Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 14:00

Καλαμάτα: «Κρατάει» η τιμή του καφέ στο take away - Πόσο πωλείται ανά κατηγορία

Καλαμάτα: «Κρατάει» η τιμή του καφέ στο take away - Πόσο πωλείται ανά κατηγορία

Σταθερότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην τιμή των καφέδων take away στην Καλαμάτα.

Ο καφές στο χέρι ως τάση αυξήθηκε στην εποχή της πανδημίας όταν μόνο τα σχετικά καταστήματα μπορούσαν να ανοίξουν, ενώ από το 2022 και έπειτα που ξεκίνησε το γαϊτανάκι της ακρίβειας η στροφή στον πιο οικονομικό καφέ αυξήθηκε κατακόρυφα.

Σαν κερασάκι στην τούρτα δε, ήρθε η επιστροφή του υψηλού ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις και σπρώχνοντας αναπόφευκτα τους καταναλωτές στο «μοντέλο του πλαστικού».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με έρευνα της “Ε”, ο πιο εμπορικός πλέον freddo espresso πωλείται μέσω take away κατά μέσο όρο στα 2,10 λεπτά. Η τιμή ξεκινάει σε κάποια καταστήματα από τα 1,80 ευρώ, παρατηρείται αρκετά στα 2 ευρώ, με το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις να συναντάται από 2,10 έως 2,20 ευρώ. Τον ίδιο καφέ, πλέον κάποιοι επαγγελματίες τον πωλούν στα 2,30 ευρώ, όντας όπως φαίνεται για την ώρα η τιμή αυτή το ταβάνι στο αγαπημένο ρόφημα ντόπιων και επισκεπτών. Ελαφρώς πιο ακριβός παρουσιάζεται κατά μέσο όρο ο freddo cappuccino στα 2,20 ευρώ, ξεκινώντας τις περισσότερες φορές από 2 ευρώ και φτάνοντας και αυτός στα 2,30 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα σχετικά κινείται και το ζεστό cappuccino, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τις πιο οικονομικές λύσεις (φραπέ, espresso, ελληνικό) τις συναντάμε από 1,50 έως 2 ευρώ. Οι παραπάνω τιμές αφορούν την παραλαβή από το κατάστημα ή την παραγγελία μέσω τηλεφώνου, μιας και οι συνεργαζόμενες πλατφόρμες τους παρουσιάζουν κατά τι πιο ακριβούς (συνήθως 10 λεπτά) λόγω της προμήθειας. Παράλληλα, έχουν να κάνουν με απλούς και όχι σύνθετους ή ενισχυμένους καφέδες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος μπορεί να ανέλθει από 2,60 έως και 3 ευρώ.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ

Μιλώντας στην “Ε”, επαγγελματίες της Καλαμάτας στάθηκαν στις ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη (Robusta και Arabica) οι οποίες ασκούν περαιτέρω πιέσεις σε όλη την αγορά, με τη ξηρασία και τις πλημμύρες στις χώρες παραγωγής όπως η Βραζιλία να παίζουν πλέον το δικό τους ρόλο. Παράλληλα, η έλλειψη που καταγράφεται στη φθηνότερη ποικιλία καφέ, τη Robusta, οδήγησε περισσότερους εμπόρους να αναζητήσουν ποικιλίες Arabica, αυξάνοντας τη ζήτηση. Πρόκειται έτσι για εξελίξεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για να γίνει ακόμη πιο «πικρός» ο καφές λόγω αυξήσεων τιμών και για τον τελικό καταναλωτή. «Ενώ ο καφές έχει πάρει αρκετή ανατίμηση, την έχουμε κρατήσει σταθερή ώστε να μην δυσκολέψουμε κι άλλο τους πελάτες μας, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οσο μπορούμε έτσι για την ώρα, την απορροφάμε» δήλωσαν στην “Ε” ιδιοκτήτες καφέ της πόλης, τονίζοντας πως πέρα από την κλιματική αλλαγή, βασικό παράγοντα για την τιμή του καφέ αποτελεί και το χρηματιστήριο, λόγω μειωμένης παραγωγής και κατ’ επέκταση αυξημένης ζήτησης.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ

Για το αν η διαφοροποίηση του ΦΠΑ από τον σερβιριζόμενο καφέ στον take away έχει ωθήσει τον κόσμο σε κάποια κατεύθυνση, παρατήρησαν πως είναι νωρίς να βγουν ακριβή συμπεράσματα παρότι έχουν δει μια σχετική αύξηση στην πελατεία, καθώς λόγω του γεγονότος πως έκλεισε πρόσφατα η καλοκαιρινή περίοδος και η χαλαρότητα που τη συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο, ο χειμώνας ουσιαστικά θα φανερώσει κατά τους ίδιους τις όποιες προθέσεις των πελατών. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανάλωση, διευκρίνισαν πως ναι μεν ο καφές είναι καθημερινή συνήθεια, ωστόσο πλέον η αγορά δεύτερου μέσα στη μέρα θεωρείται για τους περισσότερους πολυτέλεια, μιας και παλιότερα μπορεί να έπαιρναν από 2-3.