Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 08:30

Εκπλήρωσε το όνειρο ζωής 48χρονος Καλαματιανός - Εισήχθη πρώτος στο τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Εκπλήρωσε το όνειρο ζωής 48χρονος Καλαματιανός - Εισήχθη πρώτος στο τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ενα όνειρο ζωής εκπληρώθηκε για τον 48χρονο Δημήτρη Παπαμανωλόπουλο από την Καλαμάτα, καθώς εισήχθη πρώτος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από την κατεύθυνση ΕΠΑΛ, Εσπερινών και Ημερησίων.

Ο ίδιος, όντας υπάλληλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Αφοί Π. Μουργή”, έβαλε σε προτεραιότητα την οικογένεια, μη καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρώσει τις σπουδές του πριν 30 χρόνια. Οι δεκαετίες πέρασαν, αλλά η “φλόγα” μέσα του για ένα πτυχίο δεν έσβησε ποτέ, αποτελώντας παράδειγμα για όσους θεωρούν πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση έχει χρονικό ταβάνι.

Μιλώντας στην «Ε» έκανε λόγο για ένα απωθημένο, μια ανεκπλήρωτη επιθυμία που δεν ολοκλήρωσε όταν έπρεπε λόγω του γεγονότος πως παντρεύτηκε σχετικά μικρός, αλλά υλοποιήθηκε όταν εξασφαλίστηκε περισσότερος ελεύθερος χρόνος και διάθεση. «Στα 18 είχα τελειώσει το λύκειο κανονικά έχοντας γράψει καλά στις πανελλήνιες, ωστόσο θεώρησα πως είχα κάνει λάθος στη διαχείριση που ακολούθησα στη συνέχεια, βάζοντας στόχο πριν δύο χρόνια να επιχειρήσω εκ νέου να σπουδάσω σε κάποια σχολή της αρεσκείας μου. Το σύστημα με τις δέσμες προφανώς δεν με κάλυπτε τώρα, οπότε έπρεπε, όπως και έπραξα, να τελειώσω το νυχτερινό λύκειο για να το συνδυάσω με την εργασία μου, ώστε να μπορέσω να συμμετάσχω στις πανελλαδικές εξετάσεις” σημείωσε, λέγοντας πως ήθελε τη συγκεκριμένη σχόλη καθώς συνδέεται με το αντικείμενο της δουλειάς του. «Υπήρχαν και άλλες που με ενδιέφεραν αλλά ήταν σε πανεπιστήμια εκτός Καλαμάτας, οπότε εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο λόγω των υπαρχουσών συνθηκών» πρόσθεσε.

«ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ»

Αναφορικά με την αντίδραση που είχε η οικογένεια του κ. Παπαμανωλόπουλου όταν πληροφορήθηκε πως θα επέστρεφε στην εκπαίδευση, ο ίδιος είπε πως χάρηκαν όλοι για αυτή του την απόφαση. «Ήταν ένα στοίχημα με τα παιδιά μου, όχι για το αν θα ολοκληρώσω τη διαδικασία αλλά για το αν θα μπορούσα να αντέξω την πίεση του χρόνου με το λύκειο, καθώς πέρα από την εργασία μου ασχολούμαι με τα κτήματά μου τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, καλλιεργώντας σύκα, σταφίδες και ελιές» σχολίασε. Και πρόσθεσε πως το περιβάλλον της εργασίας του τον βοήθησε στα ωράρια όποτε χρειάστηκε, ώστε να μπορέσει να προλάβει όλες του τις υποχρεώσεις. «Παράλληλα, είχα την υποστήριξη της συζύγου μου αλλά και των παιδιών μου όπου μπορεί να σπούδαζαν εκτός Καλαμάτας, ωστόσο μέσα από την επικοινωνία μας μου έδιναν δύναμη για να συνεχίσω. Η κόρη μου είναι απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Καποδιστριακό και ο γιος μου σε έξι μήνες θα τελειώσει το ΤΕΦΑΑ Αθηνών» συμπλήρωσε, πληροφορώντας πως ο γιος του, του έδωσε ένα έναυσμα παραπάνω, καθώς την πρώτη χρονιά που έδωσε πανελλαδικές δεν πέτυχε στη σχολή που ήθελε, επιλέγοντας να δώσει εκ νέου, παρά τις όποιες δυσκολίες είχε να διαχειριστεί. «Τότε είπα στο γιο μου πως όταν θέλεις μπορείς να τα πετύχεις όλα και έτσι πάνω σε αυτή την κουβέντα το παιδί μου μετουσίωσε στην πράξη αυτή τη φράση, προτρέποντάς με να κάνω το ίδιο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για την τελειωτική ώθηση που ήθελε ώστε να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στα σχολικά θρανία.

ΤΟ... ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Με το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμά του, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το… μυστικό της επιτυχίας για να τα φέρει κάποιος εις πέρας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Παπαμανωλόπουλος είπε τα εξής: «Όση θέληση και να έχει κανείς, είναι πολύ εύκολο να χάσει το δρόμο του στην πορεία και κατά συνέπεια να απογοητευτεί. Χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος και να προσπαθείς ό,τι εμπόδιο προκύπτει να το προσπερνάς. Προσωπικά επέλεξα τον ελάχιστο χρόνο που είχα μέσα στην εβδομάδα να τον αξιοποιήσω. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρνούσα από τα κτήματα και θα καθόμουν σπίτι ή θα πήγαινα για καφέ έξω. Αυτό το δίωρο επέλεξα να το αφιερώσω στο σχολείο και πλέον στις σπουδές, όπως έκαναν άλλωστε και άλλοι Καλαματιανοί τη φετινή χρονιά μαζί μου στο ίδιο λύκειο, παίρνοντας το δρόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε, γνωστοποιώντας πως το πλάνο αυτό το είχε στο μυαλό του 25 χρόνια. «Κάθε χρόνο προσπαθούσα να εντάξω το νυχτερινό λύκειο στην καθημερινότητά μου αλλά και να το διαχειριστώ ψυχολογικά, μιας και δεν είναι εύκολο όταν πας σε ένα περιβάλλον το οποίο το έχεις βιώσει και στο παρελθόν» είπε, υποστηρίζοντας πως δεν στερήθηκε κάτι, κάνοντας καλή διαχείριση στο χρόνο του. «Επιπρόσθετα, η πρώτη μου χρονιά στο λύκειο συνέπεσε με την τηλεκπαίδευση λόγω του lockdown του 2020, οπότε το μάθημα δεν κύλησε με τις καλύτερες συνθήκες, διότι ο οργανισμός επαναπαύεται στο σπίτι εν αντιθέσει με το σχολείο και τη διά ζώσης παράδοση» ανέφερε. Για να προσθέσει πως με βάση τα όσα βίωσε στο σχολείο, η πλειονότητα των μαθητών, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο της και σε αυτό όπως είπε δεν βοηθάει το σύστημα.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαμανωλόπουλο, το πρόγραμμά του φαντάζει πιο εύκολο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν είναι όλα τα μαθήματα υποχρεωτικά, έχοντας το περιθώριο να διαβάσει και στο σπίτι του. «Από εδώ και πέρα έχω σκοπό να περάσω τα μαθήματά μου στο σωστό χρόνο με στόχο το πτυχίο. Ειδάλλως, το να εισαγόμουν απλά στο πανεπιστήμιο χωρίς κάποια συνέχεια δεν θα είχε νόημα» σημείωσε,  τείνοντας στο συμπέρασμα πως το σχολικό περιβάλλον είναι αυτό που βοηθάει μεταξύ άλλων προς την επιτυχία. «Στη δική μου περίπτωση η βοήθεια που είχα ήταν μεγάλη. Γενικότερα το νυχτερινό ΕΠΑΛ έχει επιτυχίες κάθε χρόνο, δείγμα πως γίνεται καλή δουλειά. Είναι λανθασμένη η αντίληψη του κόσμου πως το νυχτερινό λύκειο είναι κάτι υποδεέστερο» κατέληξε.