Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 21:14

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών η χθεσινή

Γράφτηκε από τον
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών η χθεσινή

Σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εδώ και χρόνια, οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Εργατικό Κέντρο βροντοφώναξαν ότι δεν πάει άλλο, πως ο κόσμος δεν έχει να δώσει άλλα - και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.
Ο μεγάλος όγκος των συγκεντρωμένων αποκαλύφθηκε κατά την πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αριστομένους έως την κεντρική πλατεία με επιστροφή στο Εργατικό Κέντρο, όπου μετείχαν και άνθρωποι που δεν είχαν δώσει ποτέ το "παρών" σε διαδηλώσεις.
Στην αρχή της πλατείας με την πορεία ενώθηκαν έμποροι και ταξιτζήδες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Διοικητήριο Μεσσηνίας
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων. Μεταξύ άλλων:
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΚΕΘΕΑ Χρήστος Χρυσανθακόπουλος σημείωσε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 51% βάζει λουκέτο στα προγράμματα απεξάρτησης και οδηγεί νέους πίσω στις πιάτσες και στη φυλακή. Κι έκλεισε με την παρότρυνση του Μπρεχτ: "Βόηθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας. Κάνε πράξη την αλληλεγγύη".
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης ζήτησε από τους πολιτικούς να κάνουν την αυτοκριτική τους για το πώς φτάσαμε έως εδώ και σημείωσε: «Οι περιβόητες λίστες πού πήγαν; Να κάνουν περικοπές πρώτα από τον εαυτό τους». Παρατήρησε πως στόχος τους είναι να μας οδηγήσουν δουλοπάροικους σε αυτόνομη οικονομική ζώνη και τόνισε ότι «δε θα επιτρέψουμε να καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, να γίνει η χώρα μας μπανανία, να έρθει η ζούγκλα στην Ελλάδα». Είπε «να σωθεί η οικονομία, αλλά πρώτα να σωθούν οι άνθρωποι και η κοινωνία», κάλεσε την κυβέρνηση να ορθώσει ανάστημα, να πει «όχι», και σημείωσε: «Εμείς λέμε "όχι" στο πολυνομοσχέδιο της ντροπής. Να αποσυρθεί. Ο λαός υποφέρει, δεν πάει άλλο».
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Σταθόπουλος παρατήρησε ότι «δεν πάει άλλο, δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι». Μίλησε για επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην κοινωνική βαρβαρότητα και σημείωσε πως «δε σώζουν την Ελλάδα, εξοντώνουν τους εργαζόμενους και το λαό». Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε, δε χρωστάμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα νέα τους χαράτσια» και κάλεσε τους πολιτικούς να ψάξουν τα 600 δισ. των φίλων τους στην Ελβετία και τα δεκάδες δισ. της εισφοροδιαφυγής.
Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Κέλλυ Μπουκέα προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, «γιατί σύντομα δε θα βρίσκεις γιατρό ειδικότητας της πάθησής σου, λόγω της μείωσης των εφημερευόντων γιατρών. Δε θα βρίσκεις νοσηλευτή, λόγω της πιθανής εφεδρείας και της μετακίνησης του προσωπικού. Τα προγραμματισμένα ραντεβού των εξετάσεων θα καθυστερούν ακόμα περισσότερο».
Ο εκπρόσωπος της "Ανοιχτής Συνέλευσης" Στάθης Γιακουμής σημείωσε ότι «αυτή η 48ωρη απεργία είναι διαφορετική από τις άλλες, αύριο δεν είναι ίδια μέρα για όλους». Και προέτρεψε «να την κάνουμε απεργία διαρκείας, να πέσει η κυβέρνηση και η τρόικα. Να κάνουμε κέντρο αγώνα το Δημαρχείο».
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Στέφανος, κάνοντας αυτοκριτική, μίλησε για ολιγωρίες και προβλήματα στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και για εργαζόμενους που δε συμμετείχαν. Κατηγόρησε βουλευτές και κυβερνώντες, επέκρινε τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερη λιτότητα, αλλά και τον αρχηγό της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά που θέλει μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση. Καυτηρίασε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη γιατί «έπαιρνε το μισθό του πλαστικού χειρουργού και του βουλευτή» και «τώρα παίρνει το μισθό του περιφερειάρχη και του βουλευτή», καθώς επίσης για το διορισμό της κόρης του, για την τοποθέτηση Κωστόγιαννη ως επικεφαλής στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων, αλλά κι επειδή -όπως είπε ο κ. Στέφανος- «θέλει να κάνει την Πελοπόννησο προτεκτοράτο».
Συνεχίζοντας, παραδέχτηκε ότι «εξελίσσονταν αυτοί που είχαν κομματικό διαβατήριο και όχι οι ικανοί», ενώ είπε πως λυπάται τον εαυτό του για πράγματα που κι ο ίδιος μαζί με άλλους τα έβλεπαν και δεν τα έλεγαν. Πρότεινε συνένωση αγροτών - εργατών - μικρομεσαίων και κατέληξε: «Τέρμα η ηττοπάθεια. Αν δει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν κι άλλες αντοχές, θα έχουμε μισθούς μικρότερους και από τη Βουλγαρία».
Ο Μανώλης Μάκαρης ως εκπρόσωπος των γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας είπε ότι «αντιστέκονται στην περικοπή των εφημεριών. Αγωνίζονται να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός εφημερευόντων γιατρών. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αλλαγή του οργανογράμματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ζητούν να μη μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία, να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί και να ενισχυθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδικευμένους γιατρούς».

• Η πορεία των εμπόρων και των ταξιτζήδων κατέληξε στο Διοικητήριο Μεσσηνίας με σκοπό να επιδοθεί ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές λόγω του αποκλεισμού του κτηρίου από το ΠΑΜΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Θεόδωρος Μπαζίγος ενημέρωσε ότι τα ψηφίσματα θα δοθούν για να προωθηθούν στην κυβέρνηση. Χαιρέτισε τη μαζικότητα και την αγωνιστικότητα της κινητοποίησης κι επέκρινε το γεγονός των χωριστών συγκεντρώσεων - τονίζοντας ότι ο αγώνας είναι πέρα και πάνω από κόμματα.


NEWSLETTER