Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 08:08

Ανεκτός καύσωνας με δροσιά στις παραλίες

Ανεκτός καύσωνας με δροσιά στις παραλίες

Ανεβασμένη αλλά σε ανεκτά επίπεδα ήταν χθες η θερμοκρασία στη Μεσσηνία, πρώτη μέρα του έκτακτου δελτίου πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Ο υδράργυρος έφτασε τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Οι ντόπιοι και οι χιλιάδες επισκέπτες του νομού αναζήτησαν δροσιά στις παραλίες, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στα υπόλοιπα παραθαλάσσια μέρη από την Τριφυλία ως τη Μάνη.

Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο θα σκαρφαλώσει στους 38, ενώ τη νύχτα δεν θα πέσει κάτω από τους 22-23 βαθμούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο καιρός αναμένεται να αλλάξει αισθητά από το απόγευμα του Σαββάτου και ακόμη περισσότερο την Κυριακή - με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές, αλλά και πιθανές καταιγίδες ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διέθεσε χθες το κλιματιζόμενο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" στο Διοικητήριο (οδός Αριστομένους), για την ανακούφιση των πολιτών. Αυτό αναμένεται να γίνει επίσης σήμερα και αύριο, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το δε Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας έχει αποστείλει έγγραφο σε όλους τους δήμους του νομού, να διαθέσουν κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό. 

Με την ευκαιρία σημειώνουμε και πάλι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς επίσης τα ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση σε φρούτα - λαχανικά και με περιορισμό των λιπαρών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, τους ηλικιωμένους ανθρώπους και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.