Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024 11:30

Μικροπωλητές: Από την Αφρική στη Μεσσηνία για ένα καλύτερο αύριο

Μικροπωλητές: Από την Αφρική στη Μεσσηνία για ένα καλύτερο αύριο

Τις εποχές παλαιότερων ετών αναπολούν πωλητές από την Αφρική που εργάζονται παροδικά ή μόνιμα στη Μεσσηνία, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο, περπατώντας ολημερίς στους δρόμους της Καλαμάτας αλλά και άλλων τουριστικών περιοχών.

Η ακρίβεια των τελευταίων χρόνων φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις πιθανές αγορές που έκαναν παλιότερα ντόπιοι και επισκέπτες, καθώς η διστακτικότητα ώστε να αγοραστεί έστω κάτι και με λίγα ευρώ είναι δεδομένη. Η νωθρή από πλευράς κατανάλωσης διετία ήρθε ως συνέχεια της πανδημικής κρίσης και των lockdown που μείωσαν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι πωλητές να είναι πλέον λιγότεροι σε σχέση με τη δεκαετία του 2000 για παράδειγμα, όπου τα πειρατικά cd και dvd που πουλούσαν κατά κύριο λόγο αγοράζονταν μανιωδώς. Με τη μουσική έτσι και το θέαμα να έχει μεταπηδήσει στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι στράφηκαν στην πώληση άλλων προϊόντων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Η πλειοψηφία των πωλητών από την Αφρική πουλάει πλέον πλεκτά - χρωματιστά βραχιόλια, τσάντες και καπέλα ενώ άλλοι έχουν στραφεί στην πώληση γυαλιών ηλίου, ρολογιών ή ακόμα και παπουτσιών, με το ενδιαφέρον ναι μεν να είναι μειωμένο, δίχως όμως να λείπουν οι ανάλογες αγορές, καθώς το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Για το πως είναι η καθημερινότητα τους, η “Ε” ήρθε σε επικοινωνία με δύο πωλητές από διαφορετικές χώρες της Αφρικής, περιγράφοντας την πραγματικότητα τους.

Με καταγωγή από τη Νιγηρία, ο Γκλέτσους βρίσκεται στην Ελλάδα τα 20 τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως του αρέσει πολύ η Καλαμάτα, μεταξύ άλλων γιατί συναντά καλούς ανθρώπους. «Δεν αντιμετωπίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη δουλειά αυτή, εκτός από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ζέστη στην πόλη είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με το παρελθόν» σημείωσε. Ο ίδιος παρατήρησε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά του με αποτέλεσμα να αναζητά κι άλλη εργασία παράλληλα ώστε να ανταπεξέλθει. Για το αν το χειμώνα επιλέγει άλλο μέρος με περισσότερη ενδεχομένως κίνηση, σημείωσε πως μένει στην Καλαμάτα όλο το χρόνο, εστιάζοντας προς το κέντρο της πόλης από το Φεβρουάριο και μετά, μιας και μέχρι τα Χριστούγεννα ο καιρός θυμίζει τα τελευταία χρόνια περισσότερο καλοκαίρι. 

Τα 25 τελευταία χρόνια ο Μαμαντού άφησε πίσω του τη Σενεγάλη, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο ως μικροπωλητής στην Ελλάδα. Ο ίδιος, ανέφερε πως στην αρχή εστίασε σε τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου όπως η Πάργα και τα Σύβοτα, παίρνοντας την απόφαση να κατηφορίσει στη συνέχεια στην Πελοπόννησο. «Την εποχή όπου ο κόσμος αγόραζε σαν… τρελός cd, εκατοντάδες άνδρες διαφόρων ηλικιών μετακινήθηκαν σε χώρες της νότιας Ευρώπης ώστε να γίνουν πωλητές. Υπήρχαν μέρες όπου έφευγαν πάνω από 300 cd, καθώς οι τραγουδιστές τότε κυκλοφορούσαν συνεχώς τραγούδια» περιέγραψε αναπολώντας τη δεκαετία του 2000 όπου το φαινόμενο γιγαντώθηκε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως από το 2010 και μετά το κλίμα αντιστράφηκε λόγω των usb, σταματώντας το ενδιαφέρον, κυρίως από τις νεότερες ηλικίες. Ο Μαμαντού, όπως είπε, για το λόγο αυτό στράφηκε στην πώληση ρολογιών, η οποία είχε και αυτή μεγάλη πέραση έως ότου κατέφθασαν τα smartwatch. Πλέον, επιλέγοντας μέρη όπως η Φοινικούντα και η Γιάλοβα τα είδη του αφορούν κυρίως καπέλα και ενδύματα παραλίας, τα οποία ο κόσμος προτιμά κάνοντας το μπάνιο του. «Πλέον έχω δημιουργήσει την οικογένεια μου στην Ελλάδα, ενώ το χειμώνα που η Μεσσηνία δεν έχει πολύ κόσμο, στρέφομαι σε πόλεις όπως η Πάτρα και το Μεσολόγγι» κατέληξε.