Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 19:12

Ομάδα δράσης για τον Ταϋγετο προς περιφερειακούς παράγοντες

Γράφτηκε από την

Θα πληροφορηθήκατε βέβαια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την 28.1.2011 με την οποία επιχειρείται για πολλοστή φορά η σκουπιδοποίηση του Ταϋγέτου, γιατί όπως επανειλημμένα έχουμε πει «οι πολιτικοί φέρονται στον Ταΰγετο λες και είναι ο μοναδικός τόπος για την διαχείριση σκουπιδιών». Η επί Επτά χρόνια χρησιμοποίησή του δεν είναι αρκετή φαίνεται και ο δήμαρχος κ. Νίκας-εκδικητικά φερόμενος-το έχει «πάρει προσωπικά» μάλλον που η Δικαιοσύνη του απαγόρευσε, με τρεις αποφάσεις της, τη χρήση της Χωματερής της Μαραθόλακκας, ανακάλυψε άλλη μια μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων, που του σύστησε ο κ. Σκαλαίος, και κίνησε τις διαδικασίες να τοποθετηθεί, πιλοτικά υποτίθεται, στη Νέα Μαραθόλακκα που είναι η ακριβώς δίπλα, δηλαδή ίδια, περιοχή και μέρος της έχει χρησιμοποιηθεί από την Παλιά Μαραθόλακκα. Η απόφαση του Δ.Σ. είναι παράνομη, και θα γίνει ένσταση να ακυρωθεί.
Απευθυνόμαστε σε όλους και ζητάμε να κάνετε εκείνες τις ενέργειες που θα α) αποτρέψουν την εγκατάσταση της RAM στη Μαραθόλακκα β) ακυρώσουν την απόφαση του πρώην περ/χη κ. Αγγελόπουλου για την παραχώρηση 31 στρ. στον Ταΰγετο γ) αναθέσετε σύντομα την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης της Παλιάς Μαραθόλακκας και δ) ξεκινήσετε τις διαδικασίες για την κήρυξη του Ταϋγέτου σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ:
Όσον αφορά τους λόγους που επικαλούμαστε για να ακυρωθεί η απόφαση του Δ.Σ. της 28.1.2011 είναι κυρίως οι παρακάτω:
Η δασική έκταση 31 στρεμμάτων στη θέση Νέα Μαραθόλακκα, δίπλα από την κλειστή ήδη, παλαιά χωματερή (υπό αποκατάσταση) Παλιά Μαραθόλακκα, «παραχωρήθηκε» από τον πρώην περ/ρχη κ. Αγγελόπουλο. Κατά αυτής της πράξης του εκκρεμεί η απόφαση για την προσφυγή που έκαναν στις 22.12.2008 επτά πολιτιστικοί σύλλογοι της Αλαγονίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποίαν ζητείται η ακύρωσή της. Η συζήτηση της υπόθεσης επρόκειτο να γίνει την 22/9/2010 αλλά αναβλήθηκε για την  27/11/2011 λόγω φόρτου εργασίας της εισηγήτριας. Θεωρούμε δίκαιο και ηθικό μέχρι τότε να μην γίνει καμία απόπειρα χρήσης της υπό αμφισβήτηση περιοχής.
Η απόφαση  του Νομαρχιακού Συμβουλίου την 16/9/2009 που ενέκρινε-αλλάζοντας, με προσωπική παρέμβαση του πρώην περ/χη Αγγελόπουλου συνεπικουρούντος και του κ. Νίκα, την περιβαλλοντική μελέτη μέσα στο συμβούλιο- για την εγκατάσταση του ήδη αγορασμένου δεματοποιητή της εταιρίας Polyeco όπως και την αποθήκευση δεμάτων στη Νέα Μαραθόλακκα. Βέβαια κατά της νομιμότητας αυτής της απόφασης του Ν.Σ. έγινε ένσταση από τρία μέλη μας η οποία, καθόσον γνωρίζουμε, δεν έχει συζητηθεί. Με την από 24.9.2010 το Ν.Σ. Μεσσηνίας «τροποποίησε» την προηγούμενη παράνομη απόφαση και έδωσε άδεια στην εταιρία Σούκος να εγκαταστήσει την μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων με τα γνωστά αποτελέσματα. Όμως η Σουκομηχανή δεν εγκαταστάθηκε στην αμφισβητούμενη περιοχή, αλλά εντός  της παράνομης χωματερής. Και βέβαια ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που περιείχε η έγκριση για την λειτουργία της δεν τηρήθηκε. Και ακόμα αρκετοί «υπάλληλοι» που προσελήφθηκαν τότε, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι απλήρωτοι. Τελικά φαίνεται πως οι περιβ. μελέτες (χωματερή Μαραθόλακκας και Σούκος), γίνονται μόνο για να υπάρχει άλλοθι βιασμού του περιβάλλοντος. Για την εγκατάσταση της μεθόδου RAM έγινε περιβαλλοντική μελέτη; Έχετε αδειοδοτήσει την μέθοδο;
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του την 063/15.2.2010 ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στη Νέα Μαραθόλακκα, με εισήγηση 5 σημείων του Δημάρχου κ. Νίκα. Ιδιαίτερα το σημείο 2 γράφει ξεκάθαρα πως «εάν στην κυβερνητική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων εντάσσονται οι δεματοποιητές, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί έγκριση από τον Γ.Γ. Περ. Πελοποννήσου για τοποθέτηση δεματοποιητή, δεμάτων και υπολειμμάτων σε άλλο χώρο, εκτός ευρύτερης περιοχής Μαραθόλακκας, που θα αγοράσει ή θα νοικιάσει, γιατί αποδείχτηκε αδύνατη η εγκατάσταση στη Μαραθόλακκα». Ποια απόφαση ισχύει. Η παραπάνω αναφερόμενη ή η νέα;
Η  ευρύτερη περιοχή Μαραθόλακκα ανήκει ή εφάπτεται της περιοχής Natura. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, που έγινε το 2003 για να λειτουργήσει για 1 χρόνο η χωματερή Μαραθόλακκα και η οποία ΜΠΕ αντιμετωπίζει την περιοχή ενδιαφέροντος ως ένα ξεκομμένο τμήμα του οικοσυστήματος, και όχι ως τμήμα μιας ενιαίας λεκάνης, η περιοχή του σκουπιδότοπου θεωρείται πως δεν εμπίπτει σε καθεστώς  NATURA, δηλαδή προστατευόμενης περιοχής. Όμως, στην ίδια ΜΠΕ και ιδιαίτερα στη σελίδα 7 αναγράφεται πως «…… μικρό τμήμα της περιοχής …. ανήκει στην περιοχή με την ονομασία Φαράγγι και εκβολές Νέδωνα, με κωδικό GR 2550001». Είναι δυνατόν προστατευόμενη περιοχή να αφεθεί στη τύχη της;
Σχετικά με την πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Θουρίας κ. Σκαλαίου να φέρει το σύστημα της RAM, μήπως προσφέρει βοήθεια στο πρόβλημα, εν αγνοία-όπως δήλωσε τότε-του περ/χη κ. Χατζημιχάλη, πιστεύουμε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις καθορισμένες αρμοδιότητες των δημάρχων και οι οποίες περιορίζονται μόνο στη συλλογή των απορριμμάτων και όχι στον τρόπο διαχείρισής τους, ο οποίος είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Δηλαδή ο κάθε αιρετός θα φέρνει όποιον επιχειρηματία θέλει να αβαντάρει, και θα του επιτρέπει να εγκαταστήσει τις συσκευές  του για δοκιμή «στου κασίδη το κεφάλι» δηλ στη Μαραθόλακκα. Η Αιρετή Περιφέρεια τι θέση έχει σε αυτές τις συνεργασίες αιρετών δημάρχων με επιχειρηματικά συμφέροντα;
Αναρωτιόμαστε, ελπίζουμε και σεις, αν η φράση που αποδίδεται σε πολιτικό πρόσωπο  που ενεπλάκη στην υπόθεση Βατοπεδίου, και ειπώθηκε για να δικαιολογήσει τη στάση του, δηλ. ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ, μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε άλλη στάση στο θέμα της Μαραθόλακκας, πλην αυτής που υπαγορεύει το δίκαιο του Ταϋγέτου και η ηθική του περιβάλλοντος.
Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση λύσης του θέματος των απορριμμάτων, σχετική με αυτή που εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία ο Δήμος Ελευσίνας και αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα.
Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Νομαρχίας Μεσσηνίας από τον Ιανουάριο  2006 για την κήρυξη του Ταϋγέτου σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, που σημαίνει και ανάπτυξη του βουνού, των χωριών και των κατοίκων, και κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για προώθησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή της. Τις προτάσεις για την ανάπτυξη τις έχουμε υποβάλει και εμείς μετά από Γενική Συνέλευση των ενεργών κατοίκων των χωριών, στην από 16.12.2010 απόφασή μας.
Σας καλούμε να σταθμίσετε τα παραπάνω όπως και τις επιπτώσεις από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας, και να μην εγκρίνετε στην επιλογή της Νέας Μαραθόλακκας σαν θέση εγκατάστασης του νέου συστήματος, έστω και με πιλοτική λειτουργία, όπως και να μην υπολογίζετε την ίδια θέση για μελλοντικό σταθμό μεταφόρτωσης με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νέο ΠΕΣΔΑ.
Παράλληλα σας θυμίζουμε πως ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας έχει κατά καιρούς δηλώσει δημόσια πως α)  η κοινωνία της πόλης μας απέρριψε τη λειτουργία της Μαραθόλακκας (γενικότερα) και β) πως ο Ταΰγετος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κέντρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων λόγω της μη κεντροβαρούς θέσης του.
Όπως και την δήλωση σας κ. Περιφερειάρχα, την ημέρα επίσκεψής σας στη Μαραθόλακκα, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, δηλώνοντας έτσι και τη άποψή σας, που περίπου είπατε «πιστεύω πως ο Ταΰγετος ό,τι είχε να προσφέρει (στο θέμα των σκουπιδιών) το προσέφερε». Τι άραγε εννοούσατε;
Ελπίζουμε σε αποφάσεις που θα δείξουν το νέο πρόσωπο της Περιφέρειας.

Η Συντονιστική Επιτροπή