Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 17:23

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην εκστρατεία "Ecomobility"

Γράφτηκε από την
Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην εκστρατεία "Ecomobility"

Στην εκστρατεία "Ecomobility" Οικολογική Μετακίνηση συμμετέχουν για 5η συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Η ομάδα "Ecomobility 2015-16" της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, παρουσίασε μαζί με το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας, την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο "Elite City Resort", την εργασία της που αφορούσε την οικολογική μετακίνηση, της εκστρατείας free mobility, που γίνεται για 13η συνεχόμενη χρονιά από το Ecocity, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Στόχος ήταν ο εντοπισμός προβλημάτων, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η ενεργοποίηση τους ώστε να οδηγηθούν στην αναζήτηση λύσεων. Αυτή η βιωματική διαδικασία, που κρατά έξι μήνες, είναι που αλλάζει τη συμπεριφορά των νέων και οδηγεί σε συνθήκες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Οι μαθητές μέσα από ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, έβγαλαν τα πρώτα τους συμπεράσματα για τις συνθήκες μετακίνησης στην πόλη μας. Απευθύνθηκαν σε επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στη μετακίνηση προκειμένου να αποκτήσουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Στην αναζήτηση  αυτή έφτιαξαν και ένα ερωτηματολόγιο στα αγγλικά όπου απευθύνθηκαν στους τουρίστες που επισκέπτονταν την πόλη μας με τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τους χορωδούς του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Η εργασία εμπλουτίστηκε με συνεντεύξεις από πανεπιστημιακούς όπως ο  Θάνος Βλαστός, καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΕΜΠ και ιδρυτή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός και εξωτερικός συνεργάτης του ΕΜΠ, αλλά και από καταρτισμένους επαγγελματίες της Καλαμάτας. Συνεργάστηκαν με συλλόγους και ομάδες πολιτών, Σύλλογος Τυφλών Μεσσηνίας, Ομάδα Πρόσβασης, Kalamata:21 Γραφείο Υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021, που τους βοήθησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Η εργασία ολοκληρώθηκε με  επίσκεψη της ομάδας στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, όπου ο δήμαρχος αλλά και οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν τη μετακίνηση στην πόλη μας.

Το δημιουργικό μέρος της εργασίας περιελάμβανε την κατασκευή μακέτας, ηλεκτρονικής αφίσας και κόμικ, αλλά και ένα σποτ με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο που αναδείκνυε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η κυκλοφοριακή αγωγή στην καθημερινότητά μας. 

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές Θάλεια Ανδριανού, Νάνση Βασιλάκη, Κατερίνα Λαδά, Διονύσης Μακρής, Ελπίδα Μαργέλη, Αναστασία Πετροπούλου, Κατερίνα Ρεκλείτη, Ιωάννα Τασιοπούλου, Μάριος Χριστόπουλος, με συντονίστρια καθηγήτρια την Ελένη Λεμπέση, χημικό των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

 


NEWSLETTER