Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 21:05

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από τους δικηγόρους της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από τους δικηγόρους της Καλαμάτας

"Οχι στην εξόντωση των δικηγόρων, όχι στην απαξίωση της δικαιοσύνης", φώναξαν χθες το πρωί οι δικηγόροι της Καλαμάτας οι οποίοι έκαναν δίωρη κατάληψη από τις 8 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο. Οι δικηγόροι είχαν αποκλείσει και τις δύο εισόδους των Δικαστηρίων, από την Ψαρών και από την πλευρά της Αριστομένους, όπου είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης μετά τη λήξη της κατάληψης έδωσε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στους λόγους της κινητοποίησης. Είπε ότι οι δικηγόροι όλης της χώρας "αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της ελευθερίας του λειτουργήματός μας, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διασφάλιση της σχέσης εμπιστοσύνης του οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη, άσχετα από την οικονομική του τάξη, με τον δικηγόρο του". Και εξήγησε πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο κατ’ άρθρο, αλλά και σε όλη την κατεύθυνσή του, ένα σκοπό έχει: "Την εξαφάνιση του δικηγόρου-λειτουργού, ελεύθερου και μαχόμενου, την τόνωση και ίδρυση νέων μορφών δικηγορικών εταιρειών για τη διασφάλιση και μόνο του κεφαλαίου. Και βέβαια τον αποκλεισμό του κάθε απλού Ελληνα πολίτη από την προσφυγή του στη δικαιοσύνη".
Ο κ. Μαργέλης πρόσθεσε ότι "είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων (καρτέλ) που θα προκαλέσουν ασφυξία στην υποτιθέμενη «ελεύθερη» αγορά νομικών υπηρεσιών και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού". Επίσης δήλωσε την αντίθεση των δικηγόρων στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, που όπως είπε προστατεύουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αμφίδρομα του πολίτη και του δικηγόρου.
Ν.Κ.


NEWSLETTER