Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 10:30

“Τοίχοι της καλοσύνης” στην Καλαμάτα: Μια πρωτοβουλία που «ξεθώριασε» αλλά επιβάλλεται να ανανεωθεί (Φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
“Τοίχοι της καλοσύνης” στην Καλαμάτα: Μια πρωτοβουλία που «ξεθώριασε» αλλά επιβάλλεται να ανανεωθεί (Φωτογραφίες)

Κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια πέρασαν όταν ο “τοίχος της καλοσύνης”, η πρωτοβουλία που σχετίζεται άμεσα με την αγάπη προς το συνάνθρωπό, έγινε πράξη στην Καλαμάτα, μια δράση η οποία είχε αντίκτυπο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αποκλειστικός στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν και είναι να φύγουν οι σακούλες με "καθαρό φαγητό" από τους κάδους σκουπιδιών και όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να μπορούν να τις αφήνουν όμορφα στις κρεμάστρες. Σύμφωνα με το Google Maps, τα σημεία που τοποθετήθηκαν τα περασμένα χρόνια οι σχετικές κρεμάστρες ανέρχονται σε 22, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά, είτε λόγω φθοράς είτε κάποιας παρέμβασης. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ε" οι “τοίχοι της καλοσύνης” που έχουν απομείνει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι 11, εκ των οποίων, αρκετοί δύσκολα διακρίνονται από τους περαστικούς.

Αυτοί βρίσκονται στα εξής σημεία: Ψαρών και Σόλωνος, Φαρών και Δημακοπούλου, Ύδρας 112, Σανταρόζα και Λεωνίδου, Ξενοφώντος 13, Μαυρομιχάλη και Τσικλητήρα, Μανιακίου 24, Κρήτης και Κανάρη, Κορώνης 57, Αριστοδήμου 77, Ανατολικος τοίχος γήπεδου Μεσσηνιακού.

Οπως τόνισαν στην "Ε" οι εμπνευστές της δράσης στην Καλαμάτα, μπορεί να έχει μειωθεί ο αριθμός τους, ωστόσο σε ορισμένους ακόμα και σήμερα παρατηρείται αρκετή κινητικότητα. "Εμείς σαν ομάδα θέλουμε να επισκευάσουμε κάποιους ακόμα και να συμπληρώσουμε μερικούς. Επίσης σε κάποιους τοίχους θέλουμε να ζωγραφίσουμε" σημείωσαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως "ότι δεν σου χρειάζεται άφησε το σε κάποιον άλλο, μπορεί να είναι χρήσιμο. Ότι σου χρειάζεται πάρτο". Η φιλοσοφία των τοίχων ξεκίνησε από το Ιράν, οπού εκεί οι άνθρωποι -φτωχοί οι περισσότεροι- έβαζαν καρφιά στους τοίχους και κρεμούσαν ότι δεν χρησιμοποιούσαν γιατί αν κάτι ήταν άχρηστο σε αυτούς σε κάποιον άλλο ήταν χρήσιμο. "Ως ομάδα κινούμαστε με κριτήριο την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή προσφορά και τις αγνές προθέσεις των συνανθρώπων μας. Επίσης δεν επιβάλουμε σε κανέναν να ακολουθήσει τη δική μας λογική και ιδεολογία. Ο καθένας που αποφασίζει να εφαρμόσει την ιδέα μας στη γειτονιά του, είναι ελεύθερος να το κάνει με όποιον τρόπο θέλει και με δική του ευθύνη. Παράλληλα, ως ομάδα προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και άλλους συμπολίτες μας στην έννοια της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μπουκιά φαγητό και δεν θέλουμε κανένας συνάνθρωπος μας να ψάχνει στα σκουπίδια. Δεν ξεκινήσαμε αυτή τη δράση σε καμία περίπτωση για την προσωπική μας προβολή παριστάνοντας τους «καλούς» και «φιλάνθρωπους»" σημείωσαν.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία και τις διευθύνσεις όπως αυτές δηλώθηκαν το 2016:

Τα σημεία που υπάρχουν σήμερα "τοίχοι καλοσύνης":

Ψαρών και Σόλωνος

 

Φαρών και Δημακοπούλου

Ύδρας 112

Σανταρόζα και Λεωνίδου

Ξενοφώντος 13

Μαυρομιχάλη και Τσικλητήρα

Μανιακίου 24

Κρήτης και Κανάρη

Κορώνης 57

Αριστοδήμου 77

Ανατολικος τοίχος γήπεδου Μεσσηνιακού

Πέρα από τα είδη ένδυσης και υπόδησης που μπορεί να τοποθετήσει κάποιος, όσοι αφήνουν μια σακούλα με φαγητό, καλό είναι να αναφέρουν την ημερομηνία που έχει μαγειρευτεί αλλά και αυτή που κρεμάστηκε στον τοίχο, ούτως ώστε όποιος συμπολίτης μας την παραλάβει να γνωρίζει κατά πόσο είναι φρέσκο ή όχι.


NEWSLETTER