Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 19:02

Σημαντική ανταπόκριση στο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Σημαντική ανταπόκριση στο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα "Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα" στην Καλαμάτα

 

Με σημαντική ανταπόκριση από τους γονείς  έγινε δεκτή η ανοιχτή πρόσκληση του μη-κερδοσκοπικού εργαστηρίου Ματαρόα, το οποίο θα υλοποιήσει στην Καλαμάτα το ομαδικό ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behavioral Drama - CBD), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Πρόκειται για ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο για παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτισμό (υψηλής λειτουργικότητας), με δεδομένο πως βάσει των στατιστικών στοιχείων έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα. 

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα θεραπευτών, είναι δωρεάν. Θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και η συμμετοχή θα γίνει ύστερα από αξιολόγηση και συνεργασία με τους γονείς για την επίτευξη του στόχου.

Όσον αφορά στα στατιστικά, όπως επισημαίνει ο ηθοποιός Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (CBD Certified), βάσει των στοιχείων της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συχνότερες διαταραχές άγχους προσβάλλουν περίπου 13% των νέων ατόμων ηλικίας 9-17 ετών, οι διαταραχές διάθεσης: (κατάθλιψη/δυσθυμία, 4-8%), οι διαταραχές διαγωγής και εναντίωσης-αντίθεσης: (4-6% στις παραπάνω ηλικίες), οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: (τουλάχιστον 5%), η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας: (5-7%) και οι διαταραχές φάσματος αυτισμού: (0.6%).

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά τα επιδημιολογικά δεδομένα του αυτισμού και των συναφών του καταστάσεων. Με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται τώρα στις διαταραχές «αυτιστικού φάσματος». Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. «Από τα 4-5 στα 10.000 παιδιά που έδιναν οι παλαιότερες μελέτες, η συχνότητα τώρα από ορισμένους ερευνητές υπολογίζεται σε 16,8/10.000, ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αντιστοιχεί σε 45,8/10.000.

Μολονότι η συχνότητα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική, γιατί υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες στις διάφορες μελέτες, δείχνει όμως ότι οι καταστάσεις αυτές δεν είναι τόσο σπάνιες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό Αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια διαδίδονται όλο και περισσότερο οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας και ότι έχει να κάνει με art therapy, είτε μιλάμε για μουσικοθεραπεία, είτε για θεατρικό δράμα, είτε για θεραπευτική ιππασία. «Είναι κάτι νέο, πρωτόγνωρο και τα παιδιά το προσεγγίζουν με άλλη διάθεση, διαφορετικά» επισημαίνει.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί ξανά στην Καλαμάτα και από τη μεριά των γονιών αλλά και θεραπευτών υπάρχει ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκειά του προγράμματος θα υπάρχει συνεννόηση με τους γονείς για την επίτευξη του στόχου και διαρκής καταγραφή της εξέλιξης. «Μπορεί να μη γίνονται θαύματα μέσα σε λίγες συναντήσεις, αλλά υπάρχει μετρήσιμη εξέλιξη και σίγουρα ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ποιοτική καθημερινότητα του παιδιού» παρατηρεί ο κ. Ηλιόπουλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως και 9 ετών, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger, που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσκολίες. 

Θα περιλαμβάνει 5-7 εβδομαδιαίες συναντήσεις (κάθε Σάββατο), οι οποίες θα διαρκούν από 45 έως 60 λεπτά. 

Πρέπει να σημειωθεί πως η επιστημονική ομάδα εργάζεται εθελοντικά, και απαρτίζεται από τον επικεφαλής Γιώργο Ηλιόπουλο και τους: Σοφία Ειρήνη Γιαννοπούλου, Ευγενία Ηλιοπούλου, Μαρία Κενσαλή και Αγγελική Σάμπαλη. 

Για να συμμετάσχει ένα παιδί στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 η ηλεκτρονική αίτηση στο: www.mataroa.org/cbd


NEWSLETTER