Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 20:44

"Ναι" από τον πρόεδρο του Εργατικού "Οχι" από την πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ

"Ναι" από τον πρόεδρο του Εργατικού  "Οχι" από την πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ

Υπέρ του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάσσεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Διαφωνεί έντονα με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι «είναι ενδεχομένως διχαστικό και μπορεί να δημιουργήσει άσχημες καταστάσεις για την ελληνική κοινωνία».

 Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, υποστηρίζει με θέρμη τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και λέει «όχι στην εξαθλίωση των πολιτών και στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.».

Σε δηλώσεις του στην "Ε" σημείωσαν, συγκεκριμένα:

Σωτήρης Τσώνης

«Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, ο χρόνος διενέργειάς του, το δίλημμα των μέτρων, της χρονικής ασφυξίας μπορεί να δημιουργήσει άσχημες καταστάσεις για την ελληνική κοινωνία. Το ερώτημά του στερείται περιεχομένου και αντικειμένου. Είναι ενδεχομένως διχαστικό. 

Τα μνημόνια συνεπάγονται πρόσθετα βάρη για τους Ελληνες και την ελληνική οικονομία. Το capital control που επακολούθησε αυτές τις μέρες δημιουργεί μια ζημιά για την ελληνική οικονομία, της τάξης του 20%. Οση ακριβώς ήταν αυτή με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο αθροιστικά. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. 

Η θέση μας στην Ευρώπη και το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι μάτωσαν για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ, για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σήκωσαν μέχρι σήμερα και σηκώνουν από όλους τα μεγαλύτερα βάρη. Δεν αντέχουν καμία επιλογή που θα οδηγεί στη δραχμή. Η επιλογή είναι μία: "Ναι" για το κοινό μας νόμισμα, "Ναι" για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, "Ναι" για την Ευρώπη των λαών».

Νικολίνα Λέκκα

«Ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη βούλησή του είτε με έμμεσο τρόπο, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του στη Βουλή, είτε με άμεσο τρόπο, μέσω δημοψηφίσματος. Ο λαός πρέπει να έχει άποψη και να μη φοβάται να την εκφράσει, όποια και αν είναι αυτή. 

Τα μέτρα που θα μας επιβληθούν με μια νέα συμφωνία - δανειακή σύμβαση δεν έχουν απλώς δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά και μία άκρως πολιτική διάσταση. Πρέπει να απαντήσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά αυτό που πιστεύουμε για το μέλλον της χώρας μας. Με μια βασική προϋπόθεση όμως, οι πολίτες να μην πιέζονται ή εκβιάζονται από δυσμενείς συνθήκες. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν ό,τι μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτό το δημοψήφισμα χωρίς περιθώρια ελευθερίας στην επιλογή μας. Επεμβαίνουν με ένα πρωτοφανές τρόπο παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές δημοκρατίας, αυτονομίας και αλληλεγγύης που αποτελούν βασικούς πυλώνες των συνθηκών της Ε.Ε., αλλά και του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Η παρουσία του ελληνικού κράτους στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Μια κουλτούρα ενοποίησης δεν διχάζει και δεν ευτελίζει έναν ολόκληρο λαό. Το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το δίλημμα είναι με ποιους όρους θέλουμε να συμμετέχουμε. Το "Οχι" αντιπροσωπεύει μια άρνηση στη μέχρι τώρα εξαθλίωση των πολιτών και "Οχι" στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.».

Γ.Σ.