Τετάρτη, 18 Μαϊος 2016 17:51

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού

Δύο πρωτότυπα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. 

Τα 2 προγράμματα θα στεγαστούν στη νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή, που λειτουργεί στο χώρο του Πανεπιστημίου στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας. Δημιουργήθηκαν από τριτοετείς φοιτητές του τμήματος, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών II» υπό τη λέκτορα δρ. Μαρία Κουρή. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής προγράμματα:

• «Κάτι ψήνεται.. στο Βυζάντιο» 

Ενα παραμύθι και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις φέρνουν μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού σε επαφή με τα εκθέματα της Πανεπιστημιακής Αρχαιολογικής Μουσειακής Συλλογής, ώστε να εμβαθύνουν στη

βυζαντινή ιστορία, να μάθουν για τον διατροφικό πολιτισμό των Βυζαντινών και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις που διδάσκονται στο σχολικό πρόγραμμα.

• «Παῖς... Βρες!»

Με επίκεντρο μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, το πρόγραμμα

προσφέρει μια ψυχαγωγική και ευχάριστη ανάσα που συμπληρώνει αρμονικά το σχολικό πρόγραμμα, συνδέοντας τη μάθηση με το βιωματικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα εμπεδώσουν όσα μαθαίνουν στη σχολική ύλη, θα αποκτήσουν νέες γνώσεις παίζοντας, ενώ θα έχουν την

ευκαιρία να γίνουν «μικροί αρχαιολόγοι» κάνοντας μία ανασκαφή!

 

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελείται από εκμαγεία αντιπροσωπευτικών έργων της ελληνικής τέχνης, από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Περιλαμβάνει επίσης δείγματα ρωμαϊκής, υστερορωμαϊκής, μεσαιωνικής και νεότερης κεραμικής, καθώς και 12 παπυρικά σπαράγματα. 

Η συλλογή αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μαθημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών - ενώ στο πλαίσιο του ανοίγματός της και στην τοπική κοινωνία, δημιουργήθηκαν τα δύο νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.