Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 12:04

Οδηγίες για ασθενείς με άνοια εν μέσω κορονοϊού

Γράφτηκε από την
Οδηγίες για ασθενείς με άνοια εν μέσω κορονοϊού

Πόσο εύκολα κατανοητά μπορούν να γίνουν από ένα άτομο με κάποιας μορφής άνοια ή Alzheimer αυτά που συμβαίνουν γύρω του λόγω της πανδημίας και πώς μπορεί να του εξηγήσει ο φροντιστής του γιατί φοράει μάσκα και παίρνει προφυλάξεις;

Για τους φροντιστές ατόμων με άνοια που παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι και μετά τη Δευτέρα, οι προτάσεις που ακολουθούν από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών (στη Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο δεν υπάρχει αντίστοιχη Εταιρεία) μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμες:
- Εξηγήστε τι είναι η επιδημία Covid-19 λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστική δυσκολία των ατόμων με άνοια. Χρησιμοποιήστε απλούς όρους, π.χ. “χρησιμοποιώ μάσκα για να μην μολύνω ή μολυνθώ”.
- Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με άνοια μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης ή από τους φροντιστές. Για παράδειγμα, μπορεί να μπερδεύουν την κατάσταση της Ελλάδας με άλλης χώρας. Τηλεόραση με μέτρο.
- Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, η απολύμανση των επιφανειών είναι θεμελιώδεις. Μπορεί να απαιτείται καθοδήγηση των ατόμων με άνοια σχετικά με το πλύσιμο των χεριών.
- Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα συμπτώματα λοίμωξης καθώς τα άτομα με άνοια ενδέχεται να μην τα αναφέρουν. Οι φροντιστές μπορούν να ρωτήσουν το άτομο με άνοια αν έχει πόνο δείχνοντας το αντίστοιχο μέρος του σώματος ή αν έχει δυσφορία.
- Μιλήστε τακτικά με τα άτομα με άνοια, ακούστε με προσοχή τους εξωπραγματικούς ή μη φόβους τους, παρηγορήστε τους πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά. Αν υπάρχει η δυνατότητα, εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία ώστε να μην νιώσουν αποκομμένοι (π.χ. βιντεοκλήση με κινητό, ταμπλέτα ή υπολογιστή). Οταν αυτό δεν είναι δυνατό, ένα απλό τηλεφώνημα είναι αρκετό.
- Τέλος, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, βοηθητικές στην αποφυγή διαταραχών είναι οι δραστηριότητες στο σπίτι μέσω της δημιουργικής απασχόλησης.

 


NEWSLETTER