Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 20:57

Ακατοίκητα 25 σπίτια στο χωριό Κατσαρού μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις

Ακατοίκητα 25 σπίτια στο χωριό Κατσαρού μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις

Ζημιές σε πολλά σπίτια, στην εκκλησία αλλά και στα 4 καφενεία στο Κατσαρού προκλήθηκαν χθες από τις δύο σεισμικές δονήσεις -μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η κάθε μία- που μέσα σε 3.30 ώρες «χτύπησαν» το χωριό αυτό του Δήμου Οιχαλίας.
Οι έλεγχοι από τους μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του ΤΑΣ, αλλά και του δήμου, έδειξαν ότι περί τα 25 σπίτια δεν είναι πλέον κατοικήσιμα, λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Η πρώτη δόνηση έγινε στις 4.21 χθες τα ξημερώματα με επίκεντρο -σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- περί τα 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας και 6 χιλιόμετρα νότια του Μελιγαλά. Ακολούθησε δόνηση ίδιου μεγέθους στις 7.49 το πρωί, με επίκεντρο 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και 5 χιλιόμετρα από το Μελιγαλά.
Ο ίδιος επιστημονικός φορέας γνωστοποίησε ότι το εστιακό βάθος των δύο σεισμών ήταν 10,2 και 11,4 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Τα σεισμογραφικά δίκτυα κατέγραψαν επίσης και άλλες μικροδονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, στις 4.19 τα ξημερώματα (2,2 ρίχτερ 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας και 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Αρφαρών), στις 8.06 το πρωί (2 ρίχτερ, 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας και 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αρφαρών), καθώς και στις 9.03 (2,3 ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας και ένα χιλιόμετρο δυτικά των Αρφαρών).
Μέχρι αργά το απόγευμα η περιοχή βρισκόταν σε διέγερση, δίνοντας σεισμούς με μικρό μέγεθος όμως, κάτω από τους δύο βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Οπως έγινε γνωστό, στη σεισμόπληκτη περιοχή -που ταλαιπωρείται από τον Εγκέλαδο εδώ και 4 μήνες περίπου- αναμένεται σήμερα κλιμάκιο του ΟΑΣΠ.

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Οι κάτοικοι ανάστατοι ζήτησαν από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου που βρέθηκε στην περιοχή, άμεσα λυόμενα, καθώς έρχεται ο χειμώνας, αλλά και μηχανικούς, που δεν έχουν πάει ακόμα (από το καλοκαίρι) για να τους πουν με σιγουριά, αν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους που έχουν χτυπηθεί. Η κ. Νικολάκου ενημέρωσε ότι μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Στυλιανίδη, σήμερα θα βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΣΠ, ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του οργανισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών Ευθύμιος Λέκκας και ο ερευνητής από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.
Μηχανικούς και λυόμενα από την αντιπεριφερειάρχη είχε ζητήσει νωρίτερα και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
«Είναι μεγαλύτερες οι ζημιές. Εχει σοβαρές βλάβες η εκκλησία», είπαν οι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού.
«Θα έρθουν λυόμενα από το Δήμο Μεγαλόπολης. Μας είπε ο δήμαρχος, ο κ. Μπούρας ότι θα μας στείλει», απάντησε αρχικά η κ. Νικολάκου.
Ο Νίκος Λειψάνος σημείωσε ότι έχει κάνει αίτηση από τους προηγούμενους σεισμούς, αλλά οι μηχανικοί δεν έχουν έρθει ακόμα να δουν και ρώτησε με αγωνία: «Αν κάνει μεγαλύτερο σεισμό, θα είμαι ασφαλής;».
Ο Χρήστος Κυριακόπουλος ανέφερε πως «όταν κάποτε κάναμε γεώτρηση και το γεωτρύπανο πήγε άλλα 60 μέτρα κάτω, ο μακαρίτης ο Χατζόπουλος, ο γεωλόγος, μας είπε τότε για καθίζηση» και ρώτησε ανήσυχος: «Εγγυάται κανείς ότι δε θα πάμε και μεις κάτω;».
Ο Παναγιώτης Δρούμπαλης παρατήρησε ότι «το πιο άμεσο είναι να έρθουν τα λυόμενα», ρώτησε τους επίσημους επισκέπτες αν θα μείνουν μαζί τους το βράδυ, για να δείξει ότι ο κόσμος φοβάται. Κι επεσήμανε ότι έχει δίκιο που φωνάζει, ο συγγενής του, ο Κώστας Δρούμπαλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πού να μείνει; Επρεπε να είχαν έρθει τα λυόμενα».
Ο Κ. Δρούμπαλης καλούσε την κ. Νικολάκου και τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων «ελάτε να δείτε πού μένω με 4 παιδιά», ενώ απευθυνόμενος στο διευθυντή Παναγιώτη Γιαννακέα, του έλεγε: «Αδελφέ, έλα να δεις αν μπορείς να μείνεις εσύ».
Ο Μένης Σαραντόπουλος έχει κάνει κι αυτός αίτηση από τους προηγούμενους σεισμούς και περιμένει.
Στο καφενείο - ψησταριά του Κώστα Καρζή, στην πλατεία του χωριού (απέναντι από τα πλατάνια) έπεσε ο τοίχος από το διπλανό παλιό πέτρινο σπίτι και του γκρέμισε την κουζίνα.Το ευτύχημα ήταν ότι ο ίδιος δεν ήταν μέσα την ώρα του σεισμού.
Ο κ. Γιαννακέας που πήγε και είδε τη ζημιά στο παλιό πέτρινο σπίτι, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ Περικλή Σταυρόπουλο να κλείσει και να σφραγίσει την πόρτα προς την πίσω πλευρά του μαγαζιού, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει ο πέτρινος τοίχος του παλιού σπιτιού (ακριβώς πάνω από το ισόγειο μαγαζί) που είχε "ανοίξει" και να σκοτώσει τον ίδιο και κανέναν πελάτη, που θα βγει εκεί.
Ο Π. Δρούμπαλης επέμενε στην κ. Νικολάκου ότι «έπρεπε να είχαν έρθει τα λυόμενα», τονίζοντας: «Ηρθε ο χειμώνας. Τα μαγαζιά δεν είναι και τόσο. Τα σπίτια είναι το πρόβλημα».
«Εχετε δίκιο. Είμαστε εδώ, εξαντλούμε, κάθε περιθώριο. Μιλάμε με ΤΑΣ, με ΟΑΣΠ», του απαντούσε η αντιπεριφερειάρχης.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κατσαρού Ανδρέας Δημητρακόπουλος, μετά την αυτοψία - περιοδεία στο χωριό, είπε ότι «τα σπίτια είναι παραπάνω από 25 που είχαμε υπολογίσει αρχικά. Μπορεί να είναι και 50 αυτά που έχουν πάθει ζημιά».
Αλλοι κάτοικοι επεσήμαναν ότι «ο δεύτερος σεισμός, αυτός στις 8 παρά 5 το πρωί ήταν πιο μεγάλος. Αυτός έκανε τη ζημιά».
Από τους χθεσινούς σεισμούς επιδεινώθηκε η ζημιά στην κεντρική εκκλησία, όπου χαρακιές εμφανίστηκαν σε κολόνες και στο καμπαναριό, ενώ στο εσωτερικό έπεσαν πολυέλαιοι, σοβάδες και σταυροί.

 

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης
Βασίλης Μπακόπουλος