Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 08:45

Η δωρεά οργάνων είναι απόφαση ζωής

Γράφτηκε από την
Η δωρεά οργάνων είναι απόφαση ζωής

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Η δωρεά οργάνων και ιστών είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή. Είναι η απόφαση να προσφέρεις χωρίς ανταλλάγματα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και την ευημερία ενός άλλου ανθρώπου. Οι γονείς του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς, δώρισαν τα όργανά του δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα συνομήλικό του κορίτσι στο Τορίνο που ζούσε με μηχανική υποστήριξη, σε ένα αγόρι 11 χρόνων και ένα μωρό 5 μηνών στο Μπέργκαμο και σε έναν λήπτη στη Ρώμη, καθώς και σε παιδιά λήπτες στην Αθήνα.

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Από έναν δότη, όπως ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της δωρεάς ιστών.

 

ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ

Πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στον οργανωτικό τομέα, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών. Μια πράξη η οποία, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Εξάλλου, η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και  τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΕΟΜ, τον σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ύπαρξη ή όχι κατάλληλων και επαρκών μοσχευμάτων. Και δυστυχώς, η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διαπιστώνει ότι η έλλειψη δωρητών οργάνων στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Κατά συνέπεια, τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων. Αυτό οφείλεται στην ελλιπή και εσφαλμένη πολλές φορές ενημέρωση του πληθυσμού, στο φόβο για εμπόριο οργάνων, αλλά και στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε την απόφαση για την δωρεά οργάνων και ιστών την λαμβάνει η οικογένειά του.

 

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι να γίνουν δότες οργάνων. Δωρητής μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που είναι εγκεφαλικά νεκρός. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, που ισοδυναμεί με το θάνατο. Οι γιατροί είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν εάν κάποιος εγκεφαλικά νεκρός ασθενής είναι ικανός να γίνει δότης οργάνων ή ιστών.

Μεταμόσχευση μπορεί να γίνει και από ζώντα δότη. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μεταμοσχευθεί νεφρό, μέρος του ήπατος, μέρος του πνεύμονα ή μέρος του λεπτού εντέρου. Επίσης, μεταμόσχευση γίνεται και στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως δεν υπάρχει όριο ηλικίας ή κάποια αντένδειξη για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων και ιστών. Τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί παλαιότερα έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις της ιατρικής. Σημαντική είναι η βιολογική και όχι η χρονολογική ηλικία, γι’ αυτό όργανα μπορούν να δώσουν τόσο βρέφη όσο και υπερήλικες. Επίσης, η ύπαρξη προβλημάτων υγείας δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων. Η εκτίμηση της καταλληλότητας των οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση πραγματοποιείται μετά την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου και εφόσον πληρούνται οι  προϋποθέσεις της δωρεάς.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ “ΣΠΑΣΟΥΝ” ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Για να αυξηθούν οι δότες οργάνων σώματος χρειάζεται, σύμφωνα με τον ΕΟΜ, να “σπάσουν” οι προκαταλήψεις και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρητικά είμαστε θετικοί απέναντι στην ιδέα της δωρεάς οργάνων, στην πράξη αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία. Οφείλουμε πάντως να γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε μετά θάνατον τα όργανά μας.

Εκείνο άλλωστε που προηγείται της μεταμόσχευσης είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με κίνητρο την αγάπη και τον αλτρουισμό αποφασίζει να γεφυρώσει τη ζωή με το θάνατο.

  • Στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς μπορεί ο  ενδιαφερόμενος πολίτης να εγγραφεί με τρεις τρόπους: α) Να προσέλθει στα γραφεία του ΕΟΜ και να υποβάλλει αυτοπροσώπως την δήλωσή του. Θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του. β) Να προμηθευτεί και να συμπληρώσει την αίτηση, καθώς και να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ και στη συνέχεια να αποστείλει ταχυδρομικώς την αίτησή του στον ΕΟΜ. γ) Να υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω Διαδικτύου, με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης του TaxisNet. Για περισσότερες μπορεί κανείς να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 213 2027020, 213 2027028, 213 2027009, 213 2027016 και 213 2027010, και στο email: donors@eom.gr


NEWSLETTER