Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 08:15

Πρωτότυπη δράση κατά της βίας από μαθητές σχολείων της Μεσσηνίας

 

Με τον πρωτότυπο τρόπο του ταυτόχρονου σπασίματος μπαλονιών από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας η δράση «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία» υπό την αιγίδα του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Καλαμάτας.

Τη δράση υλοποίησαν τα μέλη του Πανελλήνιου αυτού Δικτύου και του τοπικού Δικτύου Σχολείων Διαμεσολάβησης: 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο,    2ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας και    ΓΕΛ Αριστομένη. Χθες στις 10:30 το πρωί    520 σχολεία όλων των βαθμίδων και 25.000 μαθητές και μαθήτριες της Ελλάδας με πάνω από 1.000 εκπαιδευτικούς ένωναν τις φωνές τους κατά της βίας.

Στόχοι της δράσης ήταν η αναφορά φαινομένων βίας και εκφοβισμού και η αξιοποίηση ειρηνικών πρακτικών επίλυσης των συγκρούσεων. Αυτοί αναδείχθηκαν μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα: το 2ο Γυμνάσιο έθιξε το σχολικό εκφοβισμό, το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο το διαδικτυακό εκφοβισμό και το ρατσισμό και το 1ο ΕΠΑΛ τη βία κατά των γυναικών.   

Οι συμμετέχοντες/-ουσες    μαθητές/-τριες    θέλησαν με τον τρόπο τους να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική και τοπική κοινωνία για τον κύκλο της βία και να αναδείξουν τα οφέλη της σχολικής διαμεσολάβησης, ως το κατάλληλο εργαλείο πρόληψης της ενδοσχολικής (κι όχι μόνο) επιθετικότητας μέσα από τη διαχείριση των συγκρούσεων, χωρίς την επέμβαση των καθηγητών τους.

Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Πέρσα Κοτσονούρη (2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας), Άλκη Δίμιζα (7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας), Λάμπρη Βιβή και Φωτεινή Φλώρου (1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας) και ο Άρης Τριανταφυλλόπουλος (ΓΕΛ Αριστομένη) έχουν πειστεί πως ο διάλογος, η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μαθητών/-τριών στη διαχείριση συγκρούσεων (μέσα και έξω από το σχολείο) και προτρέπουν και άλλα σχολεία να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τη διαμεσολάβηση.

Η βία όσο εύκολα διδάσκεται και μαθαίνεται, άλλο τόσο γρήγορα απομυθοποιείται και ελέγχεται, όταν «σπάμε τη σιωπή και ενώνουμε τις φωνές μας εναντίον της».