Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 09:51

Συνένωση Ιδρυμάτων ζητεί το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Συνένωση Ιδρυμάτων ζητεί το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Οι συνενώσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητες για λόγους ακαδημαϊκούς και οικονομικούς, αλλά και για να ανταποκριθούν στα υψηλά στάνταρντ που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκπαίδευση. Ηδη υπάρχουν επαφές και συζητήσεις μεταξύ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ενώ αυτές μεταξύ του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τα πιο πάνω επισημάνθηκαν χθες Παρασκευή το πρωί, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο ΤΕΙ Πελοποννήσου ο αναπληρωτής πρύτανης Γιάννης Παπουτσής, η υπηρεσιακή κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΔΕΟ) -και υποψήφια πρύτανης του Ιδρύματος- Ευγενία Μπιτσάνη και ο αναπληρωτής καθηγητής της ΔΕΟ Δημήτρης Σωτηρόπουλος, διευθυντής του διαϊδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αφορμή για τη συνέντευξη έδωσε η συμφωνία του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο της Πάρμας, στην Ιταλία, για την υλοποίηση -πιθανότατα από τον Φεβρουάριο του 2018- ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, με κατευθύνσεις α) Διοίκηση και Πολιτικές στην Εκπαίδευση, β) Μάνατζμεντ και Ανθρώπινο Δυναμικό στις Επιχειρήσεις, καθώς επίσης γ) Μάνατζμεντ και Ανθρώπινο Δυναμικό στην Ειδική Αγωγή. Το εν λόγω μεταπτυχιακό, στο οποίο -όπως είπε η Ε. Μπιτσάνη- συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα υπάρξει πρακτική άσκηση και ανταλλαγές φοιτητών, αλλά και καθηγητών, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου.

«Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούν να βρουν δουλειά κάτοικοι της περιοχής μας, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς παραμένουν άνεργοι» επισήμανε από την πλευρά του ο Γ. Παπουτσής.

 

«ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.»

Στις συνεργασίες που ήδη έχει αναπτύξει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα -όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο- λειτουργώντας με εξωστρέφεια, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο Γ. Παπουτσής, ο οποίος ενημέρωσε δι’ ολίγων για το εργαστήριο που διοργάνωσε προχθές Πέμπτη στο ΤΕΙ, με θέμα “Διεθνοποίηση - Αναγνώριση - Κινητικότητα”, η Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

«Χρειαζόμαστε ισχυρότερες ακαδημαϊκές μονάδες, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ε.Ε. Είναι δύσκολο να επιβιώσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα μείνει μόνο του» σημείωσε ο αναπληρωτής πρύτανης. Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα για τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που παρουσιάστηκε στο εν λόγω εργαστήριο -στο οποίο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας- προκύπτει ότι τα ελληνικά Α/ΤΕΙ έχουν θετικό πρόσημο, αλλά «παρ’ όλ’ αυτά βρίσκονται μακριά από τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επομένως απαιτούνται δράσεις και ενέργειες για την επιπλέον αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών», όπως τόνισε ο Γ. Παπουτσής, επισημαίνοντας:

«Για λόγους ακαδημαϊκούς και οικονομικούς επιτάσσονται οι συνενώσεις. Στο θέμα αυτό δεν θα πρέπει να γίνονται κινήσεις με βάση το ατομικό συμφέρον του καθενός, αλλά να κυριαρχεί η γενική εικόνα, το ευρύτερο πλαίσιο για ισχυρότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

 

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»

Υπήρξαν και θετικά αποτελέσματα από το προηγούμενο σχέδιο συνενώσεων “Αθηνά” το 2013, δήλωσε από την πλευρά της η Ευγενία Μπιτσάνη, υποψήφια πρύτανης για το ΤΕΙ Πελοποννήσου και υπηρεσιακή κοσμήτορας στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι χάρη στο εν λόγω σχέδιο η συγκεκριμένη σχολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου ισχυροποιήθηκε, συνδυάζοντας αντικείμενα τεχνοκρατικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε την ανάπτυξη της εξωστρέφειας από το ΤΕΙ Πελοποννήσου -«χάρη στην απελθούσα διοίκηση», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε-, τονίζοντας ότι λόγω της εξωστρέφειας αυτής μπορεί πλέον το εν λόγω ίδρυμα να αξιοποιεί τις σχέσεις που ανέπτυξε -ακαδημαϊκές, αλλά και διαπροσωπικές, των καθηγητών- μέσα από τη συνεργασία του με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ηδη έχουμε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Με το τελευταίο συνεργαζόμαστε εδώ και 3 χρόνια, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα InHeriT, στο πλαίσιο του Erasmus+, για την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης. Μάλιστα, στις 5 Οκτωβρίου, διοργανώνεται σεμινάριο για την Αρχαία Μεσσήνη με τον αρχαιολόγο καθηγητή Πέτρο Θέμελη» συνέχισε η Ε. Μπιτσάνη.

Η ίδια σημείωσε ότι πριν τη συμφωνία του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο της Πάρμας, ενός από τα αρχαιότερα της Ιταλίας, είχαν προηγηθεί επαφές του Ιδρύματος, μέσω του Erasmus, με τα Πανεπιστήμια της Λάκουλα και της Ρώμης (Ρόμα Τρε) και συνεργασίες στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

 

«ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Μέσω των μεταπτυχιακών που υλοποιούνται στη ΔΕΟ επιδιώκεται η εξωστρέφεια και η δικτύωση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και η σύνδεσή του με την τοπική αγορά εργασίας, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της ΔΕΟ Δημήτρης Σωτηρόπουλος, διευθυντής του διαϊδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Εχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να μεταβεί σε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας. Η στασιμότητα συντελεί σε υποχώρηση» τόνισε ο Δ. Σωτηρόπουλος και συνέχισε:

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε παραπάνω, χρειαζόμαστε τις μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, ώστε να συγκεραστεί η ποσότητα με την ποιότητα. Δεν είναι δυνατόν μετά από 8 χρόνια κρίσης να λέμε ότι όλα πρέπει να μείνουν ίδια. Θέλουμε να δημιουργούμε τις εξελίξεις, όχι να τις ακολουθούμε».

Ως προς την εξωστρέφεια, ο Δ. Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί κίνητρο για ένα μικρό αλλά δυναμικό ΤΕΙ, προκειμένου να δημιουργήσει γνώση μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία εστιάζουν σε καινοτόμα αντικείμενα -«όπως αυτό στο πρόγραμμα με την Πάρμα που αφορά το Μάνατζμεντ και Ανθρώπινο Δυναμικό στην Ειδική Αγωγή, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση για ανθρώπους καταρτισμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER