Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 08:28

Ελλείψεις στο Κοινωνικό Φαρμακείο Kαλαμάτας

Γράφτηκε από την

"Δεν έχουμε το φάρμακό σας" αναγκάζονται να λένε οι δύο φαρμακοποιοί του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Καλαμάτας, αφού όπως λέει στην "Ε" η κοινωνική λειτουργός της δομής Αρετή Γλέζου, μετά το καλοκαίρι οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα είναι μεγάλες.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα πάνε ακόμη και με τα πόδια από το Ασπρόχωμα μέχρι την Παραλία για να πάρουν ένα φάρμακο, ζουν σε τέτοιες συνθήκες φτώχειας που δεν τους περισσεύει ούτε 1 ευρώ για το λεωφορείο. Κάνει λοιπόν έκκληση στον κόσμο να γεμίσουν τα ράφια του Φαρμακείου με ινσουλίνες, χάπια για τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και την καρδιά, αλλά και ψυχιατρικά χάπια και φάρμακα για καρκινοπαθείς.
«Δυστυχώς έχουμε μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα μετά το καλοκαίρι», λέει η ίδια και επισημαίνει ότι ο κόσμος έχει σταματήσει να πηγαίνει φάρμακα, ενώ οι χορηγίες δεν επαρκούν και στους φορείς όπου απευθύνθηκαν βρήκαν κλειστές πόρτες. Λέει ότι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο που εξυπηρετείται από το Φαρμακείο να τους πηγαίνει φάρμακα από φίλους και γνωστούς που δεν χρειάζεται να συνεχίσουν άλλο την φαρμακευτική αγωγή τους ή έχουν χάσει κάποιο δικό τους και δεν χρειάζονται άλλο τα φάρμακα. Βέβαια -σημειώνει- υπάρχει μια συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο και τα ράφια δεν είναι άδεια, όμως «είναι για άλλες παθήσεις, δεν είναι γι' αυτές που δίνουμε στους καταγεγραμμένους στο μητρώο μας». Ελλείψεις όπως λέει υπάρχουν «για ινσουλίνες, από χάπια για τη χοληστερίνη, την πίεση και χάπια της καρδιάς, καρκινοπαθείς και πάρα πολλά ψυχιατρικά γιατί πολλοί παίρνουν κάποιο αντικαταθλιπτικό ή ηρεμιστικό». Και εξηγεί ότι όσοι απευθύνονται στο Φαρμακείο «έρχονται εδώ γιατί μπορεί για παράδειγμα τα φάρμακα με κόκκινη συνταγή να είναι πολύ φθηνά έξω, αλλά δεν έχουν να τα πληρώσουν. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, και έχουμε πολύ κόσμο που μας λένε "έρχομαι από την Μπουλούκου με τα πόδια", "έρχομαι από το Ασπρόχωμα με τα πόδια", γιατί δεν έχουν ούτε το 1 ευρώ για να πάρουν το λεωφορείο, πόσο μάλλον τα φάρμακα». Και δυστυχώς «αναγκαζόμαστε να τους λέμε δεν έχουμε και για να μην ταλαιπωρούνται άδικα τους λέμε να κάνουν πρώτα ένα τηλέφωνο».

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
«Δυστυχώς είμαστε η τελευταία επιλογή κάποιου: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, οπότε σταματά την αγωγή του και έχουμε πάρα πολλά τέτοια περιστατικά», απαντά στην ερώτηση πού απευθύνονται αυτοί οι άνθρωποι που δεν βρίσκουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο τα φάρμακα που παίρνουν. Εξηγεί επίσης ότι χορηγίες από ιδιώτες υπάρχουν και σε συνεννόηση με το Φαρμακευτικό Σύλλογο ανανεώνονται κάποια φάρμακα, όμως «πρέπει κάποιος να είναι ανασφάλιστος για να δικαιούται να πάρει φάρμακα από τα λεφτά της χορηγίας, γιατί αν είναι ασφαλισμένος δεν θα εξυπηρετηθεί από αυτό το ποσό». Και προσθέτει ότι οι χορηγίες, δύο τον αριθμό, δεν γίνονται σε σταθερή βάση, περνά χρόνος και οι ανάγκες είναι μεγάλες για να τις καλύψουν.

Η ΔΟΜΗ
Η Αρετή Γλέζου λέει ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι ένα διετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, του φορέα Ευρωπαϊκό, Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ) που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. «Λειτουργούμε συστηματικά εδώ και ένα χρόνο, με ένα χρόνο ακόμα ζωής», εξηγεί και προσθέτει ότι «πιο πριν το άνοιγε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, δεν υπήρχε όμως μητρώο εξυπηρετούμενων το οποίο ξεκίνησε με το πρόγραμμα». Στο Φαρμακείο εκτός από την ίδια η οποία παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη - συμβουλευτική, απασχολούνται και δύο φαρμακοποιοί. «Εξυπηρετούμε άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, κυρίως ανασφάλιστους. Ωστόσο και ασφαλισμένους με εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 8.000 ευρώ και από 8.000 - 10.000 ευρώ, όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια ή αναπηρία». Επίσης για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο των εξυπηρετούμενων θα πρέπει να πάει και κάποια δικαιολογητικά, ώστε να προστεθεί στους 220 καταγεγραμμένους στο μητρώο. Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, «εμείς ελέγχουμε τα δικαιολογητικά τους και αυτοί συμπληρώνουν μια αίτηση για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ για τον καθένα και με τη συνταγή από εξωτερικό γιατρό, από το Κοινωνικό Ιατρείο ή το γιατρό του Δημοτικού Ιατρείου Καλαμάτας, έρχονται εδώ και εξυπηρετούνται», σημειώνει.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο βρίσκεται στην Παραλία στην οδό Σανταρόζα και Παπανικολή, δίπλα στο Δημοτικό Ιατρείο. Παρέχει δωρεάν φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό, τα οποία συγκεντρώνονται από τους πολίτες, από τοπικά φαρμακεία και από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο. Λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και για πληροφορίες μπορεί κανείς να τηλεφωνεί στο 27210 93267.