Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 21:28

Διάκριση για το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας σε διαγωνισμό για την προσβασιμότητα - Αποθαρρυντικό το αποτέλεσμα της έρευνας

Διάκριση για το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας σε διαγωνισμό για την προσβασιμότητα - Αποθαρρυντικό το αποτέλεσμα της έρευνας

Tο 3ο βραβείο στην κατηγορία Λυκείου κατέκτησαν οι μαθητές του τμήματος Πληροφορικής της Γ' τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;».

Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Spotin (Spotlight on Innovation) ΑΜΚΕ κατά το σχολικό έτος 2022-2023, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, κλήθηκαν να περπατήσουν διαδρομές προς το σχολείο τους, να εντοπίσουν τα σημεία που είναι προσβάσιμα ή έχουν εμπόδια για άτομα που κινούνται με αμαξίδια και να καταγράψουν αυτά τα σημεία μέσω ειδικής εφαρμογής χαρτογραφικής συλλογής δεδομένων για έξυπνες συσκευές, δημιουργώντας ψηφιακούς χάρτες και συνθέτοντας τα ευρήματά τους σε ιστορίες υπό μορφή γεωχωρικής αφήγησης (storymaps).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα αποτελέσματα μόνο ως αποκαρδιωτικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, μιας και σε σύνολο 1216 καταγεγραμμένων σημείων της Καλαμάτας τα 1038 προέκυψαν αρνητικά και μόλις τα 178 θετικά. Όπως φαίνεται και στο χάρτη, οι μαθητές εξήγησαν πως μπορεί κάποια κομβικά σημεία της πόλης όπως η κεντρική πλατεία ή η Ναυαρίνου να είναι προσβάσιμα, ωστόσο στους γειτονικούς δρόμους οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, απουσιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα... πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία ώστε να φτάσει ένα άτομο με αμαξίδιο σε αυτά.

Δείτε την εργασία τους εδώ

«ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ»

Στην παρουσίαση της εργασίας που έγινε σήμερα, o καθηγητής πληροφορικής Παναγιώτης Τσίρος ενημέρωσε πως με τη βοήθεια ενός software και μέσω των κινητών, οι μαθητές τραβούσαν φωτογραφίες οι οποίες συνδέθηκαν στον ψηφιακό χάρτη, προκύπτοντας είτε θετικό αποτέλεσμα (πράσινο χρώμα) είτε αρνητικό (κόκκινο χρώμα). «Η συνολική αποτίμηση φανέρωσε πως η Καλαμάτα δεν είναι ιδανική πόλη για άτομα με αμαξίδιο, καθώς εκ του αποτελέσματος, ελάχιστες είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, δίχως να συναντήσει εμπόδια ή αδιέξοδο, προκύπτοντας πρόβλημα προσβασιμότητας» σημείωσε, τονίζοντας πως με εξαίρεση το νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να κινηθεί στην πόλη με αναπηρικό αμαξίδιο. «Τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε ράμπα, ή συναντούσαμε οικοδομικό τετράγωνο με μια ράμπα, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδιέξοδο. Η δε διάσχιση δρόμων κάθετα ήταν πολύ δύσκολη ως αδύνατη» παρατήρησε, διευκρινίζοντας πως πατώντας σε κάποια από τις κουκίδες ο χρήστης, του εμφανίζεται η ανάλογη εικόνα.

Η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ελένη Θεοδωρακάκου εξήρε από την πλευρά της τους μαθητές και τους καθηγητές για το καινούργιο αυτό project που συνδυάστηκε με μια ακόμα διάκριση στο σχολείο, λέγοντας πως οι καθηγητές έχουν δημιουργήσει ένα τμήμα (Πληροφορικής) υψηλών προδιαγραφών, συμμετέχοντας κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, κερδίζοντας ανάλογα βραβεία. «Το σημαντικότερο είναι πως βγάζουν έτοιμους επαγγελματίες για την πόλη μας» συμπλήρωσε.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο εν λόγω διαγωνισμός αξιοποιεί τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών χαρτών και μέσα από μια διαδικασία διερευνητικής μάθησης, βοηθάει τους μαθητές να ενδυναμώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να ενισχύσουν την κριτική και χωρική τους σκέψη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία μιας κουλτούρας συμπερίληψης και στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με κινητική αναπηρία. Πρόκειται για ένα διαθεματικό δημιουργικό ταξίδι, στο οποίο οι μαθητές λειτουργούν ως «αισθητήρες» του χώρου που μας περιβάλλει, παρατηρώντας και συλλέγοντας οι ίδιοι τα δεδομένα για την προσβασιμότητα της περιοχής τους. Πέρα από την απεικόνιση και οπτικοποίηση του χώρου, ο χάρτης μετατρέπεται σε αφετηρία συζήτησης και προβληματισμού, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση πιο ευαισθητοποιημένων πολιτών. Τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν δωρεάν στα σχολεία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού έγινε εκπαίδευση και υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Spotin.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 38 σχολεία από όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή 95 εκπαιδευτικών και 472 μαθητών, που χαρτογράφησαν συνολικά 8477 σημεία δημιουργώντας 191 ψηφιακούς χάρτες.