Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:40

Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την
Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας για τα πυρηνελαιουργεία

Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και συζήτησαν μαζί του λύσεις για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Συγκεκριμένα η Οικολογική Κίνησης Καλαμάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση της, προτείνει μεταξύ άλλων:

«Πυρηνελαιουργεία - καθετοποιημένη κλασματική λήψη των υποπροϊόντων της έκθλιψης του ελαιοκάρπου (δηλ. του ελαιοπυρηνολύματος).

1 Διαχωρισμός και απόληψη του θρυμματισμένου κουκουτσιού του ελαιοκάρπου (λιοκόκκι), με ειδικό μηχάνημα διαχωριστήρα (κόσκινο). Το λιοκόκκι να διατίθεται ως έχει λόγω υψηλής θερμαντικής ικανότητας 4000-4500 θερμίδες.

2. Να υπάρχει μάλαξη του υπόλοιπου ελαιοπυρηνολύματος (πούλπας) για την απόληψη με διαδικασία δεύτερης φυγοκέντρισης (repaso) του ελαιόλαδου που βρίσκεται στην πούλπα (2-4%).

3. Αν το ελαιοπυρηνόλυμα είναι πρόσφατο, «φρέσκο», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.

4. Απόσταξη των υγρών της ελιάς για την απόληψη των χρήσιμων οργανικών και ανόργανων στοιχείων και κυρίως των φαινολών, που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία και καλλυντική βιομηχανία.

5. Παραγωγή χούμους (κομπόστ) από την εναπομένουσα πούλπα με τη συγκομποστοποίηση των φύλλων της ελιάς και των θρυμματισμένων ελαιόκλαδων».


NEWSLETTER