Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 08:58

Μεσσηνία: Αιμοδοσία με σύνθημα "Δώσε αίμα, δώσε ζωή" (βίντεο)

Γράφτηκε από την

“Νά 'σαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα, δώσε ζωή”: Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν οι ομιλητές και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Με οδηγό την καμπάνια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και την προσπάθεια που κάνει φέτος η Ελλάδα για να αυξήσει τα αποθέματα αίματος από εθελοντές αιμοδότες, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα συμμετέχει στις δράσεις που θα κορυφωθούν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου. Οι δράσεις στην Καλαμάτα ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν χθες, με τη συνεργασία του δήμου και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό. Εξάλλου, ο τελικός αποδέκτης της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του νοσοκομείου είναι τα παιδιά, η αυριανή γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη (τις εκδηλώσεις έκλεισε η σκυταλοδρομία) και θα δώσει το νέο αίμα.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Z32_L20krvo} 

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ

Συνδημιουργοί στο έργο του Θεού προσφέροντας αίμα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, κάλεσε όλους να γίνουν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος παρευρέθηκε το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο.

Η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Αγγελική Ζέρβα έδωσε χρηστικές συμβουλές. Είπε λοιπόν ότι μπορεί κανείς να δώσει αίμα στην υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου μεταξύ 8 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και 6 με 8 το απόγευμα. Ανέφερε ακόμα ότι στην υπηρεσία τους γίνονται 6.500 αιμοληψίες το χρόνο από 40 διαφορετικούς ενεργούς φορείς με δική τους τράπεζα αίματος και εθελοντές αιμοδότες.

Εκ μέρους του νοσοκομείου χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Γεωργία Λιακέα διοικητική διευθύντρια και η Μαρία Μπούζιου. Προβλήθηκαν ακόμη βίντεο με μηνύματα εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι προσφέρουν συστηματικά αίμα, τον μόνο τρόπο για να υπάρχει διαθέσιμο για τα χειρουργεία, τα τροχαία και τις μεταγγίσεις, αφού δεν παράγεται.

 

40% ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Σταύρος Τσιμικλής περιέγραψε πόσο σημαντικό είναι να δίνει κανείς συστηματικά αίμα. Δεν παράγεται είπε, προσφέρεται και η περιστασιακή προσφορά αίματος από συγγενείς δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται νέοι εθελοντές αιμοδότες και γι' αυτό η σκυταλοδρομία που έκλεισε χθες το τριήμερο των εκδηλώσεων κατέληγε σε μαθητές, γιατί τα παιδιά θα πρέπει να είναι οι αποδέκτες του μηνύματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων “Αγιος Στυλιανός” Λευτέρης Πολυκρέτης αναφέρθηκε στο μειονέκτημα της Καλαμάτας: δεν εκπροσωπείται, είπε, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιμοδοτών. Είπε ακόμα ότι από το αίμα που χρειαζόμαστε ως χώρα ετησίως το 55% είναι εθελοντικό αίμα, ενώ στην Καλαμάτα το 40% των αναγκών σε αίμα προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες.

Ο Γιώργος Πόπορης πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Μεσσηνίας είπε ότι στο νομό υπάρχουν 35 - 40 πάσχοντες και 3.000 σε όλη τη χώρα. Ο καθένας χρειάζεται 3-4 φιάλες αίμα το μήνα και οι μεταγγίσεις είναι η μόνη θεραπεία. “Μόνο εσείς μπορείτε να μας χαρίσετε ζωή”, είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο. 

Ο Μιχάλης Τσιάλας εθελοντής αιμοδότης και εκπαιδευτικός μίλησε για τη δική του εμπειρία και πώς από περιστασιακός αιμοδότης έγινε εθελοντής.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τη χορωδία του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης και παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων.

Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και η Καλαμάτα είναι ανάμεσα στις 12 πόλεις που συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Ν.Κ.