Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 10:39

Ο κόσμος δεν γνωρίζει για το Κοινωνικό Ιατρείο μετά από 2 μήνες λειτουργίας

Γράφτηκε από την

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΜΟΝΟ 65 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Δύο μήνες λειτουργίας συμπληρώνει το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 65 ανθρώπους. Αν και «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη την ύπαρξή του», λέει στην "Ε" η επικεφαλής εθελόντρια, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου. Η πλειοψηφία αυτών που ζήτησαν τη φροντίδα του Κοινωνικού Ιατρείου είναι ανασφάλιστοι ή άνεργοι, σε μεγάλο ποσοστό Ελληνες οι οποίοι δεν συμπληρώνουν τα ένσημα για να δικαιούνται ασφάλιση ή την έκοψαν γιατί δεν είχαν να την πληρώσουν. «Από τα 65 και παραπάνω άτομα που πέρασαν από το ιατρείο, οι 16 είναι αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Ελληνες», επισημαίνει η Φ. Εξακουστίδου. Και προσθέτει πως πολλά αιτήματα από αυτούς που περνούν από το ιατρείο είναι για οδοντιάτρους.

«Εχουμε ζητήσει οδοντιάτρους μέσα από το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας και όπως σε όλες τις ειδικότητες υπάρχει ανταπόκριση», σημειώνει. Ειδικά για τη συγκεκριμένη ειδικότητα δραστηριοποιούνται εθελοντικά περίπου 40 οδοντίατροι και έχουν κινηθεί διαδικασίες για να βρεθεί εξοπλισμός και υλικά προκειμένου να στηθεί στο χώρο και οδοντιατρείο. Επίσης, ειδικότητες που δεν είναι δυνατόν να εργαστούν στο χώρο του παλιού νοσοκομείου όπου στεγάζεται το ιατρείο, δέχονται στα γιατρεία τους και κάνουν δωρεάν κάθε εξέταση που απαιτείται. «Μιλάμε για νευρολόγους, παιδιάτρους, ψυχιάτρους, μικροβιολόγους και όλες τις ειδικότητες αφού από την αρχή έσπευσαν πολλοί γιατροί για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους», αναφέρει. Εξάλλου ο αριθμός των 200 εθελοντών που δουλεύουν για το Κοινωνικό Ιατρείο μιλάει από μόνος του.
Οσο για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου, αυτό δουλεύει λόγω καλοκαιριού μόνο τα πρωινά, κυρίως με παθολόγους «κι αν χρειαστεί να παραπεμφθεί κάποιος από τους ανθρώπους που εξετάζονται, τότε θα πάει στο γιατρείο ενός άλλου εθελοντή», εξηγεί η εθελόντρια. Επίσης, λέει πως έχουν το δικό τους φαρμακείο, ενώ όταν δεν έχουν ένα φάρμακο το βρίσκουν μέσω του Ερυθρού Σταυρού ή από το Κοινωνικό Φαρμακείο. Μεγάλες ωστόσο είναι οι ελλείψεις σε εμβόλια, αν και το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάνει ότι μπορεί για να κινητοποιήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Η Φένια Εξακουστίδου λέει επίσης πως «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη την ύπαρξη και λειτουργία του ιατρείου». Γι' αυτό και από Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου οργανώνεται πιο συστηματικά και με νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα διεκδικήσει δυναμικά την ενίσχυση του ιατρείου με ό,τι χρειάζεται. Αλλωστε, όπως φοβούνται οι εθελοντές από τα κοινωνικά μηνύματα που εισπράττουν στην καθημερινότητά τους «από το Σεπτέμβριο περιμένουμε δυστυχώς περισσότερος κόσμος να βρεθεί σε δυσκολία και να μη μπορεί να πληρώσει για την ιατρική του περίθαλψη», αναφέρει η εθελόντρια.
Μέσα στις προτεραιότητες του Κοινωνικού Ιατρείου είναι και «η αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με το οποίο η συνεργασία μας είναι άψογοι όπως και με τη Διεύθυνση Υγιεινής αλλά και την Πρόνοια», επισημαίνει.
Η συνεργασία αυτή που δεν είναι και η καλύτερη σύμφωνα με την κ. Εξακουστίδου, είναι με το Δήμο Καλαμάτας. «Ο Δήμος Καλαμάτας είναι φειδωλός με τη βοήθεια που μας δίνει και συχνά διακρίνουμε μια δυστοκία στη συνεργασία μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εδώ και δύο μήνες έχουμε ζητήσει να τοποθετηθούν πινακίδες για να ξέρει ο κόσμος που θα μας βρίσκει και ακόμα δεν κατέστη δυνατό», λέει - και προσθέτει πως μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα επιδιώξουν συνάντηση με το δήμαρχο Παν. Νίκα και τις μειοψηφίες, με στόχο την καλύτερη συνεργασία.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Φ. Εξακουστίδου, το Κοινωνικό Ιατρείο ασχολείται με περιστατικά που αγγίζουν το δήμο και την δημόσια υγιεινή. «Εχουμε δεχτεί αρρώστους με φυματίωση και αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει το δήμο γιατί αφορά την προστασία των πολιτών», καταλήγει.
Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο παλιό Νοσοκομείο Καλαμάτας, εκτός Κυριακής. Καθημερινά υπάρχει 1 γιατρός, 3 νοσηλευτές και 2 άτομα στη γραμματεία.