Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 15:16

Σπηλαιολόγοι στα Φιλιατρά για καταβόθρες και υδραγωγείο

Σπηλαιολόγοι στα Φιλιατρά για καταβόθρες και υδραγωγείο

Καταβόθρες αλλά και ένα ενδιαφέρον υπόγειο παλιό υδραγωγείο προσπάθησαν να εξερευνήσουν μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ) στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, καλεσμένοι του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού που πήρε την πρωτοβουλία.

Ετσι επισκέφτηκαν κάποιες καταβόθρες στην περιοχή Αϊ-Λιάς των Φιλιατρών, στις οποίες όμως δεν μπόρεσαν να κατέβουν σε μεγάλο βάθος, λόγω διαφόρων δυσκολιών. Επισκέφτηκαν επίσης ένα παλιό υπόγειο υδραγωγείο στο χωριό Πλάτη, το οποίο δείχνει να έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον. 

Από τον Ομιλο Δράσεων και Πολιτισμού ανακοινώθηκε σχετικά: 

«Προσπαθήσαμε να εξερευνήσουμε κάποιες καταβόθρες (κάργκανα) στην περιοχή του Αϊ-Λιά. Δυστυχώς οι σπηλαιολόγοι μπόρεσαν να κατέβουν μόνο 7-8 μέτρα, και μόνο στο ένα. Τα άλλα δυο θέλουν μια προετοιμασία για να επιχειρήσουν πάλι το εγχείρημα. Εκείνο όμως που μας άφησε όλους άφωνους  κυριολεκτικά, ήταν η προσέγγιση σε υπόγειο υδραγωγείο, στην Πλάτη (4 μέτρα κάτω από τη γη). Υδραγωγείο κλειστό και χτιστό με πέτρα, ύψους 1,5-2 μέτρων, το οποίο φωτογραφίσαμε και κάποια άλλη φορά θα χαρτογραφήσουμε.
Παρακαλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου, να μας πληροφορήσουν για καταβόθρες ή ίσως για σπήλαια που ξέρουν στην περιοχή μας, για μια μελλοντική εξερεύνηση».

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Στάθη Καββαδά, μέλος του ΣΠΕΛΕΟ ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή, μας επισήμανε ότι υπάρχει σπηλαιολογικό ενδιαφέρον και γι' αυτό θα επισκεφθούν εκ νέου την περιοχή, ώστε να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα, ενώ θα προσπαθήσουν να συλλέξουν και περισσότερες πληροφορίες. Οπως τόνισε, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το παλιό υδραγωγείο που εξερεύνησαν στην περιοχή της Πλάτης. Σημείωσε ότι εκεί υπάρχει ένα αρχαίο υδραγωγείο με αρκετό ενδιαφέρον αφού παρουσιάζει διασταυρώσεις, φρεάτια και έχει ενδιαφέρον να δουν πού καταλήγει. Γι' αυτό σε επόμενη επίσκεψή τους προγραμματίζουν να κάνουν φωτογράφιση αλλά και χαρτογράφησή του. 

Οσον αφορά τα άλλα δύο σημεία που εξέτασαν, στην περιοχή πάνω από τα λατομεία Φιλιατρών υπήρχε ένα μικρό άνοιγμα, όπου μετά από 2 ώρες κατάφεραν να μπουν μέσα αλλά δεν μπόρεσαν να κατέβουν, καθώς μια μεγάλη πέτρα έφραζε την συνέχεια. Εκτιμούν ότι έχει βάθος 20-30 μέτρα και έχει τη μορφή γεωλογικού ρήγματος, ενώ τα ίδια χαρακτηριστικά εντόπισαν και σε δεύτερη τρύπα που είδαν σε κοντινή απόσταση. Οπως μας είπε ο κ. Καββαδάς, και οι δύο αυτές περιπτώσεις μένει να εξερευνηθούν.

Κ.Μπ.