Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 08:57

Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Οδηγίες για αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή

Γράφτηκε από την
Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Οδηγίες για αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή


Κοινό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, να λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας από τον θεράποντα ιατρό τους, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Πιο αναλυτικά, στην κοινή ανακοίνωση, οι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν:

“Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά υγειονομικά προβλήματα και θα έχει συνέπειες που στο μέλλον θα αντιμετωπίσει η κοινωνία μας, με την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατάχρηση των αντιβιοτικών. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, για τη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή από 1 Σεπτεμβρίου, υπήρξε ένα πάγιο αίτημα όλων των επιστημόνων υγείας της χώρας μας.

Ετσι από 1-9-2020 όλα τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, με εξαιρέσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που και πάλι όμως θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή του ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού. Η δε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.
Η εγκατεστημένη νοοτροπία χρόνων, όπου ο καθένας από εμάς είχε αποθηκευμένα στα ντουλάπια του παρακαταθήκες αντιβιοτικών, δεν είναι εύκολο να αλλάξει.
Ομως όλοι οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών”.


NEWSLETTER