Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 15:05

"Εφυγε" ο Λάκωνας δημοσιογράφος Θ. Πατρικαρέας - Ζήτησε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Ευρώτα

Γράφτηκε από την
"Εφυγε" ο Λάκωνας δημοσιογράφος Θ. Πατρικαρέας - Ζήτησε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Ευρώτα

Πέθανε, χθες, σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης, Θεόδωρος Πατρικαρέας, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας.

 Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ο Θόδωρος Πατρικαρέας σπούδασε στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου των Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ καθώς επίσης και Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «Ηλεκτρεμπορική» το 1955. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης και χρονογράφος στις εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ», «Νέα Ημέρα», «Σπαρτιατικά Νέα» και «Νέα Λακεδαίμων» έως το 1958. Από το 1959 έως το 1973 υπήρξε εκδότης – διευθυντής των εφημερίδων «Εστία», «Νέα Πατρίς», «Οι Καιροί», «Αθλητική Φωνή», « TV times » και «Κοινοτικά Νέα» καθώς και συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών «2 KY », «2 CH » του Σίδνεϊ.

Κατόπιν, το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα και εργάζεται στην «Ελευθεροτυπία» έως το 1987. Υπήρξε εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «Ελληνοαυστραλός», του αγγλόφωνου περιοδικού « Sino – Euro Review » καθώς και συνεργάτης σε πολλές εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στην ΕΤ1 και την ΕΤ2.

Ο εκλιπών ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Έγραψε κυρίως ποίηση και θέατρο και το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Τα θεατρικά του έργα, που πραγματεύονται θέματα από τη ζωή των μεταναστών, έχουν εκδοθεί σε μορφή βιβλίων και έχουν κυκλοφορήσει ευρύτατα σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και σχολείων της Ελλάδας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών.

Επιθυμία του Θεόδωρου Πατρικαρέα ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να σκορπιστεί στον Ευρώτα. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σύντομα σε σεμνή τελετή που θα οργανώσει ο Δήμος Ευρώτα.

Με αφορμή το θάνατο του Θεόδωρου Πατρικαρέα ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο Θόδωρος Πατρικαρέας αποτελεί για εμάς ένα σημάδι πολιτισμού στο απέραντο σκοτάδι που μας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές στερήσεις στον πολιτισμό . Αποτελεί απώλεια , για τον τόπο μας .
Σε ευχαριστούμε για την τεράστια προσφορά σου , η ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑ στην Σκάλα θα τονίζει την ύπαρξη σου , αλλά και την Προσφορά σου .
Οι πνευματικοί Άνθρωποι και οι Άνθρωποι που προσφέρουν στην κοινωνία και στον Ελληνικό Πολιτισμό δεν σβήνουν ΠΟΤΕ

Περνούν στην Αιωνιότητα".

 Με πληροφορίες από το paraskhnio.gr

 


NEWSLETTER