Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 15:57

Εκδήλωση στους Γαργαλιάνους για εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Γράφτηκε από την

Ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επικεντρώνοντας στην περίπτωση του Κυπαρισσιακού, διοργανώνεται αυτή την Πέμπτη στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων στις 8.30 το βράδυ.

Η διοργάνωση γίνεται από την “Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό - SOS Κυπαρισσιακός”, με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας (ΣΥ.ΝΕ.Κ.) και της ομάδας "Οχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο - Πολίτες για το Περιβάλλον".

Ομιλητές θα είναι οι: Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, Τάσος Κεφαλάς ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α και Παναγιώτης Σαμπαζιώτης περιβαλλοντολόγος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας “SOS Κυπαρισσιακός” και του ΣΥ.ΝΕ.Κ.

Χθες το μεσημέρι οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου εξέφρασαν τους προβληματισμούς και την αντίθεσή τους στην εξόρυξη στην περιοχή του Ιονίου, επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να ενώσουν όλοι μαζί τις φωνές τους, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για όλη την περιοχή και καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση για να ενημερωθεί.

Η Αθηνά Βακαλοπούλου μεταξύ άλλων επισήμανε τους κινδύνους από μια τέτοια δραστηριότητα, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους σεισμικούς κινδύνους και ουσιαστικά πρόκειται για ένα πείραμα. Είπε ότι δεν υπάρχει οικονομική μελέτη, ενώ γίνεται σε μια περιοχή που βασίζεται στον τουρισμό και οι απώλειες για το τουριστικό προϊόν θα είναι δισ. ευρώ, ενώ θα πληγούν ο αγροτικός τομέας και η αλιεία και ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος.

Ο Παναγιώτης Σαμπαζιώτης επισήμανε ότι τους διοργανωτές τους απασχολούν πολλά πράγματα και γίνεται αυτή η ενημέρωση για να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους με τον κόσμο της περιοχής. Οι κίνδυνοι είναι αρκετοί, ανέφερε, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή που είναι η πιο σεισμογενής στην Ευρώπη και με μεγάλα βάθη, χωρίς η εταιρεία να αναλαμβάνει την ευθύνη από τις σεισμικές δονήσεις. Τόνισε ακόμη πως δεν υπάρχει καμία εξόρυξη που να μην είναι ρυπογόνα και υπογράμμισε ότι θέλουν η περιοχή τους να στηριχθεί στον τουρισμό.

Η Σόνια Τουρκολιά ανέφερε ότι είναι η αρχή μιας σειράς από ημερίδες, όπου θα ακουστεί και η άλλη άποψη. Τόνισε πως όπως έχουν δει στην Ηπειρο ούτε οι περιοχές Νatura μένουν στο απυρόβλητο και στον Κυπαρισσιακό υπάρχει περιοχή Natura. Σημείωσε δε πως αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις μετά δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και εξέφρασε την ανησυχία μήπως η οικονομική ευημερία που υπόσχονται φέρει την εξαθλίωση και την ερημοποίηση της περιοχής.

Η Ιουλία Μαρίνη κάλεσε όλο τον κόσμο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί λέγοντας πως πλέον μένει μόνο η επικαιροποίηση των συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες από τη Βουλή. Τα ορυκτά καύσιμα -είπε- είναι μοντέλο ξεπερασμένο “και δεν θέλουμε η χώρα μας να καταλήξει τελευταίο σημείο εξορύξεων” σημείωσε.

Τέλος ο Κώστας Γιακουμάκης τόνισε πως το νόμισμα έχει δύο όψεις, αυτή που λέει ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρχει ευημερία και η άλλη που λέει ότι δεν είναι όλα τόσο ωραία και υπάρχουν κίνδυνοι. “Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες και η αντίδραση σε όλο το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη πρέπει να πάρει κινηματικό χαρακτήρα” τόνισε.

 

Κ.Μπ.