Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 01:43

Καλαμάτα - Μαντίνεια - Σάνταβα: Ξεκινάς για βόλτα και σου σπάνε τα νεύρα

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι καθόλου δύσκολο για έναν Καλαματιανό ή για έναν επισκέπτη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να αντιληφθεί πως μια χαλαρωτική βόλτα ή μια εξόρμηση για μπάνιο σε μία από τις πολύ καλές παραλίες από την Καλαμάτα μέχρι και τη Σάνταβα μπορούν να μετατραπούν σε... σπάσιμο νεύρων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κατά βάση τα Σαββατοκύριακα, ενώ από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου κάνει την εμφάνισή του και τις καθημερινές.
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην γύρω από την οδό Ναυαρίνου περιοχή αναγκάζει πολλούς οδηγούς να παρκάρουν επί του δρόμου με αποτέλεσμα -σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση- να δημιουργείται χάος. Μπορεί να χρειαστείς ακόμα και 20 λεπτά για να διασχίσεις ολόκληρη τη Ναυαρίνου.
Υπάρχει φυσικά και η εναλλακτική της οδού Κρήτης, την οποία επιλέγουν αρκετοί και αναμφίβολα έχει λύσει πολλά προβλήματα, αλλά μεγάλο μέρος των οδηγών εξακολουθούν να προτιμούν τη Ναυαρίνου και να χαζεύουν τουλάχιστον την κίνηση μέχρι να τη διασχίσουν. Η μεγάλη κίνηση παράλληλα αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τους σερβιτόρους που επιχειρούν να διασχίσουν το δρόμο με το δίσκο ανά χείρας και έχοντας έννοια να μην τους πάρει παραμάζωμα κάποιο όχημα.
Και αφού περάσουμε το... σκόπελο της Ναυαρίνου, η κατάσταση εξομαλύνεται μέχρι το πάρκο του Αλμυρού, όπου σχεδόν σε μόνιμη βάση κάθε μέρα τις ώρες αιχμής υπάρχουν οχήματα παρκαρισμένα εκατέρωθεν του δρόμου. Εννοείται ότι θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως τυχερός ή να έχεις μέσο για να βρεις πάρκινγκ στην περιοχή. Ανάλογη η κατάσταση και στη Μικρή Μαντίνεια, όπου μπορεί η δημοτική αρχή να έχει εξασφαλίσει δύο σημαντικούς χώρους στάθμευσης, όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν. Και εκεί οι σερβιτόροι παίζουν κορώνα γράμματα το να περάσουν το δρόμο χωρίς να τους παρασύρει κάποιο όχημα.
Λίγο πιο κάτω αποχαιρετούμε το Δήμο Καλαμάτας και μπαίνουμε σ’ αυτόν της Δυτικής Μάνης. Ουδέν σχόλιο φυσικά για τους δρόμους στην περιοχή της Αβίας, οι οποίοι ενδείκνυνται για αγώνες... ανώμαλης οδήγησης. Η κατάσταση στην περιοχή της Σάνταβας φυσικά δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τα παραπάνω, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της ευρύτερης περιοχής καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.
Ολα όσα περιγράφονται εδώ δεν έχουν φυσικά καμία διάθεση κινδυνολογίας, αλλά προειδοποίησης για όλα όσα έρχονται... μία ακόμα χρονιά. Καταστάσεις που όλοι μας ζούμε κάθε καλοκαίρι και οι οποίες, κακά τα ψέματα, αδικούν τόσο τις πολλές φυσικές ομορφιές της περιοχής, όσο και την προσπάθεια δεκάδων επαγγελματιών να προσφέρουν στους επισκέπτες αξιόλογες τουριστικές υπηρεσίες. Οι ευθύνες βαρύνουν φυσικά όχι μόνο τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, αλλά και όλους εμάς που κατά καιρούς βάλαμε το λιθαράκι μας για να γίνει... χειρότερη η κατάσταση.