείς συμπεριφορές με βάση το φύλο στον διαδικτυακό χώρο) περιλαμβάνει παράνομες απειλές, παρακολούθηση, υποκίνηση σε βία, ανεπιθύμητα, προσβλητικά ή σεξουαλικά emails ή μηνύματα και κοινή χρήση προσωπικών εικόνων ή βίντεο χωρίς συναίνεση. Η διαδικτυακή έμφυλη βία εκδηλώνεται μέσω: α) Διαδικτυακής παρενόχλησης (online harassment). β) Ρητορικής μίσους (hate speech). γ) Διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης (sextortion). δ) Διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying). ε) Παρακολούθησης μέσω εφαρμογών GPS.

 

Η ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), οι νεότερες ηλικιακές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν βία στον κυβερνοχώρο. Ετσι, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο είναι 20% γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, σε σύγκριση με 13% στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών. Οι δράστες, από στενούς συντρόφους, μέχρι άτομα που παρακολουθούν ή παρενοχλούν σεξουαλικά κάποιον χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακά εργαλεία, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παρακολούθηση μέσω GPS, για να προκαλέσουν βλάβη πολλές φορές παράλληλα με την κατά πρόσωπο βία.

Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν επίσης ανοίξει την πόρτα σε νέες μορφές κακοποίησης, όπως η μή συναινετική δημιουργία εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. deep- fake videos κ.ά.)

 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Αν είστε θύματα έμφυλης διαδικτυακής είναι σημαντικό, όπως συμβουλεύει το SafeLine.gr, να:

Διατηρείτε ένα αρχείο με το τι συμβαίνει. Οι φίλοι ή/και τα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα θύματα που υφίστανται παρενόχληση στο διαδίκτυο, συλλέγοντας τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται.

Κάντε αναφορά και block. Αν κάποιος σας παρενοχλεί σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κάντε αναφορά του χρήστη και block αφού κρατήσετε αποδεικτικά στοιχεία της παρενόχλησης.

Επικοινωνήστε με την αστυνομία. Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια ή η κακοποίηση επιδεινωθεί, υποβάλετε μια αναφορά στην αστυνομία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστυνομική έρευνα, καθώς και σε ποινικές διώξεις.

Μπορείτε να αναφέρετε παρενόχληση και επιβλαβές περιεχόμενο σχετικά με κάποιον στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να λάβετε μέτρα για να αποκλείσετε τους κακόβουλους χρήστες ή στην ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr.


NEWSLETTER