Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 21:31

Κίνδυνος για τη ζωή των εφήβων το αλκοόλ

Γράφτηκε από την
Κίνδυνος για τη ζωή των εφήβων το αλκοόλ

Είναι πλέον συνηθισμένο μια παρέα εφήβων να πίνει στη βραδινή της έξοδο. Ομως 4-5 ποτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν έναν έφηβο στα Επείγοντα του νοσοκομείου ή και στο θάνατο... Η παιδοψυχίατρος Παναγιώτα Μπαντή, μιλώντας στην "Ε", επεσήμανε μια αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ από τους εφήβους - την οποία απέδωσε στην έλλειψη ενημέρωσης αλλά και στη δυσκολία διαχείρισης των αδιεξόδων της ηλικίας με πιο υγιείς και λειτουργικούς τρόπους.

Εν τω μεταξύ βέβαια, υπάρχουν και οι παράπλευρες συνέπειες από τη χρήση του αλκοόλ. Οπως αναφέρει για παράδειγμα ο χειρουργός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είναι συχνό φαινόμενο το να μεταφέρονται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας μαθητές ηλικίας 15 έως 17 χρόνων, οι οποίοι έχουν χτυπήσει σε τροχαίο με μηχανάκι επειδή οδηγούσαν μεθυσμένοι.

Οπως επισημαίνει σχετικά η Παναγιώτα Μπαντή, μια απλή βραδινή έξοδος υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει σε τραγωδία - «αν σκεφτούμε ότι συχνότερες αιτίες θανάτου στις ηλικίες 15-24 ετών είναι τα τροχαία και οι αυτοκτονίες, που και τα δύο σχετίζονται στατιστικά με την κατάχρηση αλκοόλ». Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας κατέληξαν 28 έφηβοι μέχρι 18 ετών, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαίο με μηχανάκι. Πολλοί από αυτούς είχαν καταναλώσει αλκοόλ στη νυχτερινή τους έξοδο.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Νικολέττας Κολυβάρη στην έντυπη έκδοση της "Ε"


NEWSLETTER