Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 07:27

Πολιορκία τραπεζών για τέλη-φόρους-δάνεια

Χαμός χθες σε όλα τα καταστήματα των τραπεζών στην Καλαμάτα, από τον κόσμο που προσήλθε να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος και δάνεια. Οι εικόνες ήταν πρωτόγνωρες, χειρότερες από κάθε άλλη χρονιά. Οι ουρές είχαν σχηματιστεί από νωρίς, στις 8 το πρωί, έξω από τα καταστήματα, πριν ακόμα ανοίξουν, από πελάτες που έσπευσαν για να γλυτώσουν την ταλαιπωρία της ουράς και της αναμονής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατάστημα της Πειραιώς (στην πρώην ΑΤΕ, στη Σιδηροδρομικού Σταθμού) το μηχάνημα με τα κουπόνια μετά τα πρώτα 700 νούμερα μηδένισε και άρχισε και πάλι από το 1. Στις 2 παρά 20 το μεσημέρι η εξυπηρέτηση στον γκισέ είχε φθάσει στο 230, ενώ την ίδια ώρα το μηχάνημα έφθανε ξανά στο τέλος του, στο 700. Οπως μας είπαν από την τράπεζα, θα εξυπηρετούσαν τον κόσμο μέχρι αργά, για όση ώρα θα μπορούσε να αντέξει το σύστημα.

Στο κατάστημα της Εθνικής στην πλατεία, στις 2 παρά 10, η εξυπηρέτηση στον γκισέ είχε φθάσει στο 322, ενώ το κουπόνι με το 360 είχε κοπεί από τις 9.15 το πρωί(!) και το 371 στις 9.30!!! Στις 12.16 το μεσημέρι, το μηχάνημα έδινε κουπόνι με αριθμό 791!!! Η γυναίκα που το είχε πάρει, δήλωνε αποφασισμένη να περιμένει μέχρι πολύ αργά, μέχρι την ώρα που θα χρειαζόταν να εξυπηρετηθεί. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι από ένα σημείο και μετά «πηγαίνω από Εθνική σε Εθνική, εδώ και στην Αριστομένους, για να δω πού μπορώ να εξυπηρετηθώ νωρίτερα. Εχω πάρει διάφορα κουπόνια. Εχω ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή από την Αθήνα, όπου βρέθηκα για λόγους υγείας, αλλά δεν πρόλαβα. Είχα το 561, αλλά το συγκεκριμένο κατάστημα έφθασε μέχρι το 250!». Για το λόγο που καθυστέρησε να πληρώσει, μας επεσήμανε: «Δεν είχαμε λεφτά να πληρώσουμε πιο νωρίς. Αργησαν να μας δώσουν τις συντάξεις».

Δίπλα της η γυναίκα με το 360 που το έκοψε στις 9.15 το πρωί, σημείωσε με αγανάκτηση: «Τώρα μας τα βάλανε και αμέσως μας τα παίρνουν. Παραμονή Χριστουγέννων πήραμε τη σύνταξη και αυτή κομμένη στα μέτρα τους, περιμένοντας 7 ώρες στην ουρά και τώρα μας την παίρνουν πίσω. Ολοι αυτοί που είμαστε στις τράπεζες από το πρωί, δε θα έπρεπε να μπούμε, αλλά να μαζευτούμε στην πλατεία και να διαμαρτυρηθούμε. Να δούμε τι θα έκαναν χωρίς λεφτά. Θα ήταν και η μεγαλύτερη συγκέντρωση». Την ίδια στιγμή την είδε μια γνωστή της και την πείραξε: «Θα σε χωρίσει ο άντρας σου που λείπεις από το σπίτι όλη τη μέρα».

Στην Αγροτική πελάτης μάς είπε ότι περίμενε την επιδότηση για να πληρώσει τα τέλη και την Εφορία, αφού δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

Σήμερα τελευταία μέρα του χρόνου αναμένεται η ίδια -και χειρότερη- εικόνα.

 

Γ.Σ.