Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:32

Καλαμάτα: Εγκαταλελειμμένο και με σοβαρά προβλήματα το πρώην Πολυκλαδικό (βίντεο)

Καλαμάτα: Εγκαταλελειμμένο και με σοβαρά προβλήματα το πρώην Πολυκλαδικό (βίντεο)

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Χωρίς φροντίδα με σοβαρά προβλήματα, εγκαταλελειμμένο από τον Δήμο Καλαμάτας είναι το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του.

Για το κτήριο που στεγάζει το 6ο Λύκειο, το 4ο ΕΠΑΛ και το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο της πόλης, έχουν δοθεί υποσχέσεις και από την προηγούμενη και από τη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά δεν έγινε τίποτα, όπως μας τόνισαν η διευθύντρια του 6ου Λυκείου Χαρούλα Κιουρή και ο καθηγητής Διονύσης Διονυσόπουλος.

Δύο αίθουσες δεν λειτουργούν, γιατί μπάζουν νερά και το σχολείο δεν έχει σημαντικά εργαστήρια. Την εικόνα της εγκατάλειψης καταδεικνύει η πρόσοψη του συγκροτήματος, όπου έχουν φύγει σοβάδες κι έχουν φανεί τα σίδερα.

 

Αναλυτικά:

Κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο σχολικό κτηριακό συγκρότημα της Καλαμάτας, ο καθηγητής Διονύσης Διονυσόπουλος στάθηκε αρχικά στην πρόσοψη του σχολείου. “Οταν μπαίνουν οι μαθητές μέσα, νιώθουν ότι το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο κι ερειπωμένο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τα εσωτερικά προβλήματα παρατήρησε πως “υπάρχουν δύο αίθουσες,όπου η μία στάζει από την οροφή και βγάλαμε τα παιδιά έξω, γιατί τον χειμώνα στάζουν νερά. Η άλλη αίθουσα μπάζει από τους τοίχους και δεν μπορούν να μπουν τα παιδιά”.

Επεσήμανε ότι το Λύκειο δεν έχει δύο σημαντικά εργαστήρια, εξηγώντας: “Λειτουργεί το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Μας πήρε τις αίθουσες και δεν έχουμε εργαστήρια βιολογίας και φυσικής.  Και θέλουμε να παρακαλέσουμε τον δήμαρχο να στείλει ένα συνεργείο να φτιάξει αυτές τις δύο αίθουσες, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να κάνουν τα εργαστήριά τους, τα οποία είναι απαραίτητα”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “η συμπεριφορά και η αδιαφορία δεν είναι φετινή. Ο προηγούμενος δήμαρχος ο κ. Νίκας μας είχε υποσχεθεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο κονδύλι σε εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα διατίθεντο για το σχολείο μας και θα το έκανε αγνώριστο” και σημείωσε απογοητευμένος και ανήσυχος, εγκαλώντας τον δήμαρχο: “Δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 5 χρόνια. Ο δήμαρχος πρέπει να ενημερωθεί και να ‘ρθει στο σχολείο μας.  Τον έχουμε καλέσει, έχουμε στείλει έγγραφα για μπορέσει να κάνει κάτι. Δεν ζητάμε να κατεβάσει τον ουρανό με τα αστέρια. Ενα συνεργείο για να μην πέφτουν οι σοβάδες στην πρόσοψη και το τσιμέντο μπορεί να πέσει στο κεφάλι κάποιου μαθητή μας. Είναι πολύ επικίνδυνο. Οταν μια κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους νέους, δεν έχει μέλλον” 

 

“ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟ ΒΑΦΟΥΜΕ”

Ο κ. Διονυσόπουλος επεσήμανε ότι “40 χρόνια δεν έχει βαφτεί και δεν έχει επισκευαστεί” και μας ενημέρωσε: “Εχουμε καλέσει και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας και τον δήμο.Μαζί με την διευθύντρια και τους καθηγητές έχουμε βάψει αρκετά σημεία του σχολείου κι έχουμε κάνει εργασίες. Εδώ, όμως, δεν μπορούμε να ανέβουμε, θέλουμε σκαλωσιές”.

Ζήτησε, επίσης “να ‘ρθει ο δήμαρχος να κουβεντιάσει μαζί μας, να μην υπάρχει αυτή η απαξίωση. Να ‘ρθει να γίνει ένας προγραμματισμός και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στον Σεπτέμβρη, όχι υποσχέσεις πάλι”.

Η διευθύντρια Χαρούλα Κιουρή μας είπε ότι “έχουμε ζητήσει να γίνουν έλεγχοι στο κτήριο” και παρατήρησε: “Είμαι στον 6ο χρόνο στο σχολείο κι έχω βαρεθεί να τα λέω και να στέλνω έγγραφα για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στο κτήριο. Ακούμε υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια”.

Επεσήμανε ότι “όταν πρωτοήρθα στο σχολείο, είπαν ότι υπάρχει μια μελέτη 800.000 ευρώ, μετά έγινε 1 εκ., μετά έγιναν 2 εκ., τώρα ακούω ότι είναι 3,9 εκ. ευρώ. Οσο νυχτώνει το ποσό μεγαλώνει, στην πράξη δεν έχουμε δει τίποτα”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “πριν από 3 χρόνια μετά από πολλές παρεμβάσεις είχαν στείλει από το δήμο δύο εργάτες. Και μάλιστα αναγκάστηκα να τους κάνω εγώ τον επιστάτη, να τους φέρνω ό,τι υλικά χρειάζονταν, ώστε να βαφτεί ένα μικρό μέρος του σχολείου και να επισκευαστούν κάποιες κολόνες. Και από κει και πέρα το απόλυτο τίποτα. Μας έχουν στείλει κάποιους κάποιες φορές για να στείλουν προσφορές για το βάψιμο και τα μερεμέτια που χρειάζονται στο κτήριο. Ομως, δεν έχει γίνει τίποτα”.

Επικρίνοντας το δήμο, η διευθύντρια είπε ότι “τη μελέτη που ζητάμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για το τι ανάγκες έχει το κτήριο, δεν μας την έχουν δώσει. Δηλαδή, ούτε καν την πληροφόρηση δεν μας δίνουν”.

 

“ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”

Απαντώντας σε ερώτησή μας, ανέφερε ότι “τίποτα δεν έγινε φέτος το καλοκαίρι” και σημείωσε: “Το μόνο που γίνεται τα 4 τελευταία καλοκαίρια, ήταν να μας παίρνουν αίθουσες για να τις δίνουν στο Ειδικό Σχολείο. Το Ειδικό Σχολείο αναπτύσσεται σε βάρος του 6ου Λυκείου. Κάθε καλοκαίρι είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε τα πράγματα από τη μία αίθουσα στην άλλη, ώστε να δοθούν αίθουσες για το Ειδικό”.

Συνεχίζοντας, μας ενημέρωσε ότι “πέρσι είχε έρθει ένα συνεργείο, που έκανε μελέτη για τη μόνωση, αλλά ούτε αυτή τη μελέτη την έχουμε” και παρατήρησε για τον καυστήρα και τη ζημιά που έγινε πρόσφατα: Πέρσι με το ζόρι μπήκε ο καυστήρας, αφού έγινε πολύ μεγάλη φασαρία, καθώς είχε χαλάσει. Το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, όταν έπεσαν οι κεραυνοί έπεσε κι έσπασε η καμινάδα από το καλοριφέρ και μπαίνουν νερά. Τώρα, δηλαδή, αν ξαναβρέξει, θα πλημμυρίσει ο καυστήρας”.

Κλείνοντας, τόνισε φανερά απογοητευμένη: “Γενικά δεν υπάρχει καμία φροντίδα για το κτήριο. Εμείς κάνουμε τους επιστάτες, τους σοβατζήδες, τους βαφείς. Κάπου και μεις έχουμε απηυδύσει τι άλλο να κάνω; Χρειάζεται να γίνουν κάποιες επισκευές. Ημουν νια κι γέρασα”.