Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 09:04

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τον κορονοϊό

Γράφτηκε από την

 

 

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με αίσθημα ευθύνης, κατά της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19), έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μπορεί να νοσηλεύσει μέχρι 33 διασωληνωμένα περιστατικά και άλλα 30, πιο απλά, με κορονοϊό.

Αναλυτικά, το σχέδιο αυτό είναι:

«1. Για κάθε περιστατικό που κατατάσσεται ως ύποπτο, υπάρχουν στο ισόγειο 7 θάλαμοι-μονώσεις για τη νοσηλεία και τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η παραμονή στους χώρους αυτούς ολοκληρώνεται με τη λήψη των αποτελεσμάτων (θετικό ή αρνητικό).

2. Εχει ολοκληρωθεί η εκκένωση της Β’ Παθολογικής Κλινικής 40 κλινών, προκειμένου να νοσηλευτούν (διασωληνωμένα και μη) επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

3. Εχει εκκενωθεί η Χειρουργική Κλινική και έχει συγχωνευθεί όλος ο χειρουργικός τομέας στον Α’ όροφο στο χώρο της Ορθοπαιδικής Κλινικής. Στο χώρο της Χειρουργικής Κλινικής νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά (Β’ Παθολογική).

4. Το νοσοκομείο διαθέτει -εκτός από τις 6 κλίνες της ΜΕΘ- 8 κλίνες στη Μονάδα Εμφραγμάτων για τη νοσηλεία διασωληνωμένων περιστατικών Covid-19.

5. Το νοσοκομείο διαθέτει όλον εκείνο τον ιατρικό εξοπλισμό (αναπνευστήρες, μόνιτορ κ.λπ.) και μπορεί να υποστηρίξει 10 ακόμα διασωληνωμένα περιστατικά στη Β’ Παθολογική Κλινική.

6. Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης όλον εκείνο τον εξοπλισμό και μπορεί να υποστηρίξει 9 ακόμα διασωληνωμένα περιστατικά στο χώρο των χειρουργείων.

7. Μεταφέρθηκε το Τμήμα της Αιμοδοσίας στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (πύλη παλαιού στρατοπέδου) και καθημερινά οι φίλοι εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν αίμα με απόλυτη ασφάλεια.

8. Το νοσοκομείο εξοπλίζεται με επιπλέον φορητά ακτινολογικά, λαρυγγοσκόπια, αναπνευστήρες και μόνιτορ τις επόμενες ημέρες.

9. Εκπαιδεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (που δεν απασχολείται στη ΜΕΘ ή στο Αναισθησιολογικό) σε αναπνευστήρες-μόνιτορ και δημιουργούμε εφεδρείες.

10. Προσλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες 90 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων 60 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 15 άτομα γενικών καθηκόντων (τραυματιοφορείς).

11. Εχει δρομολογηθεί η διαδικασία έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να προκύψουν και προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό.

12. Βρισκόμαστε σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, προκειμένου τις επόμενες ήμερες να προστεθούν στη δύναμη του νοσοκομειακού ιατρικού προσωπικού και ιδιώτες ιατροί.

13. Εχουν ήδη προστεθεί στο ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών 3 γενικοί γιατροί από τα κέντρα υγείας!

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σχέδιο, το οποίο ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις αναπροσαρμόζεται. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό που αγωνίζεται καθημερινά με απόλυτη πειθαρχία και επαγγελματική ευσυνειδησία, προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Κλείνοντας η διοίκηση εύχεται “χρόνια πολλά για την ημέρα” και σημειώνει “όλοι μαζί θα νικήσουμε”.