Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 09:03

Σύσκεψη στην Καλαμάτα για τον κορονοϊό: Ετοιμότητα και ψυχραιμία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σύσκεψη στην Καλαμάτα για τον κορονοϊό: Ετοιμότητα και ψυχραιμία (βίντεο)

 

Ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας της πόλης, ο Ιατρικός Σύλλογος και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δηλώνουν σε ετοιμότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού και σημειώνουν πως δεν χρειάζεται πανικός.

Σε χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, υπό την προεδρία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, τονίστηκε ότι εφαρμόζονται οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κι επισημάνθηκε πως αν κάποιος πολίτης εκτιμά ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από κορονοϊό, πρέπει να ειδοποιήσει γιατρό στο σπίτι του και αν δεν παραστεί ανάγκη για φροντίδα στο νοσοκομείο, να αντιμετωπίσει εκεί τη νόσο.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο λιμενάρχης Νίκος Γιαννουλάτος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος, ο  αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Τζαννής, οι επικεφαλής των αρμοδίων επιτροπών και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.

Σε δηλώσεις τους σημείωσαν:

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: “Με στόχο τη σωστή ενημέρωση στα ζητήματα πρόληψης και κυρίως για να καθησυχάσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, βρεθήκαμε εδώ σήμερα. Επιδίωξή μας είναι να ενημερωθούμε και να συντονίσουμε τα βήματα για ζητήματα πρόληψης. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος κι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προμηθευτούμε αντισηπτικά που θα τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα και στις χρήσεις που έχει ο δήμος. Η Σχολική Επιτροπή έχει κινηθεί για να αγοράσουμε αντισηπτικά και για τα σχολεία. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε αν χρειαστεί ως δήμος να παρέμβουμε, για να συνεισφέρουμε και μεις από τη δική μας μεριά”.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος: “Είμαστε έτοιμοι. Δεν έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής να επέμβουμε και ευχόμαστε να μην χρειαστεί. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα, και οι γιατροί και ως μονάδα είμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Και σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με το νοσοκομείο της πόλης, πιστεύουμε ότι θα πάνε καλά. Κάποιος που έχει συμπτώματα και αισθάνεται ότι νοσεί από κάποιο σύνδρομο γρίπης, το πιο καλό θα ήταν να ενημέρωνε τον οικογενειακό του γιατρό, έναν ιδιώτη γιατρό να τον επισκεπτόταν σπίτι του και να γινόταν εκεί η πρώτη αντιμετώπιση. Ωστε αν πρόκειται για κάποιο κρούσμα που στο μέλλον θα παρουσιάσει συμπτώματα που να οδηγούν στον κορονοϊό, να περιοριστεί στην οικία του και να περιοριστεί σε αυτό το άτομο. Πιο σωστό θα είναι η αντιμετώπιση στο σπίτι”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης: “Οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες, η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι έτοιμη και από τη συνέντευξη του διοικητή μάθαμε ότι και το νοσοκομείο είναι έτοιμο. Οι πολίτες μπορεί να είναι ήσυχοι ότι οι υγειονομικές δομές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και ένα κακό σενάριο. Δεν υπάρχει λόγος, γιατί μπορεί να μην συμβεί τίποτα απολύτως. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αυτό το σενάριο, γιατί ο καιρός ζεσταίνει. Δεν χρειάζεται πανικός από τους συμπολίτες μας, θέλει ηρεμία. Τυχόν ύποπτα περιστατικά με πυρετό, δύσπνοια, που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή έχουν έρθει σ’ επαφή με ανθρώπους που ήταν στο εξωτερικό και έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, θα πρέπει να νοσηλεύονται στο σπίτι, δεν θα πρέπει να βγαίνουν εκτός σπιτιού, για να μην μεταφέρουν τον ιό. Το 85% των κρουσμάτων που πιθανόν να νοσήσουν, δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως, θα το περάσουν πιο ελαφρά από μια γρίπη. Αν κριθεί από τον οικογενειακό γιατρό ότι πρέπει να μετακινηθεί προς δευτεροβάθμια δομή το περιστατικό, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Δεν θα πρέπει να μετακινηθούν άνθρωποι σωρηδόν προς το νοσοκομείο. Η θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου είναι αυτοϊούμενη. Γινόμαστε μόνοι μας καλά με καλό φαγητό, ζέστη, βιταμίνες και σπίτι μας”.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος: “Επειδή έχουμε πολλά παιδιά στην ίδια αίθουσα, έρχονται και μιλάνε κοντά το ένα με το άλλο, είναι οι συνθήκες διδασκαλίας τέτοιες που είναι εύκολη η μετάδοση του ιού στα σχολεία και από τα σχολεία στα σπίτια. Στο δικό μας τομέα θα προσπαθήσουμε να κόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Με τη βοήθεια του δήμου θα βάλουμε στις τάξεις μας αντισηπτικά για να μην έχουμε μεταδόσεις. Εχουμε την τεχνογνωσία από προηγούμενες επιδημίες γρίπης. Το έχουμε εφαρμόσει και θα το ξαναεφαρμόσουμε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Να επιστήσω την προσοχή ότι αν αρρωστήσουμε, φωνάζουμε εμείς το γιατρό κι έρχεται στο σπίτι μας. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα δέοντα, ό,τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα”.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Τζαννής:

“Εχουμε ενημερώσει και μέσω του δήμου και μεις απευθείας τους διευθυντές των σχολείων να εφαρμόσουν τις ίδιες τακτικές με τη γρίπη, γιατί είναι σχεδόν ακριβώς ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης. Πλύσιμο καλά των χεριών, προσοχή στην τουαλέτα και οι γονείς να προσέξουν όταν κάποιο παιδί τους ασθενεί, παρουσιάζει πυρετό, καλό θα είναι να το κρατούν και 1 και 2 ημέρες στο σπίτι, πριν επιστρέψει στο σχολείο. Να έχει γίνει αρκετά καλά, να μην έχει τουλάχιστον πυρετό. Τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με αντισηπτικά και με μάσκες όπου χρειαστούν. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει, να επικοινωνήσουν με το δήμο και να γίνει εκ νέου εφοδιασμός. Αν κάποιος γονιός πιστεύει ότι το παιδί του είναι ύποπτο για κάποιο κρούσμα ή έχει κάποιο σύμπτωμα το οποίο πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω, καλό θα ήταν να απευθύνεται στις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER