Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 08:29

Νωρίς η πρώτη φετινή φωλιά καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Νωρίς η πρώτη φετινή φωλιά καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

Νωρίς εντοπίστηκε φέτος η πρώτη φωλιά χελώνας καρέτα-καρέτα  στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που εγκαινιάζει την περίοδο της φετινής ωοτοκίας στην περιοχή.

Η πρώτη για το 2018 φωλιά της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στον βιότοπο του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Μαΐου κοντά στη θέση Βουνάκι.

Φέτος οι θαλάσσιες χελώνες βγήκαν για να γεννήσουν λίγες μέρες νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές. Οι χελώνες επιστρέφουν κάθε χρόνο στην παραλία όπου εκκολάφθηκαν αρκετά χρόνια πριν. Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της καρέτα-καρέτα, διαχρονικά τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του κόλπου και στους υγροτόπους Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ σημειώνεται επίσης:

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται συστηματικά στην περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού από το 1984, συλλέγοντας τα επιστημονικά δεδομένα φωλεοποίησης και προστατεύοντας τις φωλιές και τους νεοσσούς της καρέτα. Η συνεργασία μας με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει ήδη αρχίσει, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της φύσης. 

Βέβαια η πρώτη φωλιά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που μας προκαλεί, δημιουργεί παράλληλα την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στις δραστηριότητες στην παραλία ωοτοκίας και πίσω από αυτή. Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ας θυμηθούν ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στις παραλίες ωοτοκίας, η χρήση πλαστικής σακούλας και το άναμμα φωτιάς στο δάσος και στην παραλία έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλη τη φύση στην ακτή και στη θαλάσσια χελώνα ειδικότερα».


NEWSLETTER