Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 09:06

20 συνοικιακοί κάδοι για κομποστοποίηση σε περιοχές της Καλαμάτας

20 συνοικιακοί κάδοι για κομποστοποίηση σε περιοχές της Καλαμάτας

Συνολικά 20 συνοικιακοί κάδοι κομποστοποίησης έχουν ήδη εγκατασταθεί σε περιοχές της Καλαμάτας, έτοιμοι να υποδεχθούν κλαδέματα, φυτικά οργανικά υπολείμματα και βιομάζα γενικότερα: χορτάρια, κλαριά, καρπούς που προέρχονται από καθαρισμό κήπων και  χωραφιών.

 

Η ιδέα -που υιοθέτησε ο δήμος- προέρχεται από την πρωτοβουλία project Re:Think και την ομάδα Freespace Art Cooperativa, που κατασκευάζει τους εν λόγω κάδους από ανακυκλωμένο ξύλο.
Οι αρχικοί 10 κάδοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και έναν χρόνο περίπου -μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενων κατοίκων- σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, όπου παράγεται σημαντική βιομάζα.
Αλλοι 10 κάδοι εγκαταστάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε χώρους πρασίνου του δήμου, ώστε να εξυπηρετούνται οι περίοικοι των συγκεκριμένων χώρων.
Ο σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας, τόνισε χθες το μεσημέρι ο Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την καθαριότητα και το πράσινο, είναι να εγκατασταθούν συνολικά 50 συνοικιακοί κάδοι κομποστοποίησης βιομάζας. Η χρήση τους από τους κατοίκους, σημείωσε, ωφελεί και τους ίδιους αλλά και την πόλη -καθώς οι δημότες που συμμετέχουν στην κομποστοποίηση έχουν μείωση 20% στα δημοτικά τέλη- γι’ αυτό και επιχειρείται προσπάθεια για όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των Καλαματιανών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου επισήμανε ότι οι δημότες θα πρέπει έμπρακτα να δείξουν την αγάπη τους στην πόλη, διατηρώντας την καθαρή και συνδράμοντας, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, προσπάθειες όπως η κομποστοποίηση της φυτικής βιομάζας.
Η Μυρτώ Φοίφα, μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας project Re:Think και της ομάδας Freespace Art Cooperativa, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία συμβάλλει σε μια καθαρότερη πόλη, αλλά και στην παραγωγή κομπόστ, που θα αξιοποιείται τόσο από τους δημότες, όσο και από τον δήμο.
Την ουσιαστική συμβολή των κατοίκων σε μια προσπάθεια για καθαρότερη πόλη επισήμανε από την πλευρά της η χημικός μηχανικός Κοκκωνία Γιαννοπούλου, προϊσταμένη στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας.
Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η συνοικιακή κομποστοποίηση αφορά την εγκατάσταση ενός δικτύου κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της Καλαμάτας (πάρκα, πλατείες, μικροί χώροι πρασίνου, ακάλυπτοι πολυκατοικιών), του οποίου την επιμέλεια έχει ο Δήμος Καλαμάτας.
Την κατασκευή των κομποστοποιητών και την εκπαίδευση των πολιτών αναλαμβάνει η ομάδα του Re:Think Project (www.rethink-project.gr/category/composting-tanks/) σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, από τον οποίον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες (Διεύθυνση Καθαριότητας, τηλ. 27213 60852 και 27213 60858).
Β.Γ.Μ.