Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 14:00

Παράταση για την ολοκλήρωση του Νηπιαγωγείου και Δημοτικό στον Άρι

Παράταση για την ολοκλήρωση του Νηπιαγωγείου και Δημοτικό στον Άρι

Φωτογραφία αρχείου

Παράταση έως τις 30 Απριλίου 2023 για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Αρι, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, αλλά υπάρχει κίνδυνος το έργο να μην ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην φθάσουν τα χρήματα.

Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, που ψήφισε “παρών”, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, που ψήφισε λευκό.

Να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος είχε ζητήσει παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, αίτημα που απέρριψε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και αποδέχθηκε η επιτροπή.

Το έργο που υλοποιείται από την εταιρεία “Ικτίνος” με έκπτωση 45,44%, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου 2014 - 2020.

Το έργο είχε συμβατική προθεσμία 540 ημέρες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και η πρώτη παράταση ήταν έως τις 15 Ιουλίου φέτος.

Ο Β. Κοσμόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να εγκριθούν ΑΠΕ και συμπληρωματική σύμβαση κι επέρριψε ευθύνες στην υπηρεσία και για το ό,τι δεν αντέκρουσε έναν προς έναν τους λόγους που επικαλείται ο ανάδοχος. Δήλωσε πως τον προσβάλλει η καθυστέρηση και η εισήγηση κι εκτίμησε ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί και στη νέα προθεσμία.

Ο Β. Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι αυτά τα ζητήματα τα είχε θέσει από την πρώτη παράταση και δήλωσε πως είναι αβέβαιο αν κάποτε ολοκληρωθεί το έργο, εκτιμώντας ότι τα λεφτά δεν φθάνουν.
Οργισμένος δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, μιλώντας για κλασική αδυναμία του αναδόχου να μην μπορεί να τελειώσει τα έργα στον συμβατικό χρόνο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πρέπει να βρεθεί κυβέρνηση που θα θεσπίσει μέγιστο χρόνο ολοκλήρωσης έργων 50% επιπλέον από τον συμβατικό και αν δεν υλοποιείται, να εφαρμόζεται έκπτωση του αναδόχου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει με εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Εργολαβία που διαλύθηκε το Νοέμβριο του 2013, αφήνοντας ημιτελή τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου σε στάδιο, στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί το υπόγειο και τα υποστυλώματα του ισογείου, χωρίς την οροφή του.

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση κατασκευής της προσθήκης κατ' επέκταση και καθ' ύψος διώροφης οικοδομής με υπόγειο για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου και κάλυψη αναγκών του υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου παραπλεύρως του υφιστάμενου σχολείου μέσα στο ίδιο το οικόπεδο επιφάνειας 2.940,61 τ.μ.

Γ.Σ.