Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 21:23

Μεσσήνιος ο διευθυντής του FBI στη Φιλαδέλφεια

Γράφτηκε από την
Μεσσήνιος ο διευθυντής του FBI στη Φιλαδέλφεια

Ο καταγόμενος από τη Μεσσηνία Γεώργιος Βενιζέλος διορίστηκε διευθυντής του FBI (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών) στην πόλη της Φιλαδέλφειας. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1940 από την περιοχή της Καλαμάτας και η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης, αλλά οι γονείς της κατάγονταν από τη Μεσσηνία. Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" για τον κ. Βενιζέλο:
"Ο Ελληνοαμερικανός Γεώργιος Βενιζέλος διορίστηκε διευθυντής του FBI (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών) στην πόλη της Φιλαδέλφειας, κομίζοντας πείρα πολλών ετών και πολλές επιτυχίες στον τομέα της έρευνας και εξιχνίασης εγκλήματος κάθε μορφής. Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο FBI το 1991 από τη Βοστόνη, όπου ασχολήθηκε με θέματα εγκλήματος του κοινού ποινικού κώδικα, το 1997 προήχθη σε διευθυντική θέση στο τμήμα του FBI στην Ουάσιγκτον και ασχολήθηκε με το οργανωμένο ρωσικό έγκλημα, ενώ υπηρέτησε και σε διευθυντική θέση στη Νέα Υόρκη.
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» και σε σχετική ερώτηση για τον νέο του διορισμό ως διευθυντή του FBI στη Φιλαδέλφεια, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είμαι πολύ χαρούμενος, είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα του FBI σ’ όλη τη χώρα, είναι μεγάλο τμήμα, ένα από τα επτά ή οκτώ μεγαλύτερα τμήματα, πολυάσχολο και καλύπτει την περισσότερη περιοχή της Πενσιλβάνιας και μικρό μέρος της Νέας Ιερσέης πλησίον της περιοχής του Τσέρι Χιλ (Cherry Hill)».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το τμήμα του έχει «περί τους επτακόσιους υπαλλήλους» τους οποίους επιβλέπει και συντονίζει ο ίδιος προσωπικά.
Στην ερώτηση ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της δικαιοδοσίας του, είπε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα εγκλήματος στην πόλη της Φιλαδέλφειας και στην πόλη Κάντον της Νέας Ιερσέης, αυτές είναι οι δύο περιοχές με το αυξημένο έγκλημα» και συμπλήρωσε πως «έχουμε λίγο απ’ όλα. Επίσης, περιπτώσεις τρομοκρατίας που έχουν εμφανιστεί στη διάρκεια των ετών, μας κρατούν απασχολημένους».
Εξήγησε, πως «επειδή η Φιλαδέλφεια βρίσκεται σε στρατηγική θέση ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον υπάρχει πάντοτε η ανησυχία για κάποιο επιχώριο τρομοκρατικό πλήγμα κάπου στην περιοχή, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να είμαστε σε ετοιμότητα» και τόνισε πως «η τρομοκρατία θα είναι πάντοτε η προτεραιότητά μας, διότι θέλουμε να προλαμβάνουμε κι όχι να αντιδρούμε αφότου γίνει».
Στην επισήμανση ότι υπήρξε κάποια απειλή στο παρελθόν με τα τρένα, ανέφερε πως «αυτό ήταν πριν πολύ καιρό, τότε με την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Δεν ήταν τίποτε στην ουσία, αλλά είχαν πανικοβληθεί οι άνθρωποι. Ηταν μία πληροφορία που είχε έλθει εκτός Αμερικής ότι επρόκειτο να τοποθετηθεί κάποιος μηχανισμός πυρηνικής ενέργειας σε κάποιο τρένο, που ποτέ δεν επαληθεύθηκε».
Ο πατέρας του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1940 από την περιοχή της Καλαμάτας και η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης, αλλά οι γονείς της κατάγονταν από τη Μεσσηνία.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο πατέρας μου ήταν επιτόπιος καπετάνιος λιμένος και εργαζόταν για την εταιρεία ‘Hellenic Lines’ που είχε έδρα στον Πειραιά, αλλά και το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης». Εξήγησε πως «όταν ερχόταν το πλοίο στο λιμάνι του Μπρούκλιν ο πατέρας μου ήταν υπεύθυνος για το πλοίο, την εκφόρτωση και φόρτωσή του». Αμφότεροι οι γονείς του έχουν αποβιώσει κι όπως είπε «έχουν ενταφιαστεί στο Λόουελ». Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιερσέη και συγκεκριμένα στην πόλη Ετζγουότερ (Edgewater) και θυμάται τότε που ανεγείρονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Εμπορικού Κέντρου στο Μανχάταν απέναντι από τον ποταμό Χάτσον, ενώ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ (Fordham).
Εχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές, κι όπως είπε, «πήγα και επισκέφθηκα το χωριό του πατέρα μου» και υπογράμμισε πως «είμαι πάρα πολύ περήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά. Η σύζυγός μου είναι Ελληνίδα, έχω τέσσερα παιδιά, ο μεγαλύτερος είναι ο Κωνσταντίνος. Πήγαν στο ελληνικό και στο κατηχητικό σχολείο, πηγαίνουμε στην εκκλησία κάθε Κυριακή, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την καταγωγή και κληρονομιά μας, είμαι υπέρ της ελληνικότητας».
Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα, κι όπως είπε χαμογελώντας «θα μπορούσα να την ήξερα καλύτερα. Η γιαγιά μου μου έλεγε πάντοτε να μου μιλάς ελληνικά, κι εγώ της απαντούσα στα αγγλικά, αλλά θέλω να σας πω ότι καταλαβαίνω πολύ καλύτερα από ό,τι μπορώ να μιλήσω».
Χαρακτήρισε ως «τραγωδία» τα συμβάντα στην Αριζόνα με επίκεντρο την βουλευτή Γκάμπριελ Γκίλφορντς, τους έξι νεκρούς και τους άλλους τραυματίες και υπογράμμισε πως «δείχνει το κακό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και πως δεν μπορείς να μην εκλαμβάνεις τα πράγματα σοβαρά». Πρόσθεσε ακόμα πως «οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση στα όπλα». Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για το θέμα της οπλοφορίας, απάντησε «τα όπλα σκοτώνουν και δεν πρέπει να είναι εύκολη η απόκτησή τους» και συμπλήρωσε «τα όπλα συνιστούν πρόβλημα σήμερα».
Στην ερώτηση «δεν φοβάστε για τη ζωή σας που είστε κάθε μέρα μέσα σε επικίνδυνες καταστάσεις έρευνας εγκλημάτων;», τόνισε: «Οχι, διότι κάνοντας αυτή την εργασία τόσα χρόνια επικεντρώνομαι στην εργασία μου και δεν σκέπτομαι ότι θα μπορούσε να μου συμβεί κάτι κακό».


NEWSLETTER