Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 08:37

Καλαμάτα: Ενημερωτική εκδήλωση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο 

Καλαμάτα: Ενημερωτική εκδήλωση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο 

 

«Να τραβήξω το καλώδιο;»: Μια ερώτηση που συχνά απευθύνουν οι γονείς στους συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σαν μια λύση για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Ιντερνετ.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μια άλλη ερώτηση: «Μπορείς να αφήσεις ένα παιδί έξω από την εποχή του;». Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Τσιγαρίδης, η επιμελήτρια Ανηλίκων, κοινωνική λειτουργός και συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Αγγελική Ρουμελιώτου και ο υπεύθυνος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης, αστυνόμος Β' Δημήτρης Παυλόπουλος, μας προτρέπουν πάντως -αντί να διακόψουμε το Ιντερνετ- να βρούμε διόδους επικοινωνίας με τα παιδιά μας για να μας μιλήσουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο. 

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και η κ. Ρουμελιώτου ήταν οι ομιλητές στην ενημερωτική εκδήλωση για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης χρήσης από παιδιά και εφήβους, που έγινε την Τετάρτη στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Ενα θέμα που αφορά όλους τους γονείς αλλά και τους χρήστες του Διαδικτύου και των social media. Αλλωστε, όπως τόνισαν και οι ομιλητές, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ίσως για πρώτη φορά τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους γονείς τους πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα: το Διαδίκτυο, το οποίο δεν είναι ο δαίμονας που χρειάζεται να ξορκίσουμε, αλλά σίγουρα απαιτεί από τους γονείς «να οριοθετήσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και κυρίως να εμπνεύσουν τα παιδιά για μια δημιουργική χρήση αυτού του απίστευτα δυνατού εργαλείου», όπως το έθεσε η Αγγ. Ρουμελιώτου. 

"ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Η τεχνολογία λοιπόν προσφέρει, αναμφισβήτητα, δυνατότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να αποκλείσουμε από τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οπότε, θα πρέπει να μάθουμε ως γονείς τα κατατόπια για να το χρησιμοποιούμε, όχι όμως με τρόπο τέτοιο που να γινόμαστε κακό παράδειγμα στα παιδιά μας. Γιατί δεν μπορεί κανείς, όπως είπε η ομιλήτρια, μια μητέρα ή πατέρας να περνάει ατέλειωτες ώρες στο Facebook και να απαιτεί από το παιδί του να μείνει ψηφιακά αναλφάβητο. Ο Δ. Παυλόπουλος και η κ. Ρουμελιώτου αναφέρθηκαν επίσης στα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν έναν γονέα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο χρόνος που περνά το παιδί στο Ιντερνετ δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας ανησυχίας. Αντίθετα, η απομόνωση του παιδιού από άλλες δραστηριότητες και φίλους, η πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο, είναι μερικά ανησυχητικά σημάδια, που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Ο κ. Παυλόπουλος πάντως, εκτός από τους κινδύνους, ανέπτυξε και τα θετικά του Διαδικτύου, προτρέποντας να πούμε "ναι", αλλά με προσοχή. Ανέλυσε πώς μπορεί κανείς να εθιστεί στη χρήση του και σε φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός μέσα από το Διαδίκτυο (cyber bulling) και τις συνέπειές του, το πώς τα "αρπακτικά" του Διαδικτύου ψαρεύουν εφήβους και παιδιά στα chat rooms για να ικανοποιήσουν αρρωστημένες ανάγκες όπως η παιδική πορνογραφία, και έδωσε συμβουλές για το πώς μπορούν να το χειριστούν οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια και από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) CYBERΚΙD και μέσω Twitter @CyberAlertGR. Επίσης υπάρχουν σχετικές ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο όπως: www.safeline.gr, www.saferinternet.gr, http://saferinternet4kids.gr/sid-contests.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νωρίτερα, ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης Βασίλης Τσιγαρίδης, είχε τονίσει το πόσο σημαντικό και καθοριστικό για το κάθε παιδί και την πορεία ζωής του, είναι μια υγιής σχέση με τους γονείς του. Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ μέσα από αναφορά σε αληθινά περιστατικά εξήγησε γιατί οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, και όχι να αποκλείουν το παιδί τους από αυτά που του προσφέρει η τεχνολογία. 

Ν.Κ.