Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 14:54

Παραλαβή μονάδας διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Παραλαβή μονάδας διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Το συγκρότημα επεξεργασίας και διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων παρέλαβε χθες το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Αυτό γνωστοποίησε ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη τέτοια μονάδα που εγκαθίσταται σε δημόσιο νοσοκομείο. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, και όταν ξεκινήσει η επεξεργασία των μολυσματικών αποβλήτων στο σύνολό τους αναμένεται ότι ο όγκος τους θα μειωθεί κατά 80% και το βάρος τους κατά 25%. 

Τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τη νοσοκομειακή μονάδα θα ανέλθουν, σύμφωνα με το Γιώργο Μπέζο, στα 100.000 ευρώ το χρόνο. Η υλοποίηση του έργου αγγίζει το ποσό των 146.940 ευρώ και οι πόροι προέρχονται από ειδική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας. 

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, την ημέρα που υπογράφηκε η σύμβαση, είχε πει ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας παράγει περίπου 5 τόνους μολυσματικά απόβλητα το μήνα. Σε αυτή τη φάση τα νοσοκομειακά απόβλητα διακινούνται από εξειδικευμένες εταιρείες, που τα πηγαίνουν σε ειδικούς χώρους αποστείρωσης και από εκεί σε ΧΥΤΑ. Οι μετακινήσεις αυτές βέβαια εγκυμονούν περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους, που πλέον εξαλείφονται, ενώ μειώνεται κατά 80% ο όγκος τους και κατά 25% το βάρος τους συρρικνώνοντας έτσι και το κόστος διαχείρισης. 

Ως προς τις προδιαγραφές του μηχανήματος επεξεργασίας, ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος είχε πει ότι είναι από τα πλέον σύγχρονα και τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του Νοσοκομείου. Οσον αφορά το τελικό προϊόν της επεξεργασίας, αυτό θα είναι ελεγμένο με βιολογικούς δείκτες και ό,τι άλλο απαιτεί η νομοθεσία, ώστε να μην επιβαρύνει παραπάνω το περιβάλλον απ’ ό,τι τα αστικά απόβλητα. 

Ν.Κ.