Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:19

Μεσσηνία: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα στη Μεγάλη Μαντίνεια (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Σε κλίμα οδύνης, θλίψης και συγκίνησης πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συντοπίτες και συνάδελφοί του στην Πολεμική Αεροπορία αποχαιρέτησαν στη Μεγάλη Μαντίνεια της Αβίας τον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, που έχασε τη ζωή του, κατά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2Ε, 150 περίπου μέτρα από τη βόρεια πύλη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας, το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών που αποχαιρέτησαν τον ηρωικό πιλότο ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία της πατρίδας μας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ - στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ μεσσήνιος στην καταγωγή - αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ - αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ΓΕΝ- αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

Τραγικά πρόσωπα τα μέλη της οικογένειάς του και τραγική φιγούρα η μητέρα του που κλαίγοντας ευχόταν να είναι η τελευταία μάνα που θρηνεί το παλικάρι της, που χάθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Την εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια τέλεσε ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, με τη βοήθεια του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Ο μητροπολίτης Μάνης εξήρε τον Επαμεινώνδα που “άνοιξε τα φτερά του και πέταξε στα ουράνια”, που “τίμησε τα παράσημα και αφιερώθηκε στο καθήκον της πατρίδας, πιστός στον όρκο του”.

Στον επικήδειο ο αντισμήναρχος (Ι) Ηλίας Αθανασόπουλος, μοίραρχος του αδικοχαμένου πιλότου στην 363 μοίρα Τ-2 “Δαναός”, με τον οποίο είχαν απογειωθεί μαζί τα αεροσκάφη τους τη μοιραία ημέρα, φανερά συγκινημένος, με λυγμούς, μίλησε για τον πιλότο που με ιδιαίτερο ζήλο κι ενδιαφέρον, προσέφερε τα μέγιστα στους εκπαιδευόμενους ικάρους. Αναφέρθηκε στην παρασημοφόρηση του Επ. Κωστέα με τον χρυσό σταυρό του φοίνικα, στον άξιο αξιωματικό, άνθρωπο, σύζυγο, πατέρα και γιο  και σημείωσε πως “η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία σε ευγνωμονούν γι’ αυτά που προσέφερες”. Κλείνοντας, αναφώνησε “αθάνατος” και ακολούθησε ο συγκεντρωμένος κόσμος.

Στο νεκροταφείο της Μεγάλης Μαντίνειας άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας πυροβόλησε 3 φορές στον αέρα, τιμώντας τον νεκρό, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέδωσε την ελληνική σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένη το φέρετρο του αδικοχαμένου πιλότου, στο γιο του Νάσο.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικά αγήματα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρόντες. μεταξύ άλλων, στην κηδεία ήταν ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ - ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας (νέος) και Δημήτρης Γιαννημάρας (απερχόμενος) και άλλοι αυτοδιοικητικοί κι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Γ.Σ.