Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 02:02

Ετοιμη για κινητοποιήσεις η Ομάδα Δράσης: Βουνά τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον

Βουνά σύμμικτων απορριμμάτων παντού, χιλιάδες δεματοποιημένα σκουπίδια, “λουκάνικα” κομπόστ, στραγγίδια σε διάφορα σημεία και γενικότερα μια κατάσταση... διάλυσης, συνθέτουν το σκηνικό στη χωματερή της Μαραθόλακκας. Η υπομονή και η ανοχή των κατοίκων της περιοχής φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί πλέον οριστικά και εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Κινητικότητα υπάρχει και σε νομικό επίπεδο, αφού έχει ήδη κατατεθεί αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούν 4,2 εκατ. ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας για ηθική βλάβη. Αυτά προέκυψαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση της κατάστασης σε δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφους, με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο.

“Βρισκόμαστε πάνω από  300.000 ευρώ και ενώπιον τουλάχιστον 15.000 δεμάτων με απορρίμματα. Πρόκειται για άθλια κατάσταση” σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης Χρήστος Ζερίτης. Μάλιστα επισήμανε ότι η χθεσινή... παρουσίαση ήταν η αρχή μίας σειράς πρωτοβουλιών. Συζήτηση για το μέλλον της νέας Μαραθόλακκας και καταγγελία στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για όσα λαμβάνουν χώρα στη χωματερή είναι ορισμένα από αυτά - με αποκορύφωμα την αγωγή για αποζημίωση, η οποία θα εκδικαστεί στις 21 Φεβρουαρίου 2012.

Από την πλευρά του το μέλος της Ομάδας Δράσης Αντώνης Μπαρσίνικας υπογράμμισε ότι “δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό”. Χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, σημειώνοντας ότι “προφανώς τα 3 εκατ. που δαπανάει ετησίως ο καλαματιανός λαός ως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητα πάνε στο βρόντο”.

Για πλήρη αδράνεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας Στέφανος Κουνιάδος. Ανέφερε ότι αν υπήρχε διάθεση, υπήρχε τρόπος για επίλυση του προβλήματος - κάνοντας λόγο για κατ' οίκον διαχωρισμό των οργανικών σκουπιδιών.

Στη Μαραθόλακκα βρέθηκαν χθες και δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπώντας τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης. Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Πουλόπουλος τονίζοντας επίσης ότι πηγαίνουν στο βρόντο τα 3 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται ετησίως ως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας από τους δημότες.

Αποτέλεσμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης και της προσπάθειας κερδοσκοπίας των εταιρειών χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος.

Καυστικός για τα όσα αντίκρισε στη χωματερή εμφανίστηκε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για προεκλογικό λουκέτο στη ΜΟΛΑΚ και για ψευδή στοιχεία που δήθεν καθιστούν οικονομικά ασύμφορη την επαναλειτουργία της.

Για ένα ακόμα αποτυχημένο πείραμα μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοπορίας” Γιάννης Γκλεγκλές καυτηριάζοντας την απουσία εκπροσώπων της πλειοψηφίας. Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να... συνεδριάσει στη Μαραθόλακκα, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη μία συνεδρίαση αποκλειστικά αφιερωμένη στο θέμα αυτό, για να βρεθούν  λύσεις επί της ουσίας.