Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 08:47

Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. η Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. η Καλαμάτα (βίντεο)

Στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030, συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Δήμων Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Κοζάνης και Τρικκαίων με μέλη του Mission Board “100 climate neutral cities by 2030”, παρουσία του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιου Μπακογιάννη και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) Μάθιου Μπάλντουιν.

Οι πέντε δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο της πόλης τους δήλωσαν ότι στοχεύουν και έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την ένταξη του δήμου τους στην ευρωπαϊκή αποστολή, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους (city re-branding) και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον κ.λπ. Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δοθούν κίνητρα στην αγορά να κινηθεί προς επενδύσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες, πλατφόρμες δεδομένων και μοντελοποίηση αστικών συστημάτων για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.

Ο κ. Μπάλντουιν χαιρέτισε την πρωτοβουλία των 5 ελληνικών πόλεων να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων μέχρι το 2030 και τόνισε ότι οι πόλεις αυτές διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα συνεισφέρουν στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050 μέσω της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο γ.γ. Ευθ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εντάξει στο πρόγραμμά της έργα μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε δήμους και ιδιώτες με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 21-27, το Πράσινο Ταμείο και άλλα προγράμματα, ενώ επεσήμανε τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα για την υποστήριξη της αποστολής.


NEWSLETTER