Τρίτη, 01 Μαϊος 2012 09:32

Ψυγεία και... ζυγαριές βρήκαν στο βυθό του λιμανιού οι δύτες που καθάρισαν

Απίστευτα πράγματα είδαν τα μάτια των δυτών που συνέβαλλαν στο συμβολικό καθαρισμό του βυθού που έγινε την Κυριακή στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από οικιακά ψυγεία, τραπέζια και καρέκλες μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων και ζυγαριές… Θετική είναι η διαπίστωση πως τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν πέσει στο λιμάνι μπαταρίες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται σε καΐκια, ενώ αρνητικό παραμένει το γεγονός πως ο βυθός είναι γεμάτος με κάθε λογής πλαστικά.
Στην προσπάθεια συμμετείχαν 9 δύτες και μέσα σε λίγη ώρα έβγαλαν αρκετά σκουπίδια και διάφορα αντικείμενα, η θέση των οποίων είναι στις χωματερές. Οπως εκτιμούν, για να καθαρίσει εντελώς ο βυθός στο λιμάνι χρειάζονται τουλάχιστον 2 μήνες σκληρής δουλειάς, η οποία μπορεί να πάει χαμένη αν οι πολίτες δε συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να ρίχνουν στη θάλασσα ότι τους… περισσεύει.

Ο Χρήστος Παπανέστωρος από το καταδυτικό κέντρο Kardamil diving στηρίζει κάθε ανάλογη πρωτοβουλία και ήδη όπως λέει έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την περιοχή των Κιτριών. Στο λιμάνι της Καλαμάτας όμως η κατάσταση είναι απαράδεκτη, με ευθύνη του κόσμου. Καρέκλες, τραπέζια, πάρα πολλά πλαστικά, ένα ψυγείο, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, τέντες από καΐκια, μοκέτες από σκάφη μέσα σε πολύ βρωμιά και θολούρα δεν φτιάχνουν και την… καλύτερη εικόνα. Το μόνο θετικό λέει, είναι πως δε βρέθηκαν μπαταρίες αυτοκινήτων, όπως είχε γίνει στον προηγούμενο συμβολικό καθαρισμό.
Ο Νίκος Σουρέας έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπος με την άθλια κατάσταση στο βυθό του λιμανιού: "Αν πέρυσι ήταν λίαν απαράδεκτη, φέτος ήταν απαράδεκτη. Τουλάχιστον δεν εντοπίσαμε μπαταρίες αυτοκινήτων. Βρήκαμε όμως πολλά ρυπογόνα αντικείμενα, πολλά πλαστικά, σακούλες, μπουκάλια, μοτέρ από μηχανάκια…".
Ο Ηλίας Παλιατσέας πιστεύει πως και οι 9 δύτες μαζί, παρότι πάσχισαν, δεν κατάφεραν να αγγίξουν ούτε στο ελάχιστον το τεράστιο πρόβλημα. Εβγαλαν αντικείμενα που αντιστοιχούν σε επιφάνεια μόλις 20 τ.μ.. Βέβαια, τα αντικείμενα ανασύρθηκαν από διάφορα σημεία στο βυθό, καθώς η θολούρα δεν επέτρεπε στους δύτες να δουλεύουν στο ίδιο σημείο. Μέσα στο βυθό πάντως συνάντησαν ακόμα σίδερα, σκάλες, ποτήρια του καφέ, κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια μπύρας, διάφορα πράγματα από βάρκες, σωλήνες και πλαστικά.
"Αμα συνεχίζαμε, σε 1 - 2 μήνες θα το καθαρίζαμε όλο. Και πάλι όμως πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να ρίχνει σκουπίδια στο λιμάνι. Οσα βρήκαμε δεν είναι μόνο παλιά. βρήκαμε και πολλά καινούργια". Οπως επισημαίνει: "Θέλουμε να προσφέρουμε έργο. Είναι κάτι καλό. Ξέρω όμως πως αν δεν αλλάξει η Παιδεία μας, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Χάρηκα που μαζεύτηκε αρκετός κόσμος και είδε τι βγάλαμε. Ελπίζουμε στο εξής να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι".