Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 08:34

Μεσσηνία: Ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο για Νέους Ομογενείς

Μεσσηνία: Ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο για Νέους Ομογενείς

 

Με εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον ιερό βράχο των Αθηνών έπεσε την Παρασκευή η αυλαία του 15ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Νέους Ομογενείς (18-24 ετών) στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε (για πρώτη φορά) ως Πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο φετινό Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 35 νέοι και νέες ομογενείς ελληνικής (κυρίως μεσσηνιακής) καταγωγής από την Αμερική, τον Καναδά και την Ρωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν σπουδές σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το πρόγραμμα μαθημάτων συνδυάστηκε με εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ανάκτορο του Νέστορα και το Νιόκαστρο, στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στην Αρχαία Μεσσήνη, στις Μυκήνες και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Σπήλαιο του Διρού και την Λακωνική Μάνη, καθώς και στο Κάστρο της Μεθώνης.

Οι σπουδαστές επισκέφθηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και τη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια. Ξεναγήθηκαν ακόμα, στον ναό της Υπαπαντής, όπου γνωρίστηκαν με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνδυάστηκαν με κολύμπι σε παραλίες, καθώς και με κρουαζιέρες στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Διεξήχθησαν, επίσης, αγώνες σταδίου στην Ολυμπία και κολύμβησης στην Φοινικούντα, με έπαθλο έναν κλάδο ελαίας και ένα μπουκάλι μεσσηνιακού οίνου.

Ξεχωριστής σημασίας για τους νεαρούς ομογενείς ήταν η επίσκεψή τους στην Στέγη της Εκκλησίας, όπου πρόσφεραν δώρα και αντάλλαξαν σκέψεις και συναισθήματα με τους διαμένοντες στο Άσυλο Απόρων και Ανιάτων.

Φιλοξενήθηκαν, επίσης, για μια ημέρα στο Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη, σταθερό υποστηρικτή του Θερινού Σχολείου.

Επισκέφτηκαν ακόμη την Κυπαρισσία, τον Ταΰγετο και τις τουριστικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την Ελληνική Δημοκρατία από την επίκουρη καθηγήτρια και ακαδημαϊκά υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Βολονάκη και τους προσφέρθηκε δείπνο, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Ο Δήμος Καλαμάτας στάθηκε αρωγός του προγράμματος.