Παρασκευή, 17 Μαϊος 2013 21:35

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ικλαινα το καλοκαίρι

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ικλαινα το καλοκαίρι

Αδεια συνέχισης της ανασκαφικής έρευνας στη θέση "Τραγάνες" στην Ικλαινα της Πυλίας δίνει στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

 

Η έρευνα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα γίνει υπό τη διεύθυνση του Μ. Κοσμόπουλου, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Missouri-St. Louis, το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος (2011-2015).

Επισημαίνεται ότι στη θέση Τραγάνες έχουν αποκαλυφθεί κατά κύριο λόγο κτηριακά κατάλοιπα μυκηναϊκών χρόνων. Στην υπουργική απόφαση σημειώνεται ότι η ανασκαφική έρευνα «πρόκειται να διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα από 28 Μαΐου έως 7 Ιουλίου, προκειμένου να διαλευκανθούν στρωματογραφικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους όρους: «1) Ολες οι εργασίες να διεξαχθούν με την εποπτεία της αρμόδιας ΛΗ ́ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διά της αρχαιολόγου της Μ. Κυλάφη και της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διά της αρχαιολόγου της  Σ. Γερμανίδου, κατόπιν έγκαιρης και έγγραφης ειδοποίησης των ως άνω υπηρεσιών. 2) Τα ευρήματα της ανασκαφής με την επίβλεψη του αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου Κ. Σικαλιά, να μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο και φυλασσόμενο με συναγερμό χώρο αποθήκευσης στο Γυμνάσιο Πύλου, ενώ τα ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα να μεταφέρονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου. 3) Ενδεχόμενες στερεωτικές επεμβάσεις να πραγματοποιηθούν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού. 4) Μετά το πέρας των εργασιών να κατατεθεί στην ΛΗ ́ ΕΠΚΑ, την 26η ΕΒΑ και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, αρμοδίως και αναλόγως ως προς το είδος των ευρημάτων αναλυτική έκθεση πεπραγμένων, συνοδευόμενη από σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση»