Σάββατο, 09 Μαϊος 2015 21:55

Καλαμάτα: Μέχρι και 7.000 ευρώ ο καθένας έδωσαν οι μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία (βίντεο και φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Μέχρι και 7.000 ευρώ ο καθένας έδωσαν οι μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία (βίντεο και φωτογραφίες)

Ενα βρέφος 24 ημερών, αρκετά μωρά ακόμα και κάτω των τριών μηνών, παιδιά, ηλικιωμένοι ακόμα και μια γιαγιά 80 ετών σε αναπηρικό καροτσάκι, νέα ζευγάρια που αναζητούν την ελπίδα στο αύριο σε ένα ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένο ταξίδι με μια ξυλόβαρκα στη Μεσόγειο, φιλοξενούνται από το μεσημέρι στην Καλαμάτα, κάτω από τις βόρειες κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου.

Πρόκειται για Σύρους στην πλειοψηφία τους που πούλησαν τις περιουσίες τους για να πληρώσουν τους διακινητές τους 5.000 και 7.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ταξιδέψουν από την Τουρκία, πιθανότατα με προορισμό την Ιταλία, με σκοπό να φτάσουν στη Σουηδία και άλλες βόρειες χώρες.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



Το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, που έχει και το συντονισμό της όλης επιχείρησης, ήδη έχει προχωρήσει σε προσαγωγές και διεξάγει την έρευνα προκειμένου να συλληφθούν οι διακινητές, ενώ η παραμονή των μεταναστών στην Καλαμάτα υπολογίζεται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε, μετά την καταγραφή τους, θα αποχωρήσουν πιθανότατα για την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ομοεθνή τους διερμηνέα Δημήτρη, ταξίδευαν 4 ημέρες, μέχρις ότου εντοπίστηκαν από τις Ιταλικές Αρχές 60-70 μίλια ανοιχτά από το Ταίναρο, το βράδυ της Παρασκευής. Μετά από συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο  επελέγη η Καλαμάτα για την υποδοχή τους και άμεσα ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές για το συντονισμό της υποδοχής και της φιλοξενίας τους.

Η βάρκα τους ρυμουλκήθηκε από το Ιταλικό ρυμουλκό στο οποίο επιβιβάστηκαν και το μεσημέρι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Οι εικόνες που αντίκρυσαν οι εθελοντές ήταν πραγματικά συγκλονιστικές. Μάλιστα, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 7 άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων το βρέφος, παιδιά και μια γυναίκα με εγκαύματα λόγω της έκθεσης στον ήλιο, στη διάρκεια του ταξιδιού. Οι εθελοντές και οι εκπρόσωποι όλων των φορέων αντίκρυσαν ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ενώ τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν κοντά στο λιμάνι, την ώρα που έδενε το καράβι, έπεσαν πάνω στα πολλά μικρά παιδιά. Αλλα ήταν χωμένα στην αγκαλιά των γονιών τους και άλλα έπαιζαν ακόμα και μπάλα, χωρίς να έχουν ενδεχομένως αντιληφθεί όσα συμβαίνουν.

Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό πούλμαν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, όπου είχε προετοιμαστεί με μέριμνα του δήμου και άλλων φορέων ο χώρος κάτω από τις κερκίδες. Εκεί, αφού τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, ξεκίνησε η καταγραφή τους από το Λιμενικό και την Αστυνομία.

Παρά το γεγονός πως οι εκπρόσωποιι των τοπικών φορέων μιλούν για άρτιο συντονισμό, υπήρξαν περιπτώσεις που αγανάκτισαν ακόμα και οι εθελοντές. Στο λιμάνι δεν υπήρχε νερό, στο Δημοτικό στάδιο έγινε... έρανος για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν πετσέτες... Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα όσα πολλά δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό, ο οποίος όπως αποδεικνύεται έγινε αρκετά πρόχειρα –αν και με καλή πρόθεση- την τελευταία στιγμή ουσιαστικά, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Καλαμάτας. Εκεί αποφασίστηκε πως το συντονισμό θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας, που διαθέτει τις υποδομές, ενώ το γενικό πρόσταγμα  επιβεβαιώθηκε πως θα το έχει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Η επιλογή του Δημοτικού Σταδίου έγινε ύστερα από το χαρακτηρισμό των αποθηκών του Λιμενικού Ταμείου ως ακατάλληλων για τέτοιες περιπτώσεις, από το Λιμεναρχείο, αλλά και την άρνηση άλλων φορέων να χρησιμοποιηθούν χώροι σχολείων για τη φιλοξενία των ταλαίπωρων μεταναστών.

Το γεγονός πως υπάρχει ζεστό νερό στα αποδυτήρια και άνεση χώρου, με σχετική ασφάλεια, έπαιξε ρόλο για την επιλογή του χώρου κάτω από τις κερκίδες και ζητείται από το δήμο η υπομονή των αθλούμενων, μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρηση των Σύρων μεταναστών.

 

«ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Στο ερώτημα που βρήκαν τα χρήματα οι ομοεθνείς του για ένα τέτοιο ταξίδι, ο Δημήτρης, που ζει πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα απαντά πως «Πουλήσανε τις περιουσίες τους. Οτι είχαν και δεν είχαν». Ιδιαίτερα χαρακτηριστική όμως είναι η αναφορά του στη νέα ζωή που επιδιώκουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Οπως είπε, στόχος είναι να φτάσουν στη Σουηδία και άλλες χώρες, όπου όμως και αν καταλήξουν, όσοι επιβιώσουν μετά την περιπέτεια στη θάλασσα, σίγουρα θα ζήσουν καλύτερα απ’ ότι στη Συρία. «Σε όποιες συνθήκες και αν ζήσουν στη συνέχεια, σίγουρα θα είναι καλύτερα απ’ ότι στη Συρία» επιβεβαιώνει.  

 

«ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Από τη μεριά του δήμου, ο δήμαρχος Π. Νίκας μετά την προχθεσινή σύσκεψη τόνισε πως θα υπάρξει όλη η μέριμνα ώστε η Καλαμάτα να φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους βάσει των αρχών της Ελληνικής φιλοξενίας, τόνισε όμως την ανάγκη να μη μετατραπεί η Καλαμάτα σε κέντρο υποδοχής μεταναστών, καθώς όπως είπε η διασπορά τους θα πρέπει να γίνει και σε άλλα λιμάνια, στη συνέχεια, εφόσον υπάρξουν και άλλα ανάλογα περιστατικά.

Να σημειωθεί πως σημαντική είναι συμβολή αρκετών πολιτών, αιρετών, εκπροσώπων φορέων και φυσικά των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.