Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 08:03

Η Σουηδική Γυμναστική Ακαδημία βλέπει δραστηριότητα στη Μεσσηνία

Η Σουηδική Γυμναστική Ακαδημία βλέπει δραστηριότητα στη Μεσσηνία

Τη δυνατότητα συνεργασιών με μία από τις σημαντικές μεσσηνιακές ξενοδοχειακές μονάδες και έναν πρωτοποριακό οίκο ευγηρίας, όπως η Costa Navarino και ο Οίκος Φιλοξενίας ''Παπαδοπούλειον'', εξέτασαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο κορυφαία στελέχη της πιο παλαιάς πανεπιστημιακής σχολής του κόσμου σε θέματα αθλητιατρικής, της Σουηδικής Σχολής Επιστημών του Αθλητισμού και της Υγείας (GIH / Gymnastik- och idrottshögskolan), η οποία μετρά φέτος 202 χρόνια λειτουργίας.

Οπως δήλωσαν στο eleftheriaonline.gr η Κόριν Χένρικσον Λαρσέν (Karin Henriksson Larsén) πρύτανης της GIH και η διευθύντρια στρατηγικών συνεργασιών Κόριν Ουλφσντότερ Κρεπίν (Karin Ulfsdotter Crépin), η σχολή ιδρύθηκε το 1813, από τον Χένριγκ Λινγκ Περ, τον “εφευρέτη” της πασίγνωστης σουηδικής γυμναστικής ως  Ανώτατη Σχολή Σωματικής Αγωγής Στοκχόλμης και είναι ένα κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα, στις αθλητιατρικές εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκουν φροντίδα παγκόσμιας κλάσης αθλητές, από τη Σουηδία, αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ναι σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο πασίγνωστος -όσο και ιδιόρρυθμος- Σουηδός στράικερ της Παρί Σεν Ζερμέν, όπως άφησαν τα δύο στελέχη της GIH να εννοηθεί, χωρίς να αναφέρουν το όνομά του πάντως...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Κόριν Ουλφσντότερ Κρεπίν είναι παλιά γνώριμη της Μεσσηνίας και της Costa Navarino, καθώς έχει ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου ΝΕΟ στην Costa Navarino -ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του οποίου στέλεχος ήταν τότε. 

-Γιατί επισκέπτεστε τη Μεσσηνία;

Larsén: Η Κόριν (Ουλφσντότερ Κρεπίν) έχει εργαστεί και παλιότερα εδώ στη Μεσσηνία, πάνω στην έρευνα για το περιβάλλον και γνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Εμείς ασχολούμαστε με το ανθρώπινο περιβάλλον, όχι το φυσικό οικοσύστημα, αλλά το ανθρώπινο οικοσύστημα. Εγώ και ο αντιπρύτανης της GIH έχουμε δουλέψει πολύ για να αλλάξει ο τρόπος που ζούμε ως άνθρωποι. Ζούμε μια πολύ καθιστική ζωή, και αυτό δεν είναι καλό για το οικοσύστημα του σώματός μας. Θα πρέπει επομένως να συνδυαστούν τα δύο οικοσυστήματα, της φύσης και του ανθρώπινου σώματος.

-Ανήκετε σε ένα παλαιό και διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εντρυφεί στο θέμα των Επιστημών του Αθλητισμού και της Υγείας. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το θέμα, ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα ώστε να ασχοληθεί κανείς με αυτό;

Crépin: Θα σας πω περιληπτικά ποια είναι η αποστολή μας στη Σουηδική Σχολή Επιστημών του Αθλητισμού και της Υγείας (GIH), που ιδρύθηκε από το βασιλιά της Σουηδίας διακόσια χρόνια πριν, το 1813.

Ολοι αναζητούμε ποιότητα ζωής, θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και για τους αγαπημένους μας. Θέλουμε να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουμε να ζήσουμε με αειφορία -στην κοινωνία μας σήμερα μιλάμε πολύ για την αειφορία, θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Εχουμε μάθει ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τη φύση, μιλάμε για τη φύση για το οικοσύστημα και πώς αυτό είναι καλό για τον άνθρωπο. Γνωρίζουμε ότι η φύση έχει ανθεκτικότητα, μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση και λέμε ότι πρέπει να αποφευχθεί το σημείο καμπής, πέρα ​​από το οποίο η φύση δεν μπορεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Ετσι, σε όλες τις στρατηγικές αειφορίας, θέτουμε στο επίκεντρο τη φύση, τα δάση, τις λίμνες... Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εαυτός μας, να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας και να διατηρήσουμε τον χώρο μας. Επομένως, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, η υγεία του -αυτό μας ενδιαφέρει. Κι αυτό, επειδή η φύση μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την φύση.

Και το παράδοξο είναι ότι, ενώ στην εποχή μας είμαστε αρκετά καλοί στο να νοιαζόμαστε για τη φύση, έχουμε δημιουργήσει νέα προβλήματα που είναι πολύ κοντά μας, αλλά δεν τα βλέπουμε, γιατί μας έχουν γίνει συνήθεια. Γι’ αυτό και η GIH έρχεται να μεταδώσει τρία μηνύματα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Υπάρχουν νέες υποτιμημένες προκλήσεις ως προς την αειφορία. Για πολλές ώρες κάθε μέρα, όταν εργαζόμαστε, καθόμαστε ακίνητοι. Αυτό μας αρρωσταίνει. Γνωρίζουμε πολλά σήμερα πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία. Μόλις πριν από 10 χρόνια πιστεύαμε ότι οι μύες και τα οστά είναι μόνο για το περπάτημα και τις κινήσεις μας, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι οι μύες συμβάλλουν σημαντικά σε κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας.

Οπως μας λέει η πρύτανης, το σώμα μας είναι ένα μικρό οικοσύστημα που πρέπει να αναλάβουμε τη φροντίδα του. Και αν το κάνουμε αυτό, το οικοσύστημα του σώματός μας προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες για να μας κρατήσει υγιείς στη διάρκεια της ζωής μας, θεραπεύοντας τον εαυτό του και βοηθώντας το σώμα μας να αποφύγει τα δικά του σημεία καμπής.

Αν για παράδειγμα, αρχίσω να περπατώ, αρχίζουν να παράγονται στους μύες ορισμένες ουσίες οι οποίες μεταφέρονται σε όλο μου το σώμα και έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο κέντρο ευημερίας του εγκεφάλου, καθώς και στον ιππόκαμπο -το κέντρο της σκέψης. Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό και είναι κάτι που δεν το ξέραμε πριν από 5 χρόνια. Η κίνηση μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς και να ανακάμπτουμε από την πίεση, αλλά οι ευεργετικές της συνέπειες σταματούν, παγώνουν, όταν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Νομίζω, όμως, ότι στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αποτελεί καθημερινή συνήθεια καθημερινά η γυμναστική και η άσκηση, σε γυμναστήρια ή με διάφορα μηχανήματα στο σπίτι, άσκηση που σε ορισμένες περιπτώσεις, τείνει να είναι υπερβολική.

Larsén: Αν κοιτάξετε παγκοσμίως ή ανά χώρα, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων ασκείται υπερβολικά.

Crépin: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στα πιο ανεπτυγμένα κράτη του δυτικού κόσμου σχεδόν όλοι είναι σωματικά αδρανείς.

Larsén: Στην πραγματικότητα, αν ρωτήσετε αυτούς τους ανθρώπους θα σας δηλώσουν ότι είναι πολύ δραστήριοι, αλλά αν αρχίσετε τις μετρήσεις αυτό αλλάζει... Μόνο ένα 7% του κόσμου στις χώρες αυτές καλύπτει την προϋπόθεση για 30 λεπτά συνεχούς σωματικής δραστηριότητας ανά ημέρα. Οι περισσότεροι, αν το μετρήσουμε, μοιράζουν αυτά τα 30 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας. Οταν ζεις σε σύγχρονες πόλεις, υπάρχει λιγότερη φυσική δραστηριότητα, περισσότερες ανέσεις για τον καθένα -από τηλεχειριστήρια για ανελκυστήρες και αυτόματες συσκευές- που μειώνουν την απαίτηση για φυσική κίνηση.

Crépin: Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που απλώς καθόμαστε, χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουμε στη φυσική δραστηριότητα τείνει να γίνεται όλο και λιγότερος. Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό, ειδικά αν σκεφτείτε ότι υπάρχει κόσμος που δεν ασκείται ούτε κατ’ ελάχιστο. Μια άλλη έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι, αν ένα άτομο έχει περισσότερα διαλείμματα για σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν ο συνολικός χρόνος που στέκεται ή κάθεται είναι συγκριτικά ίδιος με κάποιου άλλου, ο οποίος διανέμει τη σωματική δραστηριότητά του σε λιγότερα διαλείμματα. Το πρώτο πρόσωπο, όπως δείχνει η έρευνα, είναι πιο υγιές. Γι’ αυτό πρέπει να εναλλάσσεται πιο συχνά το... καθισιό με τη σωματική δραστηριότητα.

Larsén: Στη Σχολή μας, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του συμβουλίου,  κάνουμε διαλείμματα όπου μπορεί κανείς να σηκωθεί όρθιος και κάνει μερικά βήματα, για ένα ή δύο λεπτά. Δεν αποτελεί αγένεια μια τέτοια συμπεριφορά. Οταν νιώσει κάποιος αυτή την ανάγκη, αρκεί να σηκωθεί από το κάθισμά του και να κάνει μερικά βήματα.

Crépin: Με αυτόν τον τρόπο τονώνεται το οικοσύστημα του σώματός μας. Είναι εύκολο να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας, δεν χρειάζεται να πάμε στο γυμναστήριο.

“ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙΣ”

Το δεύτερο μήνυμα... Σχεδόν όλοι γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι να κάθεσαι και επίσης γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία μας, ότι θα πρέπει να ασκηθούν, να ιδρώσουν λίγο....

Αλλά ενώ οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι ασκούνται, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου. Ειδικά οι άνθρωποι σε υποβαθμισμένες περιοχές, άνεργοι, που δεν έχουν πολλά χρήματα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα, ειδικά για τα παιδιά που συμπεριφέρονται σε αυτό το θέμα όπως και οι γονείς τους και αυτό δεν είναι καλό, καθώς λειτουργεί διαχωριστικά για την κοινωνία.

Ομως τώρα γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να ασκείται κανείς, να... ιδρώνει μερικές φορές, προκειμένου να αποφύγει τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Larsén: Λέμε πόσο σημαντικό είναι να σταματά κανείς το κάπνισμα. Είναι ακόμα καλύτερο κι από τη διακοπή του καπνίσματος, όμως, να ξεκινήσει την άσκηση. Αν είναι καπνιστής είναι καλύτερο να ασκηθεί και ας συνεχίζει να καπνίζει, παρά να σταματήσει το κάπνισμα και να μην ασκείται καθόλου. Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα και ορισμένες μελέτες, αν και υπάρχει ακόμα πολλή συζήτηση γι’ αυτά τα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άσκηση είναι σημαντική, διότι λειτουργεί ευεργετικά απέναντι σε πολλές διαφορετικά παθήσεις, σε καρδιαγγειακές -όπως οι καρδιακές προσβολές-, σε πολλές μορφές καρκίνου, στον διαβήτη... Υπάρχουν πολλές παθήσεις που η άσκηση βοηθά να τις αποφύγουμε.

Υπάρχουν ουσίες μέσα στο σώμα μας που με την άσκηση αρχίζουν να ενεργούν, βοηθώντας μας απέναντι στον καρκίνο. Η άσκηση δεν αποσκοπεί στην καλή μας εξωτερική εμφάνιση, αλλά θωρακίζει την υγεία μας. Κάθε αύξηση στη σωματική άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει με κάποιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές προσβολές ή τον καρκίνο του μαστού, λόγου χάριν. Αν αρχίσετε να περπατάτε μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η μείωση του κινδύνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν ξεκινήσετε το τρέξιμο.

Crépin: Φυσικά υπάρχει ένα θέμα για το πόσο πολύ μπορεί κανείς να ασκείται, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες ως προς τι μας κάνει πιο υγιείς ή λιγότερο ευάλωτους σε ασθένειες όταν ασκούμαστε. Αυτό είναι ένα αντικείμενο το οποίο πρέπει να ερευνήσουμε. Για τους καθημερινούς ανθρώπους δεν υπάρχει καμία ανάγκη για υπερβολική άσκηση, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους όπως οι αθλητές που θέλουν να κερδίσουν χρυσά μετάλλια, σε ποδοσφαιριστές, σε μπασκετμπολίστες. Αλλά ακόμη και γι’ αυτούς μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο... ΖΛΑΤΑΝ

Larsén: Νομίζω ότι γίνεται πολύς λόγος για τους καθημερινούς ανθρώπους που ασκούνται πάρα πολύ και φυσικά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με αυτό. Αλλά το πρόβλημα με τους αθλητές είναι πολύ μεγαλύτερο και το λέω επειδή έχω δουλέψει με αυτό το είδος των ασθενών, τους αθλητές δηλαδή...

Crépin: Η Karin είναι γιατρός, δημιούρησε μια αθλητιατρική κλινική στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και η ίδια έχει βοηθήσει πολύ αρκετούς αθλητές μας...

Larsén: Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να μιλάμε για τους ασθενείς μας. Δεν θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματά τους

Crépin: Οπως και να είναι, έχει φροντίσει πολλούς ασθενείς σε αυτό το υψηλό επίπεδο, πολλούς γνωστούς αθλητές, αστέρια του αθλητισμού στη Σουηδία...

-Μου έρχεται στο μυαλό τουλάχιστον ένας Σουηδός αθλητής σούπερ σταρ, ένας ποδοσφαιριστής...

Larsén: (γέλια) Μπορεί να έτυχε να διαβάσετε για τον συγκεκριμένο...

Crépin: Λοιπόν, επιστρέφοντας στην κουβέντα μας, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποια επίδραση στους ανθρώπους, αν τους ενθαρρύνουμε να αρχίσουν να κινούνται. Πρέπει να συζητήσουμε λύσεις και υπάρχουν πολλοί τρόποι, φυσικά, πώς μπορούμε να οργανώσουμε την πόλη, αν μπορούμε να μετακινηθούμε με το ποδήλατο ή όχι, αν κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο γιατί υπάρχουν αυτοκίνητα παντού...

Υπάρχουν πολλές λύσεις για τις οποίες πρέπει να αναλάβουν δράση οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ετσι, μπορούν να σκεφτούν να δημιουργήσουν πάρκα, πεζοδρόμια έτσι ώστε να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να πάνε μια βόλτα...

-Πάντως, στην Καλαμάτα έχουμε ποδηλατόδρομους, αλλά και ένα πολύ ωραίο πεζοδρόμιο 2,5 χιλιομέτρων κατά μήκος της παραλίας.

Crépin: Αυτό θα ήταν καλό για να ''πουληθεί'' στους τουρίστες, επειδή θα έχετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, Η Καλαμάτα δεν είναι πολύ μεγάλο μέρος που θα απαγόρευε αυτές τις αλλαγές.

Επομένως, θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το τι συμβαίνει στο σώμα μας, επειδή είμαστε μόνο στην αρχή της κατανόησης όλων αυτών των ουσιών που παράγουν οι μύες μας όταν κινούνται. Μπορείτε να το συγκρίνετε με την εποχή που Φλέμινγκ ανακάλυψε πενικιλίνη, στη δεκαετία του 40, όταν καταλάβαμε τότε ότι υπήρχε ένα ολόκληρο φάσμα από θεραπείες αν συνεχίζαμε την έρευνα.

Μπορείτε να συγκρίνετε με αυτή την κατάσταση το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, όσον αφορά την κατανόηση του πώς εργάζεται το οικοσύστημα του σώματός μας για να μας κρατήσει υγιείς. Είμαστε μόλις στην αρχή αυτής της κατανόησης και την πλήρη αξιοποίησή της. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά μας ερευνητικά πεδία.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ

Το τρίτο μήνυμα είναι η απαίτηση για αυξημένη απόδοση στη σημερινή κοινωνία, τόσο στον αθλητισμό και στην καθημερινή ζωή και στην εργασία. Ο σύγχρονος άνθρωπος επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες, πρέπει να δρα πιο γρήγορα, ενώ έχει μεγάλη πίεση, στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, καθώς και στον αθλητισμό. Και το κακό είναι ότι υπάρχουν πολλές ανθυγιεινές μέθοδοι άσκησης.

Αυτό που κάνουμε στη GIH είναι να μελετήσουμε υγιεινές μεθόδους άσκησης για άτομα από τα οποία αναμένονται υψηλές επιδόσεις (όπως οι αθλητές), έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτές τις ανθυγιεινές μεθόδους. Δεν κάνουμε έρευνα σχετικά με το ντόπινγκ, αλλά η έρευνά μας εστιάζει στην εξεύρεση νέων υγιών μεθόδων άσκησης.

Larsén: Οπως επίσης ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την άσκηση.

-Υπάρχουν διαφορές;

Larsén: Υπάρχουν μερικές... Οπως αναφέρω σε πρόσφατη εργασία μου, εξετάσαμε αν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που κάνουν οι γυναίκες θα πρέπει να καθορίζονται από τον μηνιαίο κύκλο τους, επειδή υπάρχουν διαφορετικές ορμόνες κατά τη διάρκεια του κύκλου. Δείξαμε λοιπόν ότι αν κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης στην αρχή του μηνιαίου κύκλου τους έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι εάν τις κάνουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους του κύκλου ή τις διανείμουν καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Χρειάζεται επίσης να εξετάσουμε άνδρες και γυναίκες, κι ακόμα διάφορες ηλικιακές ομάδες, όπως και το πότε πρέπει να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται, το τελευταίο όσον αφορά τα παιδιά.

Crépin: Ισως έχετε ακούσει ότι ένας τρόπος προετοιμασίας πριν έναν αγώνα είναι η κατανάλωση από τους αθλητές ζυμαρικών τρεις ημέρες πριν. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα από όλους, η φόρτωση με υδατάνθρακες όπως αποκαλείται. Λοιπόν, αυτή η μέθοδος έχει εφευρεθεί στη GIH. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς διενεργούμε έρευνα για να ανακαλύψουμε υγιεινές μεθόδους άσκησης.

Ο κοινός τόπος σε αυτά τα τρία μηνύματα είναι η φυσική δραστηριότητα, αν θέλετε να έχετε μια μακρά, ποιοτική ζωή.

Larsén: Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται. Η επίσκεψή μας στον Οίκο Φιλοξενίας ''Παπαδοπούλειον'' είχε αφορμή το γεγονός ότι οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι ακόμα και αν κάποιος είναι 90 χρόνων, μπορεί να αρχίσει να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και αν το κάνει ότι μπορεί να αυξήσει την ταχύτητά του στο βάδισμα. Μια μικρή μελέτη, με 9 άτομα, έδειξε ότι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς σταμάτησε να χρησιμοποιεί το αναπηρικό καροτσάκι ενώ οι υπόλοιποι αύξησαν την ταχύτητά του στο βάδισμα κατά 50%.

Η άσκηση ενισχύει την ποιότητα της ζωής, όχι μόνο τη σωματική ικανότητα, αλλά η φυσική ικανότητα είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής, ειδικά όταν κάποιος είναι ηλικιωμένος. Επομένως, η άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική. Και τότε, αν κάποιος ασκείται σε ολόκληρη τη ζωή του, μπορεί να ζήσει μέχρι και τα 95 και να έχει μια πολύ υψηλή ποιότητα ζωής. Αλλά αν έχει όλες αυτές τις κακές συνήθειες -κάπνισμα, ποτό και φαγητό χωρίς μέτρο- πιθανώς δεν θα έχει ποιότητα ζωής ακόμα και αν είναι 60 χρόνων.

Crépin: Θεωρούμε ότι ο Οίκος Φιλοξενίας ''Παπαδοπούλειον'' είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση στην περιοχή σας, προκειμένου να παρακινήσει τους ηλικιωμένους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους και να έχουν ξανά σωματική δραστηριότητα, όπως και στη Σχολή μας έχουμε μελετήσει.

Επίσης η Costa Navarino προσελκύει και ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να βρίσκονται όλη την ημέρα στην παραλία για ηλιοθεραπεία ή να τρώνε και να πίνουν, αλλά έρχονται εδώ στη Μεσόγειο, επειδή θέλουν να έχουν υγιεινές διακοπές με δραστηριότητες.

Ο Οίκος Φιλοξενίας ''Παπαδοπούλειον'' και η Costa Navarino προσφέρουν κάτι που είναι πολύ ελκυστικό για τους ανθρώπους.

-Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της GIH και των δύο αυτών μονάδων;

Crépin: Αυτό είναι που ερευνούμε, τις δυνατότητες για μια τέτοια συνεργασία. Οταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δημιουργήθηκε ένας περιβαλλοντικός ερευνητικός σταθμός στην Costa Navarino.

-Αναφέρεστε στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο NEO (Navarino Environmental Observatory).

Crépin: Ακριβώς. Ημουν η επικεφαλής του έργου για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, στο οποίο εργαζόμουν τότε.

* Η Σουηδική Σχολή Επιστημών του Αθλητισμού και της Υγείας (GIH / Gymnastik- och idrottshögskolan) -πρώην Ανωτάτη Σχολή Σωματικής Αγωγής Στοκχόλμης- ιδρύθηκε το 1813 από τον Henrik Ling Pehr, γεγονός που την καθιστά το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα του κόσμου στον τομέα του.

Προσφέρει πτυχιακά προγράμματα προετοιμασίας για τη διδασκαλία Φυσικής Αγωγής, καθώς και για καριέρα στο Sports Coaching, Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού ή Προληπτικής Υγείας. Προσφέρει υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, κυρίως στους τομείς της Ανθρώπινης Βιολογίας, Φυσικής Αγωγής και Παιδαγωγική / Διδακτική. Τα πτυχιακά προγράμματα έχουν διάρκεια από τρία έως πέντε έτη. Σε αυτή φοιτούν, αυτή τη στιγμή, περίπου 1.000 φοιτητές.