Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 08:02

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους μαθητές των Γαργαλιάνων

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους μαθητές των Γαργαλιάνων

Οι έννοιες της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της αγάπης και της προσφοράς βρήκαν την ουσία τους από τους μαθητές της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων, οι οποίοι αποφάσισαν με τα χρήματα της πενθήμερης εκδρομής που δεν πραγματοποίησαν, να βοηθήσουν ένα συνάνθρωπό τους που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι μαθητές έδειξαν με την πράξη τους πως αυτή η κοινωνία μπορεί να ελπίζει στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά, που νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους και πως ό,τι συμβαίνει γύρω τους δεν τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
Η πράξη τους αυτή έγινε γνωστή και μηνύματα συγχαρητηρίων φτάνουν από παντού, κάτι που σίγουρα τα χαροποιεί,. Αυτό όμως που τα χαροποιεί ακόμη περισσότερο, όπως μας είπαν, είναι ότι μέσα από την δική τους πράξη έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετός κόσμος κι έχουν βρεθεί μιμητές για να βοηθήσουν τον συμπολίτη τους. Χαρακτηριστικό από τα λεγόμενα των μαθητών είναι ότι στη μικρή κοινωνία που ζουν υπάρχει ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο σε μια δύσκολη στιγμή του. Τονίζουν ακόμη ότι μπορεί να χρεώνουν πολλά στη νεολαία, αλλά αυτή δεν είναι αδιάφορη και ότι η εμπειρία αυτή θα τους ακολουθεί στην ζωή τους και σίγουρα είναι πιο σημαντική από μια σχολική εκδρομή.
Μιλήσαμε με αρκετά από τα παιδιά της Γ' τάξης, οι οποίοι μας εξήγησαν πώς πήραν την απόφαση αυτή, τι μηνύματα έχουν λάβει αλλά και ποιο είναι το μήνυμα της δικής τους πράξης.
Η Σωτηρία Ανδρινοπούλου μας είπε: «Ηταν να πάμε εκδρομή, αλλά δεν μαζεύτηκαν τα παιδιά και τελικά αποφασίσαμε τα χρήματα αυτά να τα δώσουμε σε ένα παιδί που είναι από την πόλη μας και να κάνουμε ένα καλό. Πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που πήραμε και αυτό παίρνουμε σαν μήνυμα από όλους, ότι τελικά ήταν η καλύτερη απόφαση».
Ο Γιώργος Πετρόπουλος επισήμανε: «Πιστεύω ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή απόφαση αυτή που πήραμε όλα τα παιδιά. Αφού δεν πήγαμε εκδρομή θελήσαμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε ένα συνάνθρωπό μας από εδώ, τους Γαργαλιάνους, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αυτό που ακούμε -και του ευχόμαστε- είναι ότι θα πάει καλά και μακάρι οι γιατροί να κάνουν ό,τι μπορούν».
Ο Στάθης Αθανασόπουλος σημείωσε: «Μιας και δεν θα πηγαίναμε πενθήμερη εκδρομή, κάναμε συνέλευση στην τάξη μας, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για το τι θα κάνουμε αυτά τα χρήματα, συζητήσαμε και κάναμε την πρόταση να δώσουμε αυτά τα λεφτά σε ένα συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη. Την πρόταση αυτή τη δέχθηκαν όλα τα παιδιά αμέσως. Και το καλό είναι ότι αυτό που κάναμε ακούστηκε και προωθήθηκε τόσο από το δικό σας άρθρο, από το ραδιόφωνο, από το Facebook και έτσι θα βοηθήσουν και άλλοι άνθρωποι. Πιστεύουμε να βγει κάτι από αυτό που κάναμε και να παρακινηθούν και άλλοι».
Ο Βασίλης Καράτσαλος ανέφερε: «Με την κίνησή μας αυτή πιστεύουμε ότι περάσαμε ένα σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία, ότι πρέπει να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως είμαστε εδώ στους Γαργαλιάνους, όπου γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Από ό,τι μαθαίνουμε έχουν κινητοποιηθεί αρκετά άτομα, μακάρι να μαζευτούν αρκετά χρήματα και η όλη προσπάθεια να πάει καλά, ευχόμενοι και τα καλύτερα στο παιδί που έχει το πρόβλημα. Μπορεί να λένε -και ίσως να είναι έτσι- ότι η νεολαία είναι «χαλαρή», όμως εμείς αποδείξαμε ότι νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας και γίνονται προσπάθειες».
Η Πένυ Γεωργιοπούλου μας είπε: «Αυτή η πράξη και η αναγνώρισή της μας δίνει κίνητρο τόσο σε εμάς όσο και σε άλλους ανθρώπους και παιδιά της ηλικίας μας να προβούν σε παρόμοιες πράξεις που είναι πολύ σημαντικές στην κοινωνία που ζούμε. Οχι μόνο λόγω της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που ζούμε, αλλά οι πράξεις αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντικές στην κοινωνία μας. Ακούμε επιβραβεύσεις για αυτή μας την πράξη και φαίνεται ότι τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι παιδιά της ηλικίας μας προτίμησαν να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους με αυτό τον τρόπο».
Η Μαρία Αποστολοπούλου τόνισε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό στις μέρες μας όπου οι περισσότεροι κοιτούν τον εαυτό τους, να κοιτάμε και να βλέπουμε και τους συνανθρώπους μας και να φερόμαστε αλτρουιστικά. Δεν ήταν το θέμα η αναγνώριση για εμάς, αλλά είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι το έχουν μάθει τόσοι άνθρωποι και προσφέρονται να βοηθήσουν και αυτοί. Μας χαροποιεί ότι έχουν βρεθεί πολλοί εθελοντές να βοηθήσουν στον αγώνα αυτού του παιδιού».
Η Γεωργία Γιατρά σημείωσε: «Σίγουρα η κίνησή μας αυτή έχει περάσει θετικά μηνύματα σε όλους και ίσως δώσει κίνητρο και σε άλλους να κάνουν κάποια ανάλογη πράξη. Πρέπει να πούμε ότι όλοι έχουν συμβάλει να μαζευτούν αυτά τα χρήματα που δώσαμε. Πιστεύω ότι είναι κάτι καλό που έγινε για όλη την περιοχή. Εξάλλου αν δεν μας υποστήριζαν στις εκδηλώσεις που κάναμε δεν θα υπήρχε τίποτα να δοθεί σε αυτόν που το έχει ανάγκη. Η απόφασή μας ήταν πως από το να  χαλάσουμε τα χρήματα μόνοι μας ή να τα δώσουμε σε κάποιο ίδρυμα, τα οποία όμως έχουν και από αλλού βοήθεια, καλύτερα να τα δώσουμε σε ένα συμπολίτη μας που έχει ανάγκη και τον ξέρουμε. Ελπίζουμε η κίνησή μας να παραδειγματίσει και άλλους».
Η Μαρία Λαμπίρη επισήμανε: «Είναι θετικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν θετική μια τέτοια κίνηση και που ο κόσμος έχει αρχίσει να το σκέφτεται. Ισως παραδειγματιστούν και άλλοι άνθρωποι να βοηθήσουν, καθώς η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειάζεται στις μέρες μας. Μπορεί πολλοί να έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση με την οικονομική κρίση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η νεολαία είναι αδιάφορη για το τι συμβαίνει γύρω της. Ελπίζω να δίνουμε το παράδειγμα».
Η Νίκη Ταγκαλάκη ανέφερε: «Θεωρήσαμε ότι ήταν προτιμότερο να δώσουμε τα χρήματα σε ένα συμπολίτη μας που πραγματικά τα είχε ανάγκη από το να τα ξοδέψουμε μόνοι μας σε κάτι που πιστεύω ότι δεν θα μας έδινε κάτι παραπάνω από αυτό που θα είχαμε στην καθημερινότητά μας. Ενώ ένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη θα τον βοηθήσει κάπως αυτό το ποσό. Η κίνηση αυτή σίγουρα είναι κάτι που θα μας μείνει από το σχολείο, θα είναι μια εμπειρία πολύ καλύτερη από το και να πηγαίναμε εκδρομή».
Ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Κίτσος σημείωσε: «Νομίζω ότι οι μαθητές τα είπαν όλα. Οταν οι μαθητές μέσα από αυτές τους τις κινήσεις δείχνουν ανθρωπιά, κοιτάνε τον συνάνθρωπό τους, σαν εκπαιδευτική κοινότητα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Νομίζω ότι το σχολείο έχει επιτελέσει τον ρόλο για τον οποίο υπάρχει. Ελπίζουμε στην πορεία της ζωής τους οι μαθητές να είναι το ίδιο. Από ό,τι είδαμε το γεγονός αυτό έγινε ευρέως γνωστό, έτσι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν, κάποιοι για το ξεχασμένο μας σχολείο θα πουν μπράβο, όπως μας το είπαν και ευχόμαστε στον πάσχοντα συμπολίτη μας το καλύτερο. Συγχαίρουμε τα παιδιά, μας κάνουν χαρούμενους σαν εκπαιδευτικούς, μπράβο στα παιδιά, μπράβο σε αυτή την κοινωνία που περιμένουμε να παραδώσουμε».