Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 13:09

Μεγάλη πιθανότητα να κριθεί αντισυνταγματικό το μνημόνιο

Γράφτηκε από την

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΓΕΛΗ


Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να κριθούν αντισυνταγματικά σημαντικά τμήματα του μνημονίου, σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Οπως είναι γνωστό, ο Δικηγορικός Σύλλογος από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας και τους πολίτες Θεόδωρο Κυριακόπουλο, Σταύρο Χριστόπουλο και Βικτωρία Ξεπαπαδάκη, έχουν καταθέσει προσφυγή κατά του μνημονίου - η οποία ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί μεθαύριο Παρασκευή. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησαν χθες ο Κώστας Μαργέλης και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, η συζήτηση θα αναβληθεί μετά από σχετικό αίτημα των δικηγόρων του Δημοσίου.
Μάλιστα ο κ. Μαργέλης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του το Ελληνικό Δημόσιο αιφνιδιάστηκε από την πρόταση των εισηγητών, οι οποίοι "φέρεται να κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, καθώς και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων". Αυτό σημαίνει, είπε, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η περικοπή αμοιβών και συντάξεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων να κριθούν αντισυνταγματικά από το δικαστήριο, εφόσον παραβιάζουν τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών - "τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα και κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".
Ο κ. Τσώνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στον κίνδυνο κοινωνικών αναταράξεων και εκρήξεων, που θα οφείλονται στο βάθεμα της ύφεσης το οποίο θα έχει συνέπεια την αύξηση της ανεργίας - και όλα αυτά, εξαιτίας του μνημονίου. Είπε ακόμα πως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι "το δικαστικό μέρος της παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, που έχει να κάνει με το εισόδημα, τη φορολογία, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα".
Ν.Κ.


NEWSLETTER